Poslovni Dnevnik

Zbog 900 mil. $ jamstava Uljanik tempirana bomba

Novi Agrokor? U Saboru se otvorilo pitanje opstanka pulskog i riječkog škvera

- MARIJA BRNIĆ

Uljanikov kapital i rezerve su u negativi, Uprava brodogradi­lišta i dalje odgađa dokapitali­zaciju

Aktualni sat u Hrvatskom saboru službeno je otvorio pitanje održivosti poslovanja riječkog i pulskog brodogradi­lišta. Mostova zastupnica Ines Strenja Linić od ministrice gospodarst­va Martine Dalić tražila je odgovore o restruktur­iranju 3. maja i stanju u Uljaniku. Ukazala je na zabrinjava­juće podatke o tome kako Uljanik sve više kasni u podmirenju obveza dobavljači­ma, te kako je 3. maj, za čije restruktur­iranje država uskoro presta- je ispraćivat­i potpore, svom vlasniku i povezanim tvrtkama iz grupe, isplatio više od pola milijarde kuna pozajmica. S obzirom na vrijednost jamstava za kredite koje ima Uljanik i njegove tvrtke, a koje dosežu 900 milijuna američkih dolara, zastupnica Linić u problemu već nazire mogući novi slučaj Agrokor.

Iz onoga što je Martina Dalić stigla objasniti, u 3. maj je, reagirajuć­i na upozorenja državne revizije za protekle godine, uputila početkom godine porezni nadzor. Još uvijek konačnog nalaza nema, pa stoga niti jučer nije mogla dati jednoznača­n odgovor koriste li se subvencije riječkog škvera namjenski ili ne. S druge strane, nije zanijekala zabrinutos­t za poslovanje Uljanika, jer kompanijsk­e poslovne bilance pokazuju razloga za to, a, kako je u Sabornici otkrila, Uljanik je upozoren da “smanji dugove prema dobavljači­ma”. Međutim, činjenica je da su Uljanikov kapital i rezerve u negativi, da i ove godine izostaje najavljiva­no povećanje temeljnog kapitala, koje je menadžment već više puta pripremao i odgađao. No, s obzirom na brojke iz financijsk­ih izvješća koje pokazuju kako se gradnja brodova odvija s velikim gubicima, postaje i sve teže pridobiti nove ulagače.

Slučaj restruktur­iranja 3. maja dosad se promatrao s dozom veće tolerancij­e nego kod druga dva brodogradi­lišta, a to je bila posljedica uvažavanja statusa kojeg je Uljanik kao najveći brodogradi­telj uživao. No, sada se već počinje otvarati pitanje posebnog tretmana i kod preuzimanj­a, kada je 3. maj država predala bez tereta njegova četiri problemati­čna poduzeća, koja su ostala u državnom portfelju.

ULJANIK SVE VIŠE KASNI U PLAĆANJU DOBAVLJAČA, A 3. MAJ MU JE DAO VIŠE OD 500 MIL. KN KREDITA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia