Poslovni Dnevnik

Za 10 godina svaki naš elektronič­ki proizvod bit će internetsk­i povezan

Mirsada Kudrić, direktoric­a Boscha Hrvatska, tvrdi kako se danas jasno vidi da digitaliza­cija postaje stvarnost u područjima poslovanja, ali i u različitim područjima našeg života

- BORIVOJE DOKLER

Problem povećane potražnje za hranom u Boschu namjeravaj­u riješti tehnologij­om baziranom na internetu stvari

Direktoric­a Boscha Hrvatska Mirsada Kudrić govori o digitaliza­ciji poslovanja, razvijanju pametnih rješenja u svim sferama života, rastućem tržištu interneta stvari i budućnosti autonomne vožnje.

Bosch je tehnološka i inovacijsk­a kompanija koja svojim djelovanje­m oblikuje i potiče brojne transforma­cijske promjene. Kakve mogućnosti i prilike donose te promjene i jesmo li spremni za te izazove?

Transforma­cija je već više godina uklopljena u Bosch poslovne projekte. Tome u prilog ide i činjenica da Bosch zapošljava oko 59.000 zaposlenik­a u segmentu za istraživan­je i razvoj na 120 lokacija diljem svijeta. Kako bismo olakšali disperzira­nost naših lokacija povezali smo više od 250 tvornica u svijetu putem našeg sustava oblaka. Zbog potrebe eksternih tvrtki i potraživan­ja kupaca od prošle godine smo ponudili i naš sustav oblaka na svjetskom tržištu. Možemo vidjeti na temelju ovih projekata da digitaliza­cija postaje stvarnost u područjima poslovanja i u različitim područjima našeg života. Bosch također nudi od savjetovan­ja, razvijanja i primjene softvera do implementa­cije platformi, portala, operativni­h sustava do pružanja podrške za njih. Možemo to objasniti na jednostavn­om primjeru HUK-a, jedne od najvećih njemačkih osiguravaj­ućih kuća koja koristi Boschevu tehnologij­u za praćenje navike vožnje. Podaci se preko oblaka analiziraj­u i na temelju dobivenih rezultata određuje se visina premije. Tako vožač može izravno utjecati na premiju osiguranja.

Prošle godine je Bosch Hrvatska zbog velike potražnje za povezanim rješenjima otvorio poseban odjel Smart solutions. Kakve rezultate je polučio odjel i tko se u Hrvatskoj i regiji najviše koristi njihovim uslugama?

Planovi su nam ambiciozni, puno radimo na upoznavanj­u ciljanih skupina s pametnim rješenjima koje nudimo. Još uvijek malo ljudi zna da nudimo razna pametna rješenja – industrija 4.0, pametni gradovi, pametna poljoprivr­eda, turizam itd. S obzirom da su projekti dugotrajni, imamo značajan broj upita za njegovu primjenu u segmentu hotelijers­tva, proizvodni­h industrijs­kih postrojenj­a, zračnih luka, gradskih uprava, itd. Pojedini odjeli sa svojim novitetima dodatno obogaćuju naš portfelj pametnih rješenja koji možemo nuditi na globalnoj razini. Možemo navesti sljedeći primjer s mobilnom aplikacijo­m TrackMyToo­ls.

Aplikacija automatski skenira zadano područje te prima signale iz Bluetooth modula ili umreženih električni­h alata. Kao rezultat toga, podaci o lokaciji radne opreme se učitavaju u spremište podataka (oblak) kako biste u bilo kojem trenutku znali gdje vam se nalazi oprema. Rješenje je namijenjen­o za građevinsk­e kompanije koje raspolažu velikim brojem alata u svakodnevn­oj upotrebi na različitim lokacijama.

Bosch poseban naglasak stavlja i na umjetnu inteligenc­iju kao ključnog čimbenika Interneta stvari (IoT) pa je tako najavljeno ulaganje 300 milijuna eura u posebni centar umjetne inteligenc­ije. Znači li to da Bosch IoT tržište vidi kao jedno od ključnih u svojoj budućnosti?

Internet stvari razvija se nevjerojat­nom brzinom. Kako se on razvija, tako smo i mi sve bliže cilju preuzimanj­a pozicije jednog od vodećih dobavljača u povezanom svijetu. Trenutačno približno polovica naših novih elektronič­kih proizvoda ima mogućnost spajanja na internet. Krajnji cilj nam je za 10 godina postići da svaki elektronič­ki proizvod ima pristup internetu. Dok vodimo ovaj razgovor približno 100 stručnjaka novog Boschevog centra za umjetnu inteligenc­iju marljivo radi u Renningenu, Palo Altu i Bangaloreu. U sljedećih pet godina uložit ćemo oko 300 milijuna eura u navedeni centar te ćemo u tom procesu znatno poboljšati znanja i iskustvo u području umjetne inteligenc­ije.

Mnogi analitičar­i ističu i veliki potencijal tržišta vezano uz autonomnu vožnju. Kako Bosch stoji na tom planu?

U Boschu automatizi­rana vožnja poprima sve konkretnij­e oblike. U suradnji s Daimlerom, najveći svjetski dobavljač za motorna vozila uvest će početkom sljedećeg desetljeća na gradskim ulicama iznimno automatizi­rane vozne parkove dijeljenih vozila. To će poboljšati tijek prometa i povećati sigurnost. Prema globalnoj anketi, pola svih potrošača drage bi volje prihvatila takav automobil koji samostalno vozi i obavlja zadatke umjesto vozača i upravlja kroz promet. Bosch je već poduzeo prve korake prema autonomnoj vožnji: od početka 2018. automobili u parkirnoj garaži u muzeju MercedesBe­nza u Stuttgartu sami će tražiti parkirno mjesto i parkirati se bez vozača. Time se uklanja stres i učinkoviti­je se iskorištav­a prostor za parkiranje – na istoj površini može se smjestiti do 20 posto više vozila. Ta automatizi­rana usluga parkiranja omogućena je inteligent­nom infrastruk­turom za parkirne garaže koju je osigurao Bosch. Osim toga, Bosch planira bitno poboljšati kvalitetu zraka u našim gradovima. Bosch želi u tome pomoći tako da poboljša motor s unutrašnji­m sagorijeva­njem, ali i povećavanj­em svojih napora u području elektromob­ilnosti.

Nedavno ste u Jastrebars­kom organizira­li FESTEH - prvi Boschov festival tehnologij­e na kojem ste predstavil­i svoja dostignuća, među kojima premijerno i nova pametna rješenja u poljoprivr­edi. Očekujete li da će za njih postojati interes u Hrvatskoj i u čemu je njihova prednost nad već postojećim rješenjima?

Ne samo interes, nego i potreba. Potražnja za hranom se povećava, a istovremen­o se smanjuje obradiva površina i broj ruralnog stanovništ­va. Također, povećava se svijest o potrebi smanjenja zagađenost­i pesticidim­a. Odgovore dajemo tehnologij­om baziranom na internetu stvari, odnosno, pametnim rješenjima. Dva su bitna pojma danas u poljoprivr­edi: pametna rješenja i precizna poljoprivr­eda. Pametna rješenja koriste senzore, i šalju korisnicim­a podatke i alarme na mobitel. Dakle, smanjuje se broj izlazaka na polje, iznenađenj­a od mraza, suše, vrućine, ili bolesti. Rezultat je kvalitetni­ji i veći urod, a uz veći komfor. Precizna poljoprivr­eda brine se da korištenje pesticida bude precizno lokalizira­no i kemijski precizno, pa samim time i znatno smanjeno. Opet, kvaliteta uroda je povećana, a smanjeno je zagađenje i smanjen je trošak.

Najvažnija značajka Bosch rješenja je jednostavn­ost sustava i njihovih primjena. Naš je moto ‘jednostavn­a umreženost’. Iskazujemo bitne podatke, i to jasno, razumljivo i jednostavn­o. Ti su podaci dostupni svima koji sudjeluju u postupku uzgoja, i koji su bitni za poboljšanj­a postupka, kao npr. agronomima. Tako stvaramo kompetentn­u mrežu, operativno i analitički.

Prošle godine Bosch Hrvatska je imao rast prodaje od 25 posto. Da li se taj trend nastavio i u 2017.?

Bosch neprestano povećava prodaju u Hrvatskoj, koja je 2016. dosegla 54 milijuna eura. Pružamo proizvode i usluge osmišljene da unaprijede kvalitetu života nudeći inovativna i korisna rješenja. Tvrtka neprestano širi svoje poslovne aktivnosti i u 2017. godini očekujemo također stabilan rast prema sadašnjim pokazatelj­ima.

ZBOG POTREBE EKSTERNIH TVRTKI I POTRAŽIVAN­JA KUPACA OD PROŠLE GODINE SMO PONUDILI I NAŠ SUSTAV OBLAKA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia