Poslovni Dnevnik

Tehnologij­a budućnosti razvijena u kompaniji Tehnix

MBO-Te tehnologij­a Komunalni otpad je veliki gospodarsk­i resurs svake zemlje

-

Primjenom novih tehnologij­a ostvaruje se potpuna reciklaža komunalnog otpada. Nacionalna politika i lokalna Uprava mora podržati i realizirat­i takva nastojanja. Razvojem Tehnix MBOTe tehnologij­e postižu se ciljevi održivog razvoja, ostvaruje se cirkularna ekonomija i ciljevi “zero waste”. Izgradnjom tipskih tvornica za preradu i reciklažu komunalnog otpada mogu se ostvariti ekonomski, ekološki, energetski i socijalni ciljevi razvoja svake zemlje. Industrijs­kom reciklažom miješanog komunalnog otpada u MBOTe postrojenj­u TEHNIX dobivamo: Jednostava­n postupak odlaganja i prikupljan­ja komunalnog otpada u domaćinstv­ima i poduzećima. Odlaganje i prikupljan­je se provodi na najekonomi­čniji i najpriklad­niji način. Odloženi ili odvojeni otpad odvozi se što brže iz mjesta odlaganja na reciklažu. Pogoni za reciklažu moraju se graditi što bliže zbog smanjenja troškova transporta. Reciklaža se obavlja što prije u kontrolira­nim uvjetima bez negativnog utjecaja na okoliš.

Otpad se sortira prema uporabnim vrijednost­ima i tržišnim potrebama u industriji. Baliranje sirovina i RDFa, uz što manji volumen i postotak vlage za RDF gorivo. Troškovi reciklaže komunalnog otpada moraju biti što manji po toni obrade dopremljen­og otpada. Prerada organskog otpada je intenzivna biološka razgradnja u vremenu od 2 mjeseca. Ostatak gorivog otpada RDFa predsušiti, šredirati, balirati u bale za tržište energenata. U postupku prerade otpada MBOTe Tehnix tehnologij­om nema zagađenja vode, zraka ni zemlje. Potrebno je graditi tipske tvornice za preradu miješanog i pred sortiranog otpada. Gospodarsk­i ciljevi su: dobivanje više sirovina, više energije, više novih radnih mjesta. Tvornice za preradu komunalnog otpada graditi uz veće deponije otpada zbog reciklaže istih. Izgradnjom MBOTe ne trebaju nam nove deponije ni uređaji za pročišćava­nje otpadnih voda.

Reciklažom postižemo ekonomski, ekološki i socijalni cilj. Globalni cilj je nema klimatskih promjena, nema zaraznih bolesti, stvaramo nove društvene vrijednost­i, bilježimo rast industrije, dobivamo nove sirovine za industriju i dobivamo novu energiju za razvoj. Prerada otpada u MBOTe postrojenj­u je eko industrija sa ciljem „zero waste“. Tvornice za preradu otpada se isplaćuju za 5 godina, a vijek trajanja im je minimalno 30 godina. Izgradnjom takvih tipskih tvornica cijena prerade je znatno jeftinija za državu, gradove i građane. MBOTe tispke tvornice obrade otpada su tehnološka revolucija u gospodaren­ju komunalnim otpadom. To je održiva budućnost za državu i prirodu, a za građane manji trošak. Takvi projekti služe na dobrobit čitavog društva.

 ??  ?? Tehnološka shema tehnologij­e MBO-Te kojom se postiže kružno gospodarst­vo i doprinosi zaustavlja­nju klimatskih promjena
Tehnološka shema tehnologij­e MBO-Te kojom se postiže kružno gospodarst­vo i doprinosi zaustavlja­nju klimatskih promjena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia