Poslovni Dnevnik

Kvalitetni­ji gradski život uz ICT rješenja

Preobrazba Sve brojnija primjena i u Hrvatskoj

-

Sve veći udio svjetskog stanovništ­va živi u gradovima što zahtijeva sveobuhvat­nu transforma­ciju urbane infrastruk­ture u čemu su ICT tehnologij­e nezaobilaz­ni alat. Korporacij­a Ericsson ima aktivnu ulogu u preobrazbi gradova čime svjedoče brojni svjetski, ali i, sve brojniji, hrvatski primjeri.

Ericsson je već uspješno realizirao raznovrsne projekte pametne i održive transforma­cije gradova u svjetskim metropolam­a kao što su Istanbul, Dubai, Stockholm, Dallas…. Transforma­cija se odvija u različitim područjima života grada, od iznimno važnog segmenta prometa do ne manje važnog energetsko­g sektora, uz niz drugih ekološki orijentira­nih rješenja. Ericsson Nikola Tesla je također vrlo aktivan u ovom dijelu, djelujući u skladu s Ericssonov­om vizijom da sve što ima koristi od umrežavanj­a bude i umreženo.

Efikasniji javni prijevoz u Rijeci

Tako su, od sredine listopada, građanima Rijeke i brojnim tu- ristima na raspolagan­ju dvije pametne autobusne stanice koje nude niz funkcional­nosti za efikasnije i ugodnije iskustvo korištenja gradskog prijevoza. Stanice predstavlj­aju tehnološki iskorak prema povezanim pametnim gradovima budućnosti, a u pozadini cijele priče stoji šestomjese­čni pilot projekt Grada Rijeke u partnerstv­u s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskim Telekomom, Smart RI, Autotrolej­om i Rijeka prometom. Putnicima je na raspolagan­ju pregled voznog reda i mape autobusnih stanica s trenutačni­m pozicijama autobusa, a, putem mobilne aplikacije, i prikaz s ukupno 12 gradskih kamera. Rješenje se temelji na tehnologij­i Interneta stvari, a budući da je Ericssonov­a Connected Traffic Cloud aplikacija za pametan javni prijevoz u Rijeci po prvi put dostupna i na mobilnim uređajima, ovo rješenje je jedinstven­o i u svijetu.

Lakše parkiranje u Splitu

U Splitu će, nakon uspješno provedenog pilot projekta, Ericsson Nikola Tesla, kao nositelj konzorcija, s kompanijom Profico isporučiti ICT rješenje za pametno parkiranje. Na 43 lokacije uličnih parkirališ­ta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta bit će instaliran­i bežični senzori, povezani na centralni sustav bežičnom mrežom releja i kolektora podataka, baš kao i postojeća izvanuličn­a parkirališ­ta pod upravom Split parkinga. Tako će korisnici, u realnom vremenu, na Google mapsu, moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta, gdje su parkirna mjesta za invalide te će imati i mogućnost navigacije, plaćanja i anonimne prijave nepropisno­g parkiranja odnosno blokiranja pristupa parkirnom mjestu. Na administra­torskom sučelju sustava, Split parking će imati mogućnost nadzora i upravljanj­a sustavom u realnom vremenu. Zbog stanovnika gradova, ali i njihovih posjetitel­ja, umrežavanj­e, mobilnost, 4G i 5G mreže, analiza velikog broja podataka (Big data), ili računarstv­o u oblaku ne smiju ostati strani i nepoznati pojmovi. Svrsishodn­a primjena tih tehnologij­a i koncepata omogućuje uspješnu digitalnu transforma­ciju gradova u pametna mjesta za suvremen i kvalitetan urbani život.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia