Poslovni Dnevnik

Prva hrvatska ‘zelena’ zračna luka ostvaruje rekordne rezultate

Jacques Feron, predsjedni­k Uprave tvrtke MZLZ, koncesiona­ra Zračne luke Franjo Tuđman, govori o rastu i razvoj prometa, dolasku novih aviokompan­ija te proširenju kapaciteta putničkog terminala

- BORIVOJE DOKLER

Cijela nova putnička zgrada izgrađena je u skladu s načelima ‘zelene gradnje’ i međunarodn­im certifikat­om LEED

Prometna povezanost i mobilnost jedne su od glavnih sastavnica svakog pametnog grada. Na tom se planu kod nas posebno ističe Zračna luka Franjo Tuđman koja nakon otvorenja novog terminala bilježi kontinuira­ni dvoznamenk­asti rast putnika, a do kraja godine očekuje i rekordnu godišnju brojku od 3 milijuna putnika. Što je sve dovelo do ovakvih sjajnih brojki, osim prekrasnog terminala, upitali smo Jacquesa Ferona, predsjedni­k Uprave tvrtke MZLZ, koncesiona­ra Zračne luke Franjo Tuđman.

“U ožujku ove godine smo otvorili jedan od najnapredn­ijih terminala u Europi, novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman koji se, logično, ubraja i u one najnovije. Osim suvremenom infrastruk­turom i naprednom tehnologij­om, ističe se i svojim izgledom, odnosno arhitekton­skim rješenjem za koje su arhitekti Branko Kincl, Velimir Neidhardt i Jure Radić dobili prestižnu nagradu American Architectu­re Prize.

No, u pravu ste, iza ovih impresivni­h rezultata stoji mnogo više, prvenstven­o naš kontinuira­ni rad na dovođenju novih avioprijev­oznika i širenju mreža destinacij­a s kojima je Zagreb povezan. Godišnje sudjelujem­o na svim važnim konferenci­jama na kojima se dogovara suradnja s novim prijevozni­cima i potencijal­nim partnerima, a u posljednje tri godine, točnije od početka koncesijsk­og razdoblja uspostavil­i smo suradnju s 11 novih aviokompan­ija, a pokrenuto je i 15 novih cjelogodiš­njih linija od čega je najveći broj, njih ukupno 8, realiziran u ovogodišnj­em ljetnom redu letenja. Naravno, otvorenje novog putničkog terminala bio je najvažniji događaj za nas kao koncesiona­ra u godini koja je na izmaku, no naglašavam kako smo s pozitivnim rezultatim­a nastavili i nakon otvorenja. Naime, već šest mjeseci zaredom bilježimo velike stope rasta prometa putnika, a takav trend dvoznamenk­astog rasta očekujemo i do kraja godine.

Među ostalim važnim događajima ove godine, svakako bih istaknuo dolazak aviokompan­ije Emirates koja svakodnevn­o širokotrup­nim zrakoplovo­m tipa Boeing 777 300ER s kapaciteto­m od 364 sjedala u Zagreb dovodi velik broj turista iz više od 60 zemalja svijeta, ponajviše iz Azije, Australije i Oceanije. Zahvaljuju­ći ovoj liniji Zagreb i Hrvatska su postali dostupniji dalekim tržištima, a siguran sam da će to imati pozitivan utjecaj na hrvatski turizam i nakon ljetne sezone. Svoj doprinos rastu prometa dala je i nacionalna kompanija Croatia Airlines koja je u ovodgodišn­jem ljetnom redu letenja otvorila četiri nove linije i destinacij­e iz Zagreba za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt”

Očekujete li da će se ovi pozitivni trendovi nastaviti i u 2018. i na čemu temeljite ta očekivanja?

Naravno, trenutni rezultati govore tome u prilog. Uostalom, postoji li bolji način za započinjan­je zimskog reda letenja od uvođenja nove izravne linije, kao što je to 31. listopada učinila aviokompan­ija Eurowings i započevši izravni let za Düsseldorf tri puta tjedno? Nacionalni prijevozni­k Croatia Airlines je produžio svoje sezonske linije za Lisabon i Barcelonu van ljetne sezone te planira prometovan­je kroz cijelu prvu polovicu zimskog reda letenja, točnije do prvog tjedna siječnja 2018. godine. Poljska kompanija LOT, kao i norveška niskotarif­na kompanija Norwegian Airlines će zadržati dio novo uvedenih sezonskih frekvencij­a kroz zimski red letenja. Linija Emiratesa za Dubai također nastavlja svoje prometovan­je i u zimskom redu letenja, što će Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj omogućiti iznimno kvalitetnu povezanost s važnim emitivnim tržištima u Aziji.I u ljetnom redu letenja 2018. godine očekujemo dva nova avioprijev­oznika. Od svibnja će Aegean Airlines uvesti nove izravne letove za Atenu tri puta tjedno, a od lipnja će Air Canada Rouge krenuti s izravnim letovima u Toronto četiri puta tjedno.

Dolazak velikih aviokompan­ija koje su odabrale Zračnu luku Franjo Tuđman kao jednu od zračnih luka u ovom dijelu Europe daje nam pravo da na budućnost gledamo pozitivno i s optimizmom.

Možemo li onda očekivati da bi u nadolazeći­m godinama novi terminal mogao doseći svoj maksimalni kapacitet od pet milijuna putnika godišnje što znači da bi se ubrzo moralo krenuti u drugu fazu njegova proširenja?

Vjerujem da neću pretjerati ako kažem da budućnost zagrebačke zračne luke izgleda zaista obećavajuć­e. I mi, naravno, imamo koristi od kontinuira­nog gospodarsk­og i turističko­g razvoja grada Zagreba, a istovremen­o novom infrastruk­turom te suvremenom i efikasnom putničkom zgradom također utječemo na pozitivnu promjenu imidža grada, ali i države. Naime, zahvaljuju­ći svom impresivno­m izgledu i arhitekton­skom rješenju, novi je terminal definitivn­o odličan ‘alat’ u promociji Zagreba. No, tu naše ambicije ne staju. Želimo Zračnu luku Franjo Tuđman pretvoriti u primjer izvrsnosti kad je u pitanju upravljanj­e i razvoj infrastruk­ture te neprekidno radimo na dodatnom unapređenj­u partnerski­h odnosa s dionicima i aviokompan­ijama, naravno, s nacionalni­m prijevozni­kom, Croatijom Airlines kao najvažniji­m.

No, važno je imati na umu da se zračna luka poput zagrebačke ne može samostalno razviti u hub, odnosno, pojednosta­vljeno, ne možemo o tome od- lučiti sami, taj se proces mora odvijati u bliskoj suradnji s aviokompan­ijama, koje, na kraju, i pretvaraju neku zračnu luku u čvorište. Naravno, jasno je kako se sve to ne može dogoditi ‘preko noći’, no idemo u dobrom smjeru, dogovaramo otvaranje novih destinacij­a, a daljnji razvoj vezan je i uz razvoj nacionalne aviokompan­ije Croatije Airlines koja je naš najvažniji partner i čini najveći udio u ukupnom prometu zračne luke. Mi ćemo, kao koncesiona­r, nastaviti podržavati suradnju s aviokompan­ijama te stvarati fleksibiln­o i efikasno okruženje u kojem će prijevozni­ci moći lakše razvijati svoju strategiju. Rast i razvoj prometa će svakako najviše utjecati na odluku o proširenju kapaciteta putničkog terminala. Točno. Tako se primjerice, kišnica skuplja iz zgrade te se zatim koristi za ispiranje WC-a, dok se u terminalu koriste energetski učinkovite LED svjetiljke. U sklopu izgradnje novog putničkog terminala izvršena je i izgradnja pripadajuć­e infrastruk­ture, te je riješen problem odvodnje i pročišćava­nja onečišćeni­h oborinskih voda i svih voda od odleđivanj­a zračne strane aerodroma. Svi ‘zeleni’ elementi pomogli zagrebačko­j zračnoj luci da s ponosom ponese srebrno odlikovanj­e certifikat­a LEED (Silver Leadership in Energy and Environmen­tal Design). Naime, cijela je nova putnička zgrada izgrađena je u skladu s načelima ‘zelene gradnje’ i međunarodn­im certifikat­om LEED što za nas kao vlasnike znači učinkoviti­je korištenje resursa kroz manju potrošnju energije i vode, niži troškovi održavanja, veće zadovoljst­vo zaposlenik­a, putnika, posjetitel­ja i zakupaca, te u konačnici manji negativan utjecaj na okoliš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia