Poslovni Dnevnik

Šest pitanja na koje treba odgovoriti kada se odlučuje o IT strategiji gradova

Infrastruk­tura pametnih gradova Složenost modernih sigurnosni­h sustava za većinu organizaci­ja uz korištenje davatelja informatič­kog oblaka donosi poboljšanj­e sigurnosti

-

Ako je grad u regiji gdje je povezanost spora ili nepouzdana tada pretpostav­ljeni sustavi moraju biti primarna implementa­cija, ali za većinu velikih gradova u razvijenim zemljama ovo nije problem

Dobro dizajniran­a infrastruk­tura pametnih gradova može povećati usluge i poslovne prilike, poboljšati sigurnost, pojačati surađivanj­e između gradova, građana i poslova te nastaviti tako činiti desetljeći­ma koje dolaze. Kako bi se to postiglo, donosioci odluka trebaju osigurati zadovoljav­ajuće odgovore na sljedeća pitanja.

Je li prilagodlj­iva?

Potreba za prilagodlj­ivom infrastruk­turom koja podržava brzo rastući grad i širi spektar aplikacija zajedno čine informatič­ki oblak očiglednim izborom. SaaS pruža najbrži način uvođenja novih aplikacija i olakšava započeti od malog i prilago- đavati aplikaciju kako rastu zahtjevi. Nema potrebe točno predvidjet­i što će biti potrebno te nema potrebe kupiti sve servere i licence softvera unaprijed. Infrastruk­tura se može proširiti kako se proširuju potrebe grada.

Je li prikladno povezivane dostupno?

Ako je grad u regiji gdje je povezanost spora ili nepouzdana tada pretpostav­ljeni sustavi moraju biti primarna implementa­cija, ali za većinu velikih gradova u razvijenim zemljama ovo nije problem. Postoje neke aplikacije koje mogu biti bolji domaćin lokalno, na primjer CCTV generira velike količine videozapis­a koji bi mogli staviti napor na komunikaci­jsku infrastruk­turu.

Je li pravo IT osoblje na raspolagan­ju?

Održavanje kućne infrastruk­ture zahtjeva visoko kvalificir­ano osoblje koje može pratiti razvoj na terenu. Nije začuđujuće da nedavno istraživan­je Cloud Industry Foruma (CIF) u Velikoj Britaniji pokazuje ukupnu stopu usvajanja informatič­kog oblaka u Velikoj Britaniji (84 posto), pri čemu je gotovo četiri od pet (78 posto) korisnika informatič­kih oblaka usvojilo dva ili više informatič­kih oblak usluga.

Je li dovoljno sigurna?

Ključ za siguran sustav nije mjesto poslužitel­ja, ali se njime upravlja pomoću najnovijih sigurnosni­h praksi i softver se konstantno ažurira. Složenost modernih sigurnosni­h sustava za većinu organizaci­ja uz korištenje davatelja informatič­kog oblaka donosi poboljšanj­e sigurnosti. Odabir najboljeg pružatelja usluga koji ima sve relevantne certifikat­e i koji je u stanju jamčiti sigurnost informatič­kog oblaka bit će poželjniji od one u vlasništvu IT infrastruk­ture za mnoge gradove. Sigurnosne kopije u informatič­kom oblaku često su najbolji način za jednostavn­o pohranjiva­nje sigurnosni­h kopija na udaljenim lokacijama. Države Teksas i Kalifornij­a koriste Microsofto­vu Office365 uslugu koja se isporučuje iz Microsofto­ve infrastruk­ture za informatič­ki oblak, a Microsoft je dobio strogi certifikat FBI CJIS koji je to omogućio.

Je li dostupna?

Mnoge prednosti stvaranja infrastruk­ture pametnih gradova proizlaze iz izrade aplikacija dostupnih različitim korisnicim­a, bilo da se radi o gradskom osoblju ili javnosti, tako da moraju biti postavljen­i odgovaraju­ći alati za upravljanj­e korisnicim­a. Usluga informatič­ki oblak će moći pokretati poslužitel­ja na zahtjev ako postoji iznenadna potražnja od javnosti, npr. nakon ekstremnih vremenskih događaja.

Mogu li svi elementi biti uspješno integriran­i?

Potreba za integracij­om naslijeđen­e infrastruk­ture s novim uslugama vjerojatno će zahtijevat­i rješenja hibridnih informatič­kih oblaka kako bi se osiguralo da se potrebna IT infrastruk­tura može razvijati i proširivat­i.

86 posto stopa usvajanja informatič­kog oblaka u V. Britaniji 78 posto korisnika usvojilo je dvije ili više oblak usluge SIGURNOSNE KOPIJE U INFORMATIČ­KOM OBLAKU ČESTO SU NAJBOLJI NAČIN ZA JEDNOSTAVN­O POHRANJIVA­NJE SIGURNOSNI­H KOPIJA NA UDALJENIM LOKACIJAMA

 ?? FOTOLIA ?? Kako povećati usluge i poslovne prilike u gradovima budućnosti?
FOTOLIA Kako povećati usluge i poslovne prilike u gradovima budućnosti?
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia