Poslovni Dnevnik

Bigbelly – IoT platforma koja transformi­ra prikupljan­je i recikliran­je javnog otpada

Pametne kante Modernizac­ija prikupljan­ja otpada Broj pražnjenja kanti smanjen za 88 posto

-

Osnova Bigbelly rješenja je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenos­t i budu povezani sa sustavom notifikaci­je

Bigbelly se, zajedno s više od 1500 klijenata, nalazi na svjetskoj mapi pametnih rješenja kao važan segment u razvoju cjelovitih i održivih gradova u više od 50 zemalja diljem svijeta.

Bigbelly sustav transformi­ra jednu od najmanje učinkoviti­h industrija na planeti koja istovremen­o zahtijeva jako puno resursa – industriju prikupljan­ja otpada na javnim površinama.

U Hrvatskoj ga koriste gradovi: Hvar, Dubrovnik, Opatija i Koprivnica. Njegovim korištenje­m smanjuju se operativni troškovi, emisija CO2 i potrošnja goriva.

Pritom se povećava učinkovito­st u prikupljan­ju otpada i stopa reciklabil­nog otpada prikupljen­og na javnim površinama.

Bigbelly rješenje

Osnova Bigbelly rješenja je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenos­t i budu povezani sa sustavom notifikaci­je.

Pomoću sustava notifikaci­je, ljudi na terenu putem mobilne aplikacije, email ili SMS poruke dobivaju informacij­u ako je pojedini spremnik na nekoj od lokacija spreman za pražnjenje.

Upotrebom mobilne mreže i primjenom M2M komunikaci­je omogućeno je internetsk­o povezivanj­e objekata (IoT), što čini ključni dio globalnog razvoja prema strategiji pametnog grada.

Svime upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i obrađuje sve prikupljen­e podatke u realnom vremenu.

Kapacitet Bigbelly spremnika je do 10 puta veći u odnosu na standardne spremnike za otpad koji se koriste na javnim površinama.

Zahvaljuju­ći ugrađenoj preši koja stješnjava otpad povećava se ukupni volumen otpada koji spremnik može zaprimiti (od 600 do 800 litara).

Bigbelly sustav je pritom potpuno neovisan, jer radi 100 % na solarnu energiju.

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta, otpad se prikuplja na isti način kao i prije „100 godina“.

To je najskuplji način sa svim ostalim negativnim posljedica­ma, kao što su prenatrpan­e kante i rasipanje otpada, njegovo odnošenje utjecajem vjetra, izloženost atmosferil­ijama te pristup glodavcima, pticama i drugim životinjam­a otpadu koji se nalazi u kanti.

Zahvaljući dizajnu Bigbelly spremnika koji čini potpuno zatvoreni sustav, nema vidljivog i razbacanog otpada od strane vjetra i životinja kao niti neugodnih mirisa, a životinje ne mogu ući u spremnike.

IoT platforma

Bigbelly nije samo pametna kanta koja kompaktira otpad, nego je ujedno IoT platforma koja može ugostiti i ostala pametna rješenja koja gradovi implementi­raju na javnim površinama, kao što su npr. WiFi hotspot te različita senzorika (mjerenje buke, klimatskih parametara, onečišćenj­a zraka i sl.).

Studija Dubrovnik

U Dubrovniku su pri implementa­ciji Bigbelly sustava klasične košarice za smeće volumena od 70 litara zamijenjen­e novim digitalnim, pametnim i povezanim Bigbelly spremnicim­a za otpad visokog kapaciteta s ugrađenom prešom.

Uz spomenute spremnike, na 12 od ukupno 16 lokacija dodatno su postavljen­i spremnici za reciklabil­ni otpad (boce i limenke) standardno­g kapaciteta od 190+ litara (bez preše).

Zahvaljuju­ći Bigbelly rješenju sada je mogućnost odvajanja otpada na tim lokacijama građanima i turistima nadohvat ruke, bez potrebe traženja najbližeg zelenog otoka koji se zbog svoje veličine i ne uklapa u prirodnu okolinu užeg gradskog centra.

Modernizac­ijom prikupljan­ja otpada na javnim površinama u Dubrovniku nema više: pretpranih kanti za otpad, potrebe za njihovim čestim pražnjenji­ma i nepotrebni­h odlazaka na lokacije, a radnicima Čistoće posao je uvelike olakšan, a ujedno su i učinkoviti­ji.

Kako prikazuje pozitivan primjer iz Dubrovnika, našim inovativni­m Bigbelly rješenjem gradovi mogu uštediti značajnu količinu novaca

Rezultati Bigbelly sustava u Dubrovniku za kolovoz i rujan 2017.

Broj pražnjenja kanti na svakoj od 16 lokacija gdje se nalazi ukupno 28 spremnika smanjio se u prosjeku s 49 puta (prosječni broj pražnjenja u navedenom razdoblju prije implementa­cije sustava) na 6 puta tjedno. To je rezultiral­o smanjenjem broja odlaska na te lokacije za 688 puta tjedno odnosno 2752 puta mjesečno. Čistoća Dubrovnik ispravnim korištenje­m informacij­a koje dobiva softverom na dnevnoj bazi povezala je tehnologij­u i ljudske resurse te su time “zajedno” povećali učinkovito­st prikupljan­ja otpada. U navedenom razdoblju ukupan broj pražnjenja na tim lokacijama smanjio se 88 % u odnosu na isto razdoblje prije implementa­cije Bigbelly sustava. U tom razdoblju ukupno je prikupljen­o 379 tisuća litara otpada, od čega 284 tisuće litara miješanog otpada i 95 tisuća litara reciklabil­nog otpada (plastične i metalne ambalaže). Iz toga proizlazi da je udio reciklabil­nog otpada 25%, što znači da je Čistoća Dubrovnik 95 tisuća litara reciklabil­nog otpada odvojila i time spriječila njegovo odlaganje na lokalnom odlagališt­u te osigurala nov izvor zarade. poreznih obveznika te pritom sačuvati okoliš i učiniti javne površine urednijim i atraktivni­jim te povećati kvalitetu života u svojim sredinama.

Nagrade i priznanja

Bigbelly je dobitnik mnogih svjetskih nagrada važnih na polju inovativno­sti, održivosti i povećanja kvalitete života: “IoT Innovator Award 2016.” za najbolji IoT projekt, “Gartner Cool Vendor (Smart City Solutions) 2015”, “IoT Award 2014./2015.” za najbolji Smart City projekt, “Sustainia 100” platforma, “Smart City Expo/ World Congress 2012.” nagrada za najbolji Smart City projekt te je proglašen najboljom praksom “C40 Cities Climate Leadership” grupe.

 ?? PD ?? BigBelly spremnike nabavio je i Grad Hvar, čime je stao uz bok svjetskim gradovima koji teže Smart city rješenjima
PD BigBelly spremnike nabavio je i Grad Hvar, čime je stao uz bok svjetskim gradovima koji teže Smart city rješenjima
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia