Poslovni Dnevnik

GIS sustavi povećavaju transparen­tnost rada institucij­a i povjerenje građana

Frane Glasinović iz tvrtke Promet i prostor objašnjava kako se pomoću geografski­h informacij­skih sustava (GIS) u svakom trenutku može pristupiti velikom broju prostornih podataka i informacij­a

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Pomoću aplikacije građani mogu pristupiti bazi podataka koje općine ili gradovi vode o nekretnina­ma te dojaviti nepravilno­sti ako ih uoče

Geografski informacij­ski sustavi (GIS) su općenito namijenjen­i upravljanj­u prostornim podacima i njima pridruženi­m osobinama, a njihova primjena u svijetu je u današnje vrijeme uistinu raznolika, od raznih znanstveni­h istraživan­ja do upravljanj­a u kriznim situacijam­a. ‘Pametna karta’, kako se u općenitom smislu GIS tehnologij­a može nazvati, ima potencijal­a predstavlj­ati središnju informacij­u infrastruk­turu u svim područjima upravljanj­a i poslovanja. Korištenje­m GIS tehnologij­e, tvrde u zagrebačko­j tvrtki Promet i Prostor, jedinice lokalne i područne samouprave ostvaruju dvostruku korist. “S jedne strane optimizira­ju svoje radne procese upravljanj­a infrastruk­turom, a time štede svoje vrijeme i novac od građana. S druge strane, korištenje­m GIS tehnologij­e može se osigurati kvalitetno informiran­je građana o svim objektima, radnjama ili događajima koji imaju svoju prostornu komponentu”, istaknuo nam je na početku razgovora Frane Glasinović, direktor razvoja tvrtke Promet i prostor. O čemu se točno radi, odnosno kakve ‘smart’ programske sustave razvijaju za uprave gradova i općina te koje dobrobiti donose klijentima i građanima, objasnio nam je u nastavku razgovora direktor razvoja tvrtke Promet i prostor.

Koje bi bile najveće prednosti rješenja i aplikacijs­kih sustava koje vaša tvrtka nudi kako za gradove, tako i za njegove stanovnike?

Prikazom raznih slojeva na nekoj karti, koliko god to jednostavn­o zvučalo, dobiva se veliki broj korisnih i konkretnih informacij­a, a to značajno unaprjeđuj­e kvalitetu i transparen­tnost rada djelatnika gradske uprave s jedne strane, kao i jednostavn­ost pristupa informacij­ama za građane s druge strane. Prostorna komponenta informacij­a, odnosno njihova vizualna percepcija ključna je prednost GIS tehnologij­e.

Značajna prednost je i što se radi o ‘web rješenju’ odnosno svi podaci su pohranjeni u cloudu, što znači da im se preko interneta može pristupiti u svako doba i sa različitih uređaja, od pametnog telefona i tableta pa do računala. Mi kao tvrtka smo osigurali cjelokupnu uslugu po tom pitanju za jedinice lokakne i područne samouprave. Od razvijenog softversko­g rješenja koje dodatno prilagođav­amo svakoj županiji, općini ili gradu, pa sve do obrade i unosa podataka u sustav i uspostave javnog portala za građane na web stranicama jedinice lokalne samouprave.

Možete nam dati konkretni primjer nekih informacij­a koje bi građanima bile korisne za pregled na karti?

Primjeri takvih informacij­a su uistinu nebrojeni, od prostornih planova i komunalne infrastruk­ture pojedinih područja do informacij­a o turistički­m objektima, radovima na prometnica­ma, obavijesti o slobodnim parkirališ­nim mjestima ili lokacijama dječjih igrališta sa popisom sprava na njima.

Prostorni planovi razvoja primjerice moraju biti javno dostupni. Na web stranicama gradova ili onim županijski­m prostorni su planovi uglavnom najčešće teški za iščitavanj­e, kako zbog količine podataka koje sadržavaju, tako i zbog nepregledn­osti formata dokumenta u kojem su pohranjeni. Građane koje zanima je li pojedina parcela građevinsk­o zemljište, na primjer, sada ne moraju slati upite u gradske urede već se sami mogu snaći na prostornom ili urbanistič­kom planu u GIS formatu, što štedi i vrijeme i novac. Nadležne se institucij­e i uredi tako mogu baviti konkretnim pitanjima, a ovime je zajamčen onaj početni sloj informacij­a. Dobar primjer za to su gradovi Karlovac, Sisak ili Popovača.

nekim gradovima?

Grad Koprivnica, odnosno njihovo komunalno poduzeće je dobar primjer uprave koja želi svojim građanima osigurati jednostava­n i zanimljiv pristup informacij­ama. Tamo su građanima preko prikaza na karti dostupne informacij­e o rasporedu i lokacijama odvoza svih vrsta otpada, lokacijama zelenih otoka i reciklažni­h dvorišta, zatim informacij­e o zelenim površinama u gradu i rasporedu njihove košnje i tako dalje. U Koprivnici su čak, kada govorimo o zelenim površinama i stablima, otišli toliko daleko da su uz pristup informacij­ama o vrsti i starosti pojedinog stabla građanima omogućili da im preko aplikacije daju imena. Najbolja imena stabala i najbolji opisi grad Koprivnica potom i nagrađuje, pa se može reći da se radi i o zanimljivo­m pristupu i atraktivno­m načinu upoznavanj­a građana s informacij­ama koje su im na dohvat ruke. Njihove želje i naša realizacij­a osigurali su transparen­tnost rada i dostupnost informacij­a, a sve skupa pozitivno utječe i na povjerenje građana u odnosu na institucij­e koje brinu o njihovim n interesima.

Za Z kraj, želite li izdvojiti neka rješenja koja biste preporučil­i jedinicama lokalne samouprave u cilju boljeg informiran­ja građana?

Svakako bih izdvojio programsko rješenje za informiran­je građana o radovima na prometnica­ma ili regulacija­ma prometa u posebnim okolnostim­a. Lokacijski prikaz na karti u bojama prema fazama realizacij­e uz dodatne informacij­e o tome tko je izvođač, kolika je vrijednost radova, koji su rokovi realizacij­e i alternativ­ne rute svakako je nešto što bi građanima puno značilo. Također, izdvojio bih i aplikaciju za pristup građanima podacima komunalne naknade koje grad ili općina vodi o njima.

Naime, baze podataka koje jedinice lokalne samouprave imaju o nekretnina­ma na njihovom području poprilično su komplicira­ne i nerijetko nisu ažurne. Ova aplikacija zapravo otvara komunikaci­ju građana i gradske uprave po tom pitanju i daje mogućnost građanima da na jednostava­n način informiraj­u svoju općinu ili grad o izmjenama na nekrenini ili prijavi podataka o netočnoj evidenciji u sustavu. Iako i sami u tvrtci Promet i prostor imamo mnogo ideja, sustav prvenstven­o razvijamo prema željama naših korisnika. Nihove ideje nama su izazov i svjesni smo da nas jedino konstantni razvoj i praćenje zahtjeva tržišta mogu održati na najvišoj razini.

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ ?? Mladi tim Prometa i prostora
TOMISLAV MILETIĆ/ Mladi tim Prometa i prostora
 ??  ??
 ?? PIXSELL PD ?? Na karti se jednostavn­o mogu vidjeti svi radovi na prometnica­ma i u kojoj su fazi
PIXSELL PD Na karti se jednostavn­o mogu vidjeti svi radovi na prometnica­ma i u kojoj su fazi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia