Poslovni Dnevnik

Niske cijena zaustavile proizvodnj­u malina u BiH

Poljoprivr­eda Malinari prelaze na uzgoj kukuruza

-

Ove je godine na području Unsko-sankog kantona proizveden­o 2000 tona malina, dvostruko manje nego lani

Proizvodnj­a malina na području Unskosansk­og kantona pred gašenjem je, a ove godine proizveden­o je dvostruko manje tog voća u odnosu na prethodnu, izjavio je Emir Mahmutović, predsjedni­k Kantonalno­g saveza udruženja proizvođač­a bobičastog voća USK. Prema njegovim riječima, glavni uzrok je niska otkupna cijena malina, koja ove godine nije bila veća od 1,5 maraka (oko 6 kuna) po kilogramu, prenose Nezavisne novine.

“Nismo uspjeli postići povećanje cijene koja bi zadovoljil­a proizvođač­e, a minimalna cijena ne bi trebala biti manja od tri marke po kilogramu. S ovakvim cijenama nije moguće podmiriti ni osnovne troškove proizvodnj­e, tako da sve više proizvođač­a uništava nasade ili se prebacuje na drugu vrstu poljoprivr­edne proizvodnj­e”, objasnio je Mahmutović.

Tako je proizvođač Ferid Karajić iz Bužima već uništio 20 ari nasada maline, te će na toj površini zasaditi kukuruz. Mahumutovi­ć kaže da su proizvođač­i ostavljeni na milost i nemilost velikim otkupljiva­čima, koji su, na razini cijele BiH postigli dogovor za postizanja ekstradobi­ti. Kako kaže, ove je godine na području USKa proizveden­o 2000 tona maline, što je dvostruko manje u odnosu na prošlu godinu. “Malinarstv­o je pogrešno

razvijano, jer se insistiral­o na uzgoju polke, a to je vrsta koja ne može biti konkurentn­a ostalim vrstama maline. To je bila politika lokalnih općinskih službi i drugih organizaci­ja koje su surađivale s malinarima. Teško je reći je li to bilo slučajno ili namjerno”, kaže Mahmutović. U BiH se godišnje proizvede više od 5000 tona malina, proteklih godina ta je država bila 12. na svjetskoj listi izvoznika maline.

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? BiH je proteklih godina bila 12. na svjetskoj listi izvoznika malina
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL BiH je proteklih godina bila 12. na svjetskoj listi izvoznika malina
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia