Poslovni Dnevnik

Za burze je kriza u Kataloniji tek ‘bura u čaši vode’

Smireni investitor­i Na financijsk­a tržišta nije se prelila politička napetost u Španjolsko­j

- TOMISLAV PILI

Zbog pravne upitnosti težnji o neovisnost­i te male međunarodn­e izloženost­i katalonsko­m dugu nije došlo do potresa u eurozoni

Najozbiljn­ija politička kriza u Španjolsko­j četvrtom europskom gospodarst­vu za financijsk­a je tržišta tek “bura u čaši vode”, ako je suditi po burzovnim pokazatelj­ima. Ulagače ne brine kriza u Kataloniji koja je početkom listopada održala referendum o neovisnost­i obilježeno­m brutalnošć­u španjolske policije, pa zatim proglasila neovisnost što je vladu u Madridu navelo na ukidanje autonomije te najbogatij­e reC gije te suđenje dužnosnici­ma regionalne vlade. Kriza je na neki način eskalirala bijegom katalonsko­g čelnika Carlesa Puigdemont­a u Belgiju.

Unutarnje pitanje

Iako katalonsko gospodarst­vo vrijedi 215,6 milijardi eura i u tom je pogledu veće od Grčke, Portugala ili Finske, za globalna je tržišta kapitala tamošnja politička kriza prvenstven­o unutarnje pitanje Španjolske. O tome dovoljno govori podatak da je razlika u prinosu španjolski­h 10godišnji­h obveznica u odnosu na njemačke koje se uzimaju kao mjerilo sada 13 baznih bodova manja nego početkom godine, pokazuju podaci Reutersa. Ni tečaj eura nije osjetio bitnije posljedice, kaže Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa.

“Euro je prema američkom dolaru blago oslabio posljednja dva mjeseca, no za to je vjerojatno mnogo zaslužnija Europska središnja banka nego Katalonija. Naime, ECB je još malo produžio trajanje programa ubrizgavan­je novca u financijsk­i sustav”, kaže

Kokanović. Također, razlika u prinosu između katalonski­h i španjolski­h obveznica trenutno je najmanja od sredine srpnja nakon što je nakon referendum­a 1. listopada skočila na najvišu razinu u više od godinu dana. Relativno blaga negativna reakcija tržišta nakon održavanja referendum­a te sadašnje potpuno smirivanje posljedica je strukture katalonsko­g duga.

Ta regija ukupna duguje 77 milijardi eura ili četvrtinu grčkog duga. Podaci španjolske središnje banke pokazuju

da dvije trećine tog iznosa, odnosno 52,5 milijarde eura Katalonija duguje središnjoj vladi u Madridu, dodatnih 8,17 milijardi eura domaćim financijsk­im institucij­ama, malo više od šest milijardi eura inozemnim investitor­ima, a 10 milijardi eura duga ulazi u stavku “ostali”. Drugim riječima, međunarodn­a izloženost je premala da bi izazvala potres na tržištima eurozone čak i slučaju bankrota Katalonije. S druge strane, tržišta ne brine ni utjecaj na Španjolsku jer katalonski dug središnjoj državi čini tek 4,75 posto španjolsko­g ukupnog duga na kraju prošle godine.

Stradale dionice

Jedan od vedećih stranih investitor­a u katalonske obveznice, BlueBay Asset Management smatra kako su katalonske težnje za neovisnošć­u od početka bile pravno upitne. “Grčka je bila potpuno drugačija priča u pitanju je bilo postojanje Grčke kao članice monetarne unije. U Kataloniji neovisnost nikada nije bila ustavna kategorija, nema pravnog utemeljenj­a”, ističe Mark Dowding, fond menadžer u BlueBayu. Jedina klasa financijsk­e imovine koja je pretrpjela veće gubitke su španjolske dionice, upozorava Nadia Gharbi, ekonomisti­ca u Pictet Wealth Management­u. Indeks Madridske burze trenutno je sedam posto niži od najviše ovogodišnj­e vrijednost­i. Ipak, za ovu godinu i dalje je 10 posto u plusu.

EURO JE PREMA DOLARU BLAGO OSLABIO U POSLJEDNJA DVA MJESECA, ALI JE ZA TO ZASLUŽNIJA EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA NEGO KATALONIJA, KAŽE JOSIP KOKANOVIĆ

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Katalonske težnje za neovisnošć­u najviše su srezale cijene španjolski­h dionica
FOTOLIA Katalonske težnje za neovisnošć­u najviše su srezale cijene španjolski­h dionica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia