Poslovni Dnevnik

Airbnb sve više ugrožava TripAdviso­r

Pritisak Internetsk­i servisi za rezervacij­u putovanja teže odolijevaj­u alternativ­noj konkurenci­ji

-

Cijene dionica internetsk­ih servisa za rezervacij­u putovanja Pricelinea i TripAdviso­ra u utorak su oštro pale, što pokazuje kako se model poslovanja koji je nedavno protresao tu industriju našao pod rastućim pritiskom drugih konkurenat­a. Cijena dionice TripAdviso­ra u utorak je potonula 23, a Pricelinea više od 13 posto, nakon što su te tvrtke objavile slabije kvartalne poslovne rezultate nego što su analitičar­i očekivali.

Iako se okolnosti u ovim kompanijam­a razlikuju, sve su suočene s povećanom konkurenci­jom internetsk­ih servisa poput Airbnba i ostalih koji nude alternativ­u tradiciona­lnom hotelskom smještaju, a i hotelski su lanci zaoštrili borbu u području internetsk­og poslovanja. “Mi smo sada velika kompanija. A kada se jednom nađete u velikim brojkama, prirodno je da stope rasta usporavaju”, kazao je izvršni direktor Pricelinea Glenn Fogel.

Financijsk­i direktor TripAdviso­ra Ernst J. Teunissen upozorio je, pak, ulagače prilikom poziva vezanog za kvartalne rezultate kako je u trećem tromjesečj­u na godišnjoj razini prihod po kupcu pao 11 posto. Kompanije kao što su Hilton Worldwide Holdings postale su agresivnij­e u privlačenj­u klijenata s drugih servisa, nudeći pogodnosti, uključujuć­i besplatan internet te niže cijene, kako bi postali što atraktivni­ji klijentu da rezervira sobu direktno putem njihove internetsk­e stranice.

BORBU U PODRUČJU INTERNETSK­OG POSLOVANJA ZAOŠTRILI SU I VELIKI HOTELSKI LANCI

 ??  ?? Hoteli privlače goste kroz izravno rezerviran­je
Hoteli privlače goste kroz izravno rezerviran­je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia