Poslovni Dnevnik

Mobius: Dijelove Agrokora prodati

Preporuka gurua Poznati američki investitor u objavi na blogu pozvao na ulaganje u Hrvatsku

- MARINA ŠUNJERGA

Mark Mobius smatra da je za pozitivan ishod krize u koncernu potrebno restruktur­irati svaku tvrtku

Nakon posjeta Hrvatskoj u sklopu konferenci­je Izazov promjene fondovske industrije i Zagrebačke burze na kojoj je bio govornik i intervjua u Večernjem listu Mark Mobius, jedan od najvećih svjetskih ulagača i institucij­a ulaganja u tržišta u razvoju posvetio je blog prednostim­a ulaganja u Hrvatsku. Blog je objavljen na naslovnici investicij­skog društva kojeg je čelnik Franklin Templeton, a koji u nekoliko fondova ima vrijednost imovine veću od 170 milijardi dolara.

Pod naslovom “Hrvatska – zemlja mnogih kulturnih veza” poziva na ulaganje u Hrvatsku, ističe Hrvatsku kao izvrsnu metu investicij­a te predlaže duboko restruktur­iranje najvrednij­eg dijela Agrokorove imovine. “Kad su me pitali koja mi je zemlja najzanimlj­ivija za ulaganje rekao sam Hrvatska, ali nisam povlađivao publici, kako su svi mislili”, napisao je u blogu Mobius, pa dodao da se veseli idućem posjetu Hrvatskoj ne samo zbog potencijal­nog ulaganja, već i zbog ljepote naše zemlje i bogate kulturne ponude. Osvrnuo se i na krizu u Agrokoru pa istaknuo da bi bankrot koncerna bio poguban s obzirom na njezin lokalni i regionalni utjecaj na ekonomije.

“Dijelovi koncerna morali bi se prodati kako bi se namirili dugovi. Ipak, za pozitivan ishod krize nužno je voditi pojedinačn­o restruktur­iranje svake tvrtku unutar sustava”, poručio je Mobius. Hrvatsko gospodarst­vo secirao je u nekoliko opaski poput zaključka da imamo relativno visok standard i stabilan rast BDP-a iznad tri postotna boda od 2016., ali je istaknuo i visok indeks percepcije korupcije. Otkrio je i da je o Hrvatskoj prvi put čuo u Čileu kada je proučavao biznis obitelji Lukšić.

 ?? PD ?? Mark Mobius ističe našu zemlju kao izvrsnu metu investicij­a
PD Mark Mobius ističe našu zemlju kao izvrsnu metu investicij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia