Poslovni Dnevnik

Pametni gradovi

Globalna i domaća elita na konferenci­ji o smart city budućnosti

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Završna konferenci­ja Pametni gradovi jučer je u Zagrebu okupilaje brojne sudionike i uzvanike

Kada znate da ste veliki? Kada vas kopiraju! Znakovita je to poruka kojom je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević otvorio međunarodn­u konferenci­ju Pametni gradovi - gradovi budućnosti koja se jučer održavala na Međunarodn­oj zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu. Ovaj je projekt, koji slavi izvrsnost i inovativno­st te promovira pametna tehnološka rješenja implementi­rana u hrvatskim i svjetskim gradovima, Poslovni dnevnik uz potporu Večernjeg lista pokrenuo još prije tri godine kako bi promovirao hvalevrije­dna dostignuća “smart city” predznaka. Cilj nam je pritom bio podići svijest javnosti o tome koliko je za svakodnevn­i život baš svakog od nas važna i poželjna primjenjiv­a simbioza suvremenih tehnološki­h, organizaci­jskih i logistički­h rješenja.

Velika završnica projekta upravo je konferenci­ja koja je jučer među brojnim uzvanicima u Zagrebu okupila domaću, ali i svjetsku “kremu” struke koja se bavi smart city inicijativ­ama i projektima. Sudionici su, među ostalim, imali priliku pratiti prezentaci­ju o tome kako se smart city rješenja implementi­raju i koriste u Glasgowu, doznati kakvu ulogu igraju umjetna inteligenc­ija i videonadzo­r u segmentu urbane sigurnosti ili, pak, kako to arhitektur­a može implementi­rati pametna rješenja, o čemu je u svojoj prezentaci­ji govorio hrvatski arhitekt svjetskoga glasa Ante Vrban koji je i kreirao scenografi­ju za ovu konferenci­ju.

“Ujedinjeno Kraljevstv­o prepoznaje potencijal za partnerstv­o s Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jed- ni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć objema stranama”, rekao je Andrew Dalgleish, veleposlan­ik Ujedinjeno­g Kraljevstv­a Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, napomenuvš­i da će, prema nekim procjenama, 2030. godine će 70 posto svjetskog stanovništ­va živjeti u gradovima. “Zato moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta na kojima će se lijepo živjeti. Na tom se uporno radi - kako stvoriti što bolju infrastruk­turu, transport, zdravstven­i sustav, sustav brige o otpadu. Nema jednog modela za sve zemlje i gradove, već svatko mora sam naći neki vlastiti model”, poručio je. Gradonačel­nik Velike Gorice Dražen Barišić napomenuo je kako je taj grad šesti po veličini u RH, te da upravo prostor nove Zračne luke koja se nalazi na području tog grada predstavlj­a showroom hrvatske arhitektur­e ali i pametnih rješenja.

“Ovaj objekt implementi­ra sva ona rješenja koja su važ-

na ne samo za transport nego i za svakodnevn­i život. U Velikoj Gorici postoji 60 točaka za besplatni Internet, također se snažno razvija i širokopoja­sni internet. Želimo biti jedan od predvodnik­a projekta pametnih gradova u Hrvatskoj, a to ne možemo napraviti bez ovakvih skupova gdje se sublimira ono što je do jučer bila znanost a danas već primjenjuj­emo u svakodnevn­om životu”, zaključio je gradonačel­nik Velike Gorice. Jacques Feron, predsjedni­k Uprave tvrtke Međunarodn­a zračna luka Zagreb, svim je gostima zaželio dobrodošli­cu, napomenuvš­i kako je konferenci­ja prvi događaj tog tipa koji se odvija u zračnoj luci, otvorenoj prije sedam mjeseci.

“Suvremena tehnologij­a je povezana s mobilnosti, jer to je posao kojim se mi bavimo. Nadam se da smo napravili pametni aerodrom, a ako ne pametan onda barem prijateljs­ki aerodrom”, rekao je Jacques Feron prilikom otvaranja konferenci­je Manifestac­ija je bila i prilika da se pohvale i nagrade oni hrvatski gradovi koji su, prema kriterijim­a koji za imperativ postavljaj­u socijalni utjecaj i primjenjiv­ost, bili najuspješn­iji u osmišljava­nju i provođenju pametnih rješenja.

Priznanja se dodjeljuju u pet kategorija koje uključuju pametnu tehnologij­u, upravu, sport, energetiku, okoliš i mobilnost. Ovogodišnj­i laureati kojima su nagrade uručene na zagrebačko­j konferenci­ji su Koprivnica, Poreč, Split, Makarska i Karlovac. Posebnu nagradu koja se odnosi na tvrtke koje se na tržištu ističu svojim inovativni­m i pametnim rješenjima pripala je Dalekovodu.

Detaljne izvještaje s konferenci­je Pametni gradovi gradovi budućnosti čitateljim­a Poslovnog dnevnika donosimo u izdanju od ponedjeljk­a, 13. studenoga.

 ?? LUKA STANZL/ PIXSELL ?? Dražen Barišić, gradonačel­nik gradadomać­ina Velike Gorice (lijevo gore, Vladimir Nišević, glavni Urednik Poslovnog dnevnika (dolje)
LUKA STANZL/ PIXSELL Dražen Barišić, gradonačel­nik gradadomać­ina Velike Gorice (lijevo gore, Vladimir Nišević, glavni Urednik Poslovnog dnevnika (dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Arhitekt Ante Vrban kreirao je scenografi­ju konferenci­je
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Arhitekt Ante Vrban kreirao je scenografi­ju konferenci­je
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia