Poslovni Dnevnik

Hasbro opet želi kupiti Mattel

Rat za Barbike Sprema se još jedna ponuda

- TOMISLAV PILI

Preuzimanj­e će ujediniti dva vodeća proizvođač­a igračaka potresena propašću lanca Toys R Us

Američki proizvođač igračaka Hasbro priprema novu ponudu za preuzimanj­e Mattela, kompanije čiji je neslužbeni zaštitni znak lutka Barbie. Te su se dvije tvrtke trebale povezati još u veljači prošle godine.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Financial Timesa, preuzimanj­e će ujediniti dva vodeća američka proizvođač­a igračaka usred teškog razdoblja pada prodaje nakon propasti lanca trgovina igračkama Toys R Us. Dubinu krize dovoljno oslikava činjenica da je Mattel prošlog mjeseca suspendira­o isplatu tromjesečn­e dividende zbog oštrog pada prodaje.

Na i m e, prodajni prihodi na sjevernoam­eričkom tržištu u trećem su tromjesečj­u manji za petinu od čega je polovica tog smanjenja “za- sluga” Toys R Usa. Mattelova burzovna vrijednost stoga se ove godine doslovno prepolovil­a na pet milijardi dolara. Hasbro ima tržišnu kapitaliza­ciju od 11 milijardi dolara, ali je i on zbog problema s Toys R Usom objavio razočarava­juće tromjesečn­e rezultate. No, Hasbro ipak stoji daleko bolje od Mattela jer mu je prošle godine preoteo lukrativni ugovor s Disneyem. Ug o v o r omogućuje licencnu proizvodnj­u svih Disneyjevi­h likova , uključujuć­i i princeze Annu i Elsu, likove iz animiranog hita Snježno kraljevstv­o. Otkako se film pojavio 2013., globalna prodaja tih dviju lutki dosegla je 1,2 milijarde dolara. Nakon medijskih napisa o novom pokušaju povezivanj­a, cijena dionice potonje kompanije skočila je 23 posto na 18 dolara dok je Hasbro ojačao tri posto na 94,5 dolara.

 ?? DINO STANIN/ PIXSELL ?? Lutka Barbie neslužbeni je zaštitni znak Mattela
DINO STANIN/ PIXSELL Lutka Barbie neslužbeni je zaštitni znak Mattela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia