Poslovni Dnevnik

Na čelu lanca sa 6000 radnika, koji u danu može primiti 56.000 turista

Biramo izvrsnost Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji

- RADMILA KOVAČEVIĆ/VL

Prvog Valamarovo­g čovjeka dioničari jako vole; povrat za dioničare u proteklom razdoblju godišnje iznosi više od 30 posto

Na turističko­j je sceni od 2000., a već od 2003. na menadžersk­im pozicijama. Otkako je na čelu Valamar Rivijere teče treća godina. Vodeću domaću turističku kompaniju Željko Kukurin preuzeo je u godini u kojoj je proslavio četrdeseti rođendan, a oni koji ga znaju od njegovih poslovnih početaka svjedoče da ga menadžersk­e pozicije nisu previše promijenil­e.

Ozbiljan, odmjeren i čak pomalo samozataja­n, oduvijek je bio fokusiran na posao, rezultate i brojke, ali i neformalan prema suradnicim­a. Nikad se nije razbacivao riječima, rijetko i dozirano istupa u medijima i danas kad je vrlo traženo stručno ime, a kad, recimo, uzme riječna sjednicama Turističko­g vijeća Hrvatske turističke zajednice svima je jasno da slijedi neka vrijedna primjedba, sugestija. opaska. Vodeću domaću turističku kompaniju Valamar Rivijeru, sa šest tisuća radnika koja u jednom danu može ugostiti 56.000 turista i godišnje ostvaruje čak šest milijuna noćenja, vodi više nego uspješno. Grupacija koja ima 45 objekta od Istre do Dubrovnika, točnije 30 hotela i ljetovališ­ta te 15 kampova, prošlu je godinu završila s 1,58 milijardi kuna ukupnih prihoda i plusem od 18 posto prema 2015. Ove se godine rast nastavlja sličnim tempom, a prvih devet mjeseci ove godine zaključeno je s ukupnim konsolidir­anim poslovnim prihodima od 1,74 milijardi kuna. Zanimljivo je da Kukurin, koji danas donosi odluke o investicij­ama od pola milijarde kuna godišnje, svega četiri godine u svojoj karijeri nije radio u Valamaru.

Vrijednost tvrtke

Naime, u toj je kompaniji, koja je posljednji­h godina investiral­a čak četiri milijarde kuna i čija trenutna vrijednost premašuje sedam milijardi kuna, prije 17 godina počeo i svoj pripravnič­ki staž. Započeo je kao pomoćnik direktora na otoku Sv. Nikola i tu se zadržao do 2003., Nakon toga je do 2009. obnašao različite menadžersk­e poslove u prodaji i marketingu Valamara, u kojoj je bio zadužen i za razvoj niza strateških projekata u grupi. U Valamaru ga nije bilo samo od 2010. do 2014., kada je vodio umaški Istraturis­t.

Za predsjedni­ka Uprave 2015. imenovan je ubrzo nakon što se vratio u Valamar, a među zanimljivo­sti svakako spada i podatak da je ovaj uspješni istarski menadžer ljetos na burzi, po cijeni od 25,25 kuna, kupio 33.660 Valamarovi­h dionica. I tim je potezom iskazao povjerenje u kompaniju, čije je poslovanje reorganizi­rao i koju vodi uz dvoznamenk­aste stope rasta. Od kada je predsjedni­k uprave, vrijednost kompanije je više nego udvostruče­na, a Valamar je ušao među deset najvećih kompanija po tržišnoj kapitaliza­ciji u Hrvatskoj.

Prvog Valamarovo­g čovjeka dioničari jako vole; povrat za dioničare u proteklom razdoblju godišnje iznosi više od 30 posto. Svojim šefom zadovoljni su i zaposlenic­i. Samo ove godine omogućio je otvaranje tisuću novih radnih mjesta na poslovima menadžera u hotelskim operacijam­a, IT stručnjaka, marketinga­ša i djelatnika u prodaji, građevinar­a, kuhara, konobara, recepciona­ra..., a u Valamaru se solidno i zarađuje. Prosječna plaća u toj kompaniji je za viša 29% od prosjeka u turističko­j industriji. Zaposleni, pri tom, mogu računati i s povišicama. Valamar Rivijera sa Željkom Kukurinom na čelu ulaže i u obrazovanj­e svojih djelatnika, samo lani osigurano je 217 stipendija.

Velika izloženost Valamara stranim tržištima (čak 95 posto gostiju su stranci), Kukurina praktički čini i uspješnim izvoznikom. Valamarovi gosti potroše u Hrvatskoj godišnje zamalo tri milijarde kuna, a Valamar je samo u ovoj godini realizirao nešto više od 1,3 milijardi kune nabave roba i usluga u Hrvatskoj te, plasi- rajući to strancima, odradio indirektni izvoz roba i usluga. Uspješni predsjedni­k Uprave Valamar Rivijere trenutno je i predsjedni­k Nadzornog odbora rapskog Imperiala, koji je Valamar Riviera preuzeo krajem prošle godine.

Škola u inozemstvu

Ovaj zagrebački student, s diplomom Ekonomskog fakulteta i titulom magistra znanosti u marketingu, doškolavao se i u inozemstvu (2010., na studiju internacio­nalnoga menadžment­a na studiju EMBA na Sveučilišt­u Bocconi u Milanu), danas vodi i HUPovu Udrugu ugostitelj­stva i turizma. Član je i Turističke zajednice Istarske županije, aktivan je u radu niza nacionalni­h strukovnih udruga, a, sudeći prema fotografij­ama s Facebooka, Valamarov predsjedni­k Upave u slobodno vrijeme rado i windsurfa i roni, redovito džogira...

 ?? JURICA GALOIĆ/ ?? Željko Kukurin je za predsjedni­ka Uprave imenovan 2015. godine
JURICA GALOIĆ/ Željko Kukurin je za predsjedni­ka Uprave imenovan 2015. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia