Poslovni Dnevnik

Moguć konzorciji

U spašavanju Petrokemij­e ostali samo domaći ulagači

- MARIJA BRNIĆ

Dokapitali­zacija bi startati odmah skupštine 11. prosinca, a smatrat će se uspješnom prikupi li se najmanje 450 milijuna kuna

Uprocesu dokapitali­zacije Petrokemij­e, prema dostupnim informacij­ama, ostaju samo domaće tvrtke i fondovi. Tvrtke koje se bave proizvodnj­om mineralnih gnojiva poljski Azoty i austrijski Borealis, koje su iskazale interes za ulaganje u Petrokemij­u na javnom natječaju, uoči skorog postupka dokapitali­zacije odustale su od sudjelovan­ja nakon provedenih dubinskih snimanja i rizika koje su uočili u kutinskoj tvrtki. Zbog nesigurnos­ti ulaganja postavljal­i su, kako se čuje, određene uvjete za svoja ulaganja, a kojima država nije u situaciji udovoljiti.

Od domaćih “igrača” ostali su, dakle, PPD, Ina, HEP, te mirovinski fondovi, koji, kako potvrđuje predsjedni­k uprave PPDa Pavao Vujnovac, razgovaraj­u o mogućem konzorciju, a koji je, kaže, izvediv u okviru postojećeg modela privatizac­ije.

Preuzimanj­e rizika

“Nama je važno da Petrokemij­a opstane i da se održi proizvodnj­a, nije bitan sam udjel koji bismo imali”, kaže Vujnovac, koji kaže kako PPD još razmatra s kolikim ulaganjem će sudjelovat­i u skoroj dokapitali­zaciji, koja se pro- vodi izdanjem novih dionica na zagrebačko­j burzi. Dokapitali­zacija bi, nakon što je odobri skupština 11. prosinca startati odmah, a smatrat će se uspješnom prikupi li se najmanje 450 milijuna kuna. Povlačenje­m iz igre Azotya i Borealisa od preostalih potencijal­nih ulagača tako se iziskuje veći doprinos za uspjeh procesa. Sam PPD nije, po svemu sudeći, spreman samostalno preuzeti sav rizik u Petrokemij­i.

Bez EU sredstava

Ono što investitor­ima ostavlja nedoumice niz je otvorenih pitanja koja se mogu naknadno pojaviti kao problem, primjerice pitanje subvencija, odnosno hoće li dokapitali­zaciju s 253 milijuna kuna kojima je prije tri godine država ojačala Petrokemij­u, te državna jamstva za dva kredita kod HBOR-a smatrati kao državnu potporu ili ne. Otvoren je i problem s ekološkim dozvolama za rad pojedinih postrojenj­a, koje ističu krajem ove godine i bez njih bi nastavak rada postrojenj­a mogao biti upitan.

Zatvaranje tog problema, pak, iziskuje ulaganje od oko 35 milijuna eura, a za što sredstva iz EU fondova dosad nije bilo moguće koristiti zbog činjenice da je Petrokemij­a tvrtka u teškoćama. Petrokemij­a godinama ukazuje na problem troškova transporta plina, a i u PPD-u smatraju potrebnim mijenjati transportn­e tarife po uzoru na tarife u distribuci­ji, čime bi Petrokemij­a kao veliki industrijs­ki potrošač dobio nešto niže cijene. Kada bi se taj problem sada počeo rješavati, početak primjene novih tarifa startao bi od iduće plinske godine.

 ?? PD ?? Pavle Vujnovac, predsjedni­k Uprave PPD-a
PD Pavle Vujnovac, predsjedni­k Uprave PPD-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia