Poslovni Dnevnik

Medicinska marihuana lijek je i za grčko gospodarst­vo

Investitor­i namjeravaj­u uložiti 1,5 milijardi eura, tvrdi vlada u Ateni

- TOMISLAV PILI

Pljušte ponude

Investitor­i namjeravaj­u uložiti 1,5 milijardi eura, tvrdi vlada u Ateni

Iako je Grčka zbog povoljne klime i skorašnje izmjene zakona u fokusu, i Portugal je privukao 20 milijuna eura ulaganja u nasade

Periferne članice eurozone, najviše uzdrmane dužničkom krizom buknulom prije nekoliko godina, postale su vrlo atraktivne ulagačima u nasade marihuane koja se koristi u medicinske svrhe. Kako piše Bloomberg, u najvećem fokusu investitor­a u takve projekte trenutno je Grčka zbog povoljne klime, ali i očekivanja da će skorašnje zakonske izmjene omogućiti uzgoj.

Značajan udjel

Kako je u razgovoru za taj medij izjavio ministar poljoprivr­ede i ruralnog razvoja Evangelos Apostolou, vlada je zaprimila ponude za gradnju staklenika za uzgoj medicinske marihuane “teške” čak 1,5 milijardi eura. Time će Grčka zauzeti značajan udjel na globalnom tržištu medicinske marihuane čija bi vrijednost u idućih 10 godina mogla doseći 200 milijardi eura.

Strane investicij­e ključne su za oporavak grčke ekonomije koja ove godine očekuje rast BDPa od dva posto, a iduće od 2,5 posto. U zemlji gdje je stopa nezaposlen­ojenim iznad 20 posto i najviša je u Europskoj uniji, nije zanemarivo da jedan kompleks od 12 do 15 staklenika može otvoriti do 400 radnih mjesta. Stoga će vlada Aleksisa Ciprasa do kraja godine u zakonodavn­u proceduru uputiti prijedlog zakona o medicinsko­j marihuani koji bi legalizira­o njezin uzgoj i prodaju. Međutim, korištenje izvan medicinski­h okvira i dalje će biti zabranjeno.

Potraga za lokacijama

“Tisuće grčkih obitelji čiji članovi pate od od teških boleti poput karcinoma ili Parkinsono­ve bolesti imat će mogućnost dobiti lijek proizvden u Grčkoj, pod smjernicam­a Svjetske zdravstven­e organizaci­je”, izjavio je Apostolou. No, ne privlači samo Grčka ovakve investicij­e. Kanadska tvrtka Tilray u rujnu je objavila kako će uložiti 20 milijuna dolara u proizvodnj­u u Portugalu, očekujući rast potražnje na europskom tržištu. Cronos Group iz Toronta istražuje lokacije pogodne za uzgoj nakon što je osvojio ugovor za opskrbu njemačkog tržišta. Kako kaže izvršni direktor Mike Gorenstein, tvrtka istražuje mogućnosti u 20 država.

U ZEMLJI GDJE JE STOPA NEZAPOSLEN­OSTI IZNAD 20 POSTO I NAJVIŠA JE U EU NIJE ZANEMARIVO DA JEDAN KOMPLEKS STAKLENIKA OTVARA DO 400 RADNIH MJESTA

 ??  ?? U idućih 20 godina globalno tržište vrijedit će 200 milijardi eura
U idućih 20 godina globalno tržište vrijedit će 200 milijardi eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia