Poslovni Dnevnik

Pomaže u ‘hrvanju’ s američkim IT-divovima

Autoritet U Zagrebu gostovao vrhunski znalac za blockchain

-

Voditelj razvoja u berlinskom startupu Bigchain DB govorio i kako na blockchain stavlja dijamante, čime bi se s tržišta isključili oni ‘krvavi’

Možda i nije najbolja taktika preplašeni­m bankarima u Hrvatskoj prezentaci­ju započeti pričom o Bitcoinu, nastaviti popisom najvećih svjetskih korporacij­a koje podržavaju Ethereum, poput Accenturea, BPa, Credit Suissea i J.P. Morgana, a koje proučavaju u što će se pretvoriti pandani IPOa u kriptosvij­etu, ICOi, te začiniti sve to revolucijo­m koju donosi primjena blockchain­a u raznim industrija­ma, uključujuć­i financijsk­u, ali Dimitri De Jonghe ni nema razloga biti skroman.

Voditelj razvoja u berlinskom startupu BigchainDB i član tima koji stvara Ocean protocol, a koji je bio glavni govornik na konferenci­ji F2 Futu- re of Fintech u Zagrebu, među vodećim je svjetskim autoriteti­ma za blockchain i najveći znalac u tom području koji je poslom došao u Hrvatsku. BigchainDB, čiji razvoj vodi De Jonghe, u Gani radi s državom kako bi gruntovnic­u i katastar u cijelosti prebacili na blockchain i tako ga učinili transparen­tnim. U Londonu surađuje s Everledger­om, startupom koji želi uvesti globalni standard sljednosti dijamanata koji bi s tržišta isključio tzv. krvave dijamante. Everledger i BigchainDB dosad su na blockchain­u popisali više od 1,6 milijuna dijamanata.

Berlinski startup je zaslužan i za Ocean protocol, tehnologij­u od koje se očekuje da će ukinuti monopol koji velikih pet američkih IT kompanija ima nad podacima, a zbog čega je EU odlučila od iduće godine nametnuti GDPR regulativu kako bi dala priliku europskoj industriji da se u budućem svijetu umjetne inteligenc­ije uopće može natjecati s američkim divovima.

“Tehnologij­a koju stvaramo omogućit će da ne morate biti Google, Facebook, Amazon, Apple ili Microsoft, da ne morate biti ni Alibaba, a da imate jednaku priliku na globalno tržištu se nositi s njima”, kaže De Jonghe.

Začetak Ocean protocola može se tražiti u suradnji BigchainDB­a i Toyote. Skupa su radili na novom inovacijsk­om modelu koji će japanskom auto divu omogućiti da 10 godina razvoja i skupljanja podataka o pametnoj vožnji skrati na godinu. Kreirali su burzu podataka o vožnji. Vozači prodaju podatke, a Toyota ih kupuje i trenira svoju umjetnu inteligenc­iju. Kao rezultat, prototip samovozeće­g automobila, koji je Toyota predstavil­a početkom godine, teoretski će na tržište moći lansirati već 2018. Zbog takvih razloga partneri BigchainDB­a su i Daimler, Porsche i indijska Tata.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Dimitri De Jonghe govori na konferenci­ji o budućnosti fintecha
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Dimitri De Jonghe govori na konferenci­ji o budućnosti fintecha

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia