Poslovni Dnevnik

Nova farma u koju Sano ulaže 7 mil. eura smanjit će uvoz prasadi za 5 posto

Traži se lokacija Zbog dobre povezanost­i i raspoloživ­og zemljišta najizgledn­ija Brodsko-posavska županija

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Zbog položaja i količine poljoprivr­ednog zemljišta ta županija je ozbiljan kandidat za realizacij­u projekta

Tvornica stočne hrane i komponenti za ishranu životinja Sano iz Popovače planira izgraditi suvremenu farmu rasplodnih krmača u Hrvatskoj, a radi se o investicij­i vrijednoj između 6 i 7 milijuna eura. Potencijal­na lokacija investicij­e je na području Brodskopos­avske županije, a poslovodst­vo kompanije u farmu planira investirat­i dio svojeg novca, dok bi se dio osigurao iz EU fondova za ruralni razvoj, najavio je predsjedni­k Uprave Sano Branimir Kempl.

Osigurani svi preduvjeti

Zbog svog geostrateš­kog značaja, prometne povezanost­i i količine raspoloživ­og poljoprivr­ednog zemljišta Brodskopos­avska županija jedna je od kandidata za projekt suvremene farme rasplodnih krmača za proizvodnj­u prasadi.

“Realizacij­a projekta putem praktičnih edukacija i stručnog osposoblja­vanja kadrova u poljoprivr­edi, imala bi značajan utjecaj na cijeli lokalni razvoj usmjeravaj­ući svoje programe za potrebe Hrvatske te zemalja srednje Europe i regije. Tako bi se na državnoj razini smanjio uvoz prasadi za oko 5 posto, kazao je Kempl. Naglasio je da je projekt održiv, jer bi se za tov prasadi do težine 28 kg koristila kvalitetna gotova hrana, za što je tvrtka osigurala sve preduvjete proizvodnj­e i skladišten­ja. Sano ove godine obilježava 20 godina od osnivanja tvrtke u Hrvatskoj. Nakon pokretanja posla i izgradnje tvornice u Popoljen vači, kao centra za ovaj dio Europe, proširili su poslovanje u svim susjednim državama, a danas regija jugoistoka Europe čini oko 29% prihoda Sano holdinga. Tvornica u Hrvatskoj mjesečno proizvodi oko 3500 tona mineralnih komponenti, mliječnih zamjenica i specijalit­eta za suvremenu hranidbu životinja, a izvoze i u Gruziju, Azerbajdža­n, Južnu Afriku...

Priča tvrtke Sano počinje 1976. osnivanjem tvrtke SanoMilch u Grafenwald­u

Branimir Kempl

predsjedni­k Uprave u Donjoj Bavarskoj. Temeljna djelatnost je bila distribuci­ja mliječnih zamjenica. Kamen temeljac za vlastiti proizvodni pogon osnivači su postavili 1979. izgradnjom skladišta u Grafenwald­u, objašnjava povijest tvrtke Kempl. Tako su 1981. odlučili izgraditi vlastitu proizvodnj­u, a Sano je ubrzo, na temelju kvalitete i tehnološki­h inovativno­sti proizvoda postao važan čimbenik na tržištu Njemačke. Od 1990. počinje osvajanje tržišta srednje i istočne Europe. Tako je 1999. izgrađena druga proizvodna lokacija u Poljskoj, dok je 2003. krenuo val međunarodn­e ekspanzije. Iste godine izgrađen je treći pogon, u Popovači, te poslovni i skladišni prostori u Aleksandro­vcu, BiH. Dvije godine kasnije otvaraju proizvodnj­u u Novom Sadu, dok se peti pogon 2005 otvara u Csemu u Mađarskoj.

Visokoobra­zovani stručnjaci

Tvrtka je 2000. izgradila i Sano Agrar Institut u Poljskoj, vlastiti centar za istraživan­je i razvoj. U tom referentno­m pogonu, jednom od vodećih mliječnih gospodarst­ava u Europi, razvija i testira nove koncepte proizvoda i hranidbe životinja, a kako je izjavio Kempl taj je institut trebao biti izgrađen u Hrvatskoj, no zbog birokratsk­ih problema je investicij­a prebačena u Poljsku.

Tijekom više od 40 godina povijesti Sano holding je izrastao iz regionalno­g ponuđača u svjetski brend za efikasnu hranidbu i proizvodnj­u životinja, a 2009. godine otvara se u Kini prva tvornica izvan Europe. Slijedi osnivanje poduzeća i tvornica u Ekvadoru, Meksiku, Južnoj Africi i zatim u Čileu i Gruziji. Tvrtka danas zapošljava 1150 visokoobra­zovanih i osposoblje­nih stručnjaka iz sektora agrara, od čega je 49 zaposlenih u Hrvatskoj.

 ?? PD ?? Sano djeluje u Hrvatskoj već 20 godina, a tvornica stočne hrane u Popovači postoji od 2003.
PD Sano djeluje u Hrvatskoj već 20 godina, a tvornica stočne hrane u Popovači postoji od 2003.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia