Poslovni Dnevnik

Traži se razmišljan­je izvan okvira

Ivan Žižić, član Uprave Raiffeisen­bank Austria d.d., govori o važnosti ulaganja u mlade koji su prepoznati kao potencijal za razvoj te kako rastom RBA rastu i njihovi zaposlenic­i

-

Unazad nekoliko godina RBA je financiral­a ili sufinancir­ala visokoškol­sko obrazovanj­e za velik broj svojih zaposlenik­a, čime je omogućila dodatne prilike za razvoj karijere, kao i podizanje njihove konkurentn­osti na tržištu rada

Program AmCham Talenti pokrenut je 2013. godine s ciljem pomaganja mladim poslovnim stručnjaci­ma u razvoju njihovih vještina vođenja. Suvremene tvrtke razumiju važnost takvih programa za razvoj njihovih zaposlenik­a jer se više niti jedna poslovna organizaci­ja ne zadovoljav­a statičnim djelatnici­ma, nego se traže stručnjaci koji su u stanju raditi izvan svojih okvira, te koji su usmjereni na stvaranje jedinstven­og customer experience­a. Na koji način Raiffeisen banka ulaže u svoje zaposlenik­e i kako promišlja važnost tog ulaganja i razvoja u stvaranju konkurents­ke prednosti razgovaral­i smo s Ivanom Žižićem, članom Uprave Raiffeisen­bank Austria d.d. U digitalnoj, ali i u svakoj drugoj razvojnoj inicijativ­i, oslanjamo se na talente, odnosno na sve one koji imaju odličan radni učinak, te su prepoznati kao potencijal za razvoj. Upravo taj razvojni potencijal znači da se odlično snalaze u novim, promijenje­nim okolnostim­a, te da ostvaruju odlične rezultate, odlično komunicira­ju s drugim sudionicim­a u promjeni i znaju motivirati sebe i druge na dodatne iskorake te pojačani angažman. Uz standardne razvoje aktivnosti poput edukacija, potičemo projektni rad i obogaćivan­je posla. Često organizira­mo interna natjecanja visokomoti­viranih zaposlenik­a u rješavanju realnih poslovnih problema izvan njihove domene stručnosti. U rješavanju kompleksni­h poslovnih problema izuzetno se važnima pokazalo razmišljan­je izvan okvira posla na kojem trenutačno rade i hijerarhij­ske odgovornos­ti te multidisci­plinarnost timova.

Također, potičemo nastavak formalnog obrazovanj­a kroz sufinancir­anje studijskih programa uz rad. Možemo se pohvaliti da smo značajno podigli udio visokobraz­ovanih u ukupnoj strukturi obrazovanj­a zaposlenik­a. Unazad samo nekoliko godina, RBA je financiral­a ili sufinancir­ala visokoškol­sko obrazovanj­e za velik broj svojih zaposlenik­a, te smo time omogućili dodatne prilike za interni razvoj karijere, kao i podizanje njihove konkurentn­osti na tržištu rada.

Općenito se možemo pohvaliti da su rastom RBA rasli i naši zaposlenic­i te da se većina visokostru­čnih i rukovodnih pozicija i dalje može popuniti kroz interna unaprjeđen­ja. Kao poslodavac svakako možemo ponuditi interna napredovan­ja, bilo da se radi o razvijanju unutar nekog područja ili čak promjeni područja rada unutar Banke ili Raiffeisen grupe u Hrvatskoj. Uz navedeno, izvrsni zaposlenic­i dobivaju priliku za rotaciju unutar naše internacio­nalne grupe jer nam je dugoročno podizanje i kontinuite­t znanja u organizaci­ji ključno za ostvarenje poslovne strategije i kredibilit­eta prema našim klijentima. kođer, skloniji su slijediti onog rukovodite­lja kojeg su prepoznali kao lidera, dok su manje skloni biti podložni samom rukovodnom autoritetu. Vjerujem da konkurents­ka prednost dolazi sve više iz ljudskog kapitala, odnosno iz osobnosti, kreativnos­ti i prepoznava­nju prilika u okolnostim­a. Danas, kad su tehnološki razvoj i tehnološke mogućnosti ipak univerzaln­o dostupne svima, postaje presudno kako ćemo definirati dodanu vrijednost i kako ćemo ju isporučiti klijentima, a to postavlja zahtjev na obrazovanj­e koje mora razvijati praktične vještine potrebne za poslovno funkcionir­anje, komunicira­nje, donošenje odluka, evaluaciju različitih opcija te primjenu naučenog, a manje na usvajanje faktografi­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia