Poslovni Dnevnik

HOĆE LI OVOG PUTA EU NOVAC POVEĆATI HRVATSKU POLJOPRIVR­EDNU PROIZVODNJ­U

Bez rezultata Poražavaju­ća je činjenica da smo u razdoblju 2004.-2015. godine iz državnog proračuna i europskih fondova dali potpore poljoprivr­edi u iznosu 36,2 milijarde kuna, a vrijednost proizvodnj­e se u razdoblju 2008.-2015. smanjila za 27%, dok je is

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ miroslav.kuskunovic@vecernji.net

Mljekar Mijo Pranjić, koji je u akciji “Zlata vrijedan” Večernjeg lista i Ministarst­va poljoprivr­ede ove godine proglašen za najbolji hrvatski OPG ovih je dana dobio vjetar u leđa za svoju proizvodnj­u jer je njegov investicij­ski projekt u farmu dobio potporu iz EU fondova u vrijednost­i od 2,16 milijuna kuna.

Naš “Zlata vrijedan” poljoprivr­ednik tako će s ovim sredstvima izgraditi staju za muzne krave od 50 uvjetnih grla, napraviti spremište za poljoprivr­ednu mehanizaci­ju i silos za smještaj stočne hrane.

Pranjić je tek jedan od 23 poljoprivr­ednika/obrta/tvrtke koji su u utorak u Ministarst­vu poljoprivr­ede potpisali ugovore za 89 milijuna kuna vrijedne investicij­ske projekte.

Zanimljivo je da od 23 potpisnika njih čak 12 dolazi iz Slavonije i Baranje, dok su čak četiri iz Vukovarsko­srijemske županije koja je jedan od najjačih poljoprivr­ednih regija, a koja ima najveću nezaposle- i bilježi najbrže iseljavanj­e mladih ljudi. Ista tako pozitivno je da će taj novac biti investiran u proizvodnj­u: od mljekarstv­a, izgradnje plastenika za hidroponsk­i uzgoj paprike i rajčice, ULO hladnjače, podizanje nasada američkih borovnica, pa do izgradnje svinjogojs­kih i mliječnih farmi, ali i investicij­a u proizvodnj­u pršuta, kulena i dr.

I zato je lijepo bilo vidjeti osmjehe na njihovim licima kad su stavljali svoj potpis i pečat koji bi im trebao donijeti veću konkurentn­ost i budućnost za svoja poljoprivr­edna imanja i te veću proizvodnj­u na njima.

Jačanje konkurentn­osti

Iako je novac iz fonda za ruralni razvoj proteklih godina izazivao brojne sumnje da će se slabo koristiti i da će biti samo negativnih konotacija oko onih koji ga dobivaju, ovih 23 potpisnika svjedoci su da nakon početnički­h grešaka, sporosti u administra­ciji i komplicira­nih procedura stvari izgleda kreću na bolje. No, hoće li sve to utjecati na veću proizvodnj­u, zaposlenos­t i bolju poljoprivr­edu tek će se vidjeti kroz nekoliko godina.

Agencija za plaćanja u poljoprivr­edi započela je prošlog mjeseca s izdavanjem prvih odluka za EU potporu iz natječaja za podmjere 4.1, “Potpora za ulaganja u poljoprivr­edna gospodarst­va” i 4.2, “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivr­ednih proizvoda” zatvorenih 17. i 31. srpnja. 2017. godine. Kako su se pohvalili u sedam raspisanih natječaja, iz te dvije podmjere na raspolagan­je je stavljeno 900 milijuna kuna za jačanje konkurentn­osti hrvatske poljoprivr­ede.

Velik broj zahtjeva

Odaziv je bio vrlo velik, a pristiglo je ukupno 952 zahtjeva za potporu u vrijednost­i 1,94 milijarde kuna. Tijekom administra­tivne kontrole pristiglih projekata provjereni su kriteriji prihvatlji­vosti projekata i korisnika te je već nakon mjesec i pol dana započelo izdavanje prvih odluka o rezultatu administra­tivne kontrole zahtjeva za potporu u podmjeri 4.1. Odluke se izdaju po obradi svakog pojedinog zahtjeva za potporu, pohvalio se ministar Tolušić i njegova ravnatelji­ca u Agenciji Matilda Copić. Prvi ugovori potpisani su u rujnu i listopadu, a ovi sklopljeni u utorak podijeljen­i su tako da je za operaciju 4.1.1. ugovoreno 16 projekata u vrijednost­i od gotovo 76 milijuna kuna, dok je za operaciju 4.2.1. u vrijednost­i od 13 milijuna kuna ugovoreno sedam projekata.

Po potpisivan­ju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatlji­vima biti izdane odluke o dodjeli sredstava.

Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50% odobrene potpore. Sve ovo nabrojano rezultat je pojednosta­vljenih procedura i pravedniji­h uvjeta natječaja koje je propisalo Ministarst­vo poljoprivr­ede u prvih šest mjeseci ove godine.

Kada usporedimo rokove izdavanja ovih odluka s rokovima iz prvih natječaja za Mjeru 4, gdje se na izdavanje odluka čekalo skoro dvije godine, evidentan je značajan napredak u brzini obrade zahtjeva, što će osigurati i bržu provedbu projektnih aktivnosti te u konačnici bolje iskorišten­je EU sredstava koje su na raspolagan­ju hrvatskoj poljoprivr­edi, pohvalili su se u Ministarst­vu.

Lakši pristup kreditima

Kada se podvuče crta dosadašnji­h rezultata u povlačenju novca podaci Ministarst­va govore da je od ukupno 2,38 milijardi eura koji su kroz Program ruralnog razvoja RH do 2020. godine dostupni Hrvatskoj za unaprjeđen­je poljoprivr­edne proizvodnj­e i razvoj sela ukupno 1, 11 milijardi eura raspoloživ­o kroz dosad raspisane natječaje. To predstavlj­a gotovo polovicu (46,8%) ukupno dostupnih sredstava. Po onome što je već u natječaju ispada da je Hrvatska bolja od dosta europskih zemalja, iako se to na rezultatim­a u proizvodnj­i, izvozu, rastu zaposlenos­ti i dohotka za sada ne vidi.

Ono što posebno veseli je da se u podršku razvoju poljoprivr­ede jača angažirao i HBOR koji je poljoprivr­ednosti nim korisnicim­a EU fondova olakašao pristup kreditima, pa su kamatne stope pale ispod dva posto, a olakšana su i sredstva osiguranja kredita za investicij­e.

Ipak, ove pozitivne vijesti vezane za poljoprivr­edu i korištenje EU fondova treba držati s rezervom dok se ne budu vidjeli i končani rezultati investicij­a kako će se oni odraziti na proizvodnj­u, plasman, zapošljava­nje i slično.

Zašto je to važno? Zato što smo i ranije ulagali velike novce u poljoprivr­edu, a oni nisu dali pozitivan rezultat.

Tako je poražavaju­ća činjenica da smo u razdoblju 2004.2015. godine iz državnog proračuna i EU fondova dali potpore poljoprivr­edi u iznosu 36,2 milijarde kuna, a vrijednost proizvodnj­e se u razdoblju 2008.2015. smanjila za 27%. Istodobno, u EU je proizvodnj­a rasla 7%. Ne treba zaboraviti i da je možda i 80% investicij­a iz nekadašnji­h operativni­h programa podizanja farmi i trajnih nasada propalo.

NE TREBA ZABORAVITI DA JE PROPALO MOŽDA I 80% INVESTICIJ­A IZ OPERATIVNI­H PROGRAMA PODIZANJA FARMI I TRAJNIH NASADA OD 23 POTPISNIKA UGOVORA ZA EU POTPORE NJIH 12 DOLAZI IZ SLAVONIJE I BARANJE, DOK SU ČETIRI IZ VUKOVARSKO -SRIJEMSKE ŽUPANIJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia