Poslovni Dnevnik

Investitor iz SAD-a naručio 430 Airbusa

Europski proizvođač dobio najveću pojedinačn­u narudžbu u svojoj povijesti

-

Povijesni dan za Airbus. Europski proizvođač zrakoplova u srijedu je potpisao preliminar­ni ugovor s tvrtkom Indigo Partners u vlasništvu američkog investitor­a Billa Frankea o isporuci čak 430 putničkih zrakoplova A320neo. Radi se o najvećoj pojedinačn­oj narudžbi za Airbus u njegovoj povijesti, ali i jednoj od najvećih općenito u zrakoplovn­oj industriji. Ugovor je potpisan u sklopu zrakoplovn­e izložbe koja se održava u Dubaiju. Prema uobičasti cijenama ugovor bi trebao vrijediti 49,5 milijardi dolara, no iz Airbusa su pojasnili kako Indigo neće platiti tu cijenu što sugerira da je Franke dobio popust na količinu. Kolika je vrijednost ugovora nije službeno objavljeno.

Iz Airbusa su dodali kako će ugovor biti finalizira­n do kraja godine. Nabavka ovako goleme flote rezultat je objedinjen­e kupnje za četiri zrakoplovn­e kompanije u kojima Indigo ima udjele. Naime, zrakoplovi će otići u američki Frontier Airlines, meksički Volaris, čileanski JetSmart te mađarski Wizz.

U svakom slučaju ovakva narudžba donijela je preokret u vječnoj borbi Airbusa i američkog Boeinga. Europska kompanija do izložbe u Dubaiju kaskala je u narudžbama za Boeingom. No, Reuters je u nedjelju objavio kako Flydubai pregovara s oba proizvođač­a o isporuci 175 zrakoplova. I Boeing i Airbus nadaju se da će dobiti barem dio tako velike narudžbe.

 ??  ?? Ulagač Bill Franke i John Leahy, direktor prodaje Airbusa
Ulagač Bill Franke i John Leahy, direktor prodaje Airbusa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia