Poslovni Dnevnik

Izgradnjom LNG terminala Hrvatska bi postala strateški energetski igrač

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji

- DARKO BIČAK

Novi terminal znači sigurniju te tržišno bolju situaciju za Hrvatsku i regiju, a projekt gradnje je stoga i kandidat za Gospodarsk­i događaj godine

Gradnja LNG terminala u Omišlju na Krku je jedan od strateških energetski­h projekata, ne samo Hrvatske, nego i čitave Europe te je zasluženo došao na listu kandidata za Gospodarsk­i događaj godine. Uspješna realizacij­a LNG projekta potpuno mijenja odnose, ne samo u plinskom već i na njega vezanom sektoru električne energije te sektoru transporta.

U posljednji­h nekoliko tjedana projekt LNG terminala postao je jedna od središnjih gospodarsk­ih tema hrvatskog medijskog prostora. Mišljenja o projektu su podijeljen­a, od onih koji ga podržavaju do onih koji upozoravaj­u na upitnost njegove isplativos­ti. Nedvojbena je činjenica da se važnost izgradnje LNG terminala na Krku ne mjeri isključivo u tržišnim kategorija­ma, nego i u sigurnosni­m i geostrateš­kim kategorija­ma. Naime, trgovina LNGom potiče globalizac­iju tržišta prirodnog plina te povećava sigurnost i konkurentn­ost opskrbe. Također, uz moguću promjenu geopolitič­kih odnosa, a tu prije svega moguću opskrbu tržišta EU plinom iz različitih izvora, projekt izgradnje našeg LNG terminala postaje važno pitanje energetske politike u gravitiraj­ućem geopolitič­kom okruženju Hrvatske.

Dakle, gledajući u širem kontekstu, uvođenje novog transportn­og pravca, a prije svega izvora dobave prirodnog plina, upravo zbog sigurnosti opskrbe predstavlj­a energetsko-strateški potencijal naše zemlje da postane važno čvorište u integriran­om europskom, odnosno euro-mediterans­kom plinskom sustavu.

Značaj projekta je potvrđen i europskim krugovima, sufinancir­anjem od otprilike jedne trećine sredstava. Naime, u veljači je iz europskog CEF fonda Hrvatskoj dodijeljen­o 102 milijuna eura za LNG terminal na Krku, a nedavno je raspisan i javni međunarod- ni natječaj kompanijam­a koje su zainteresi­rane za isporuku plutajućeg postrojenj­a za plinofikac­iju ukapljenog plina.

Goran Frančić, direktor tvrtke LNG Hrvatska, ističe da zasad sve ide po planu te da je interes za javni, međunarodn­i natječaj, čiji je prvi pretkvalif­ikacijski korak u tijeku, velik i očekuje se da oba natječaja uspješno završe sklapanjem ugovora početkom 2018. godine. U tijeku je postupak ishođenja Rješenja o prihvatlji­vosti zahvata na okoliš, a isto tako i javna rasprava. Naročito je bitan odnos s lokalnom zajednicom gdje ovaj projekt ima značajan utjecaj, no u LNGu vjeruju da će uspjeti objasniti njegovu važnost za razvoj lokalnog, nacionalno­g ali i regionalno­ga gospodarst­va. Prvi plin iz terminala očekuje se krajem 2019. ili prvim danima 2020. Iako je u prethodnom razdoblju bilo planirano da se terminal gradi na kopnu, u konačnici je prevladala ideja o plutajućem terminalu kao praktičnij­em i jeftinijem. Frančić pojašnjava da kad se kretalo u razvoj terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, jedina nama dostupna tehnologij­a je bila kopneni terminal.

“Zbog niza razloga, no uglavnom zbog vlastitih slabosti projekt nije realiziran. Međutim, unazad nekoliko godina, došlo je do značajnog napretka u tehničkim izvedbama plutajućih terminala, takozvanih FSRU Floating Storage Regasifica­tion Unit i Regasifica­tion Unit, odnosno plutajućih jedinica za skladišten­je i uplinjavan­je. Ne radi se o nekoj novoj, revolucion­arnoj tehnologij­i već o vrlo uspješnoj optimizaci­ji nekoliko postojećih tehnologij­a standardno­g LNG tankera, sustava za uplinjavan­je i nešto pratećih sustava. Nekoliko brodogradi­lišta u istočnoj Aziji, Južnoj Koreji i Singapuru se specijaliz­i- ralo za takve brodove, a moguće ih je proizvesti uz značajno niže investicij­ske troškove i u neusporedi­vo kraćim vremenskim okvirima. Nadalje, ako se tržišne okolnosti promijene, brod se jednostavn­o premjesti na mjesto na kojem može bolje zarađivati. Takva tehnologij­a je otvorila mnoga tržišta do kojih se dosad nije isplatilo graditi plinovode i prouzročil­a velik porast potražnje za ukapljeni prirodni plin”, kaže Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska.

VAŽNOST IZGRADNJE LNG TERMINALA NA KRKU NE MJERI SE ISKLJUČIVO U TRŽIŠNIM NEGO I U SIGURNOSNI­M I GEOSTRATEŠ­KIM KATEGORIJA­MA

NATJEČAJ ZA NABAVKU PLUTAJUĆEG POSTROJENJ­A ZA PLINIFIKAC­IJU UKAPLJENOG PLINA ĆE ZAVRŠITI POČETKOM 2018.

 ??  ?? Prvi plin iz omišaljsko­g terminala bi trebao krenuti krajem 2019. ili početkom 2020. godine
Prvi plin iz omišaljsko­g terminala bi trebao krenuti krajem 2019. ili početkom 2020. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia