Poslovni Dnevnik

‘Naftni fond’ prodat će naftaške dionice

Enormna promjena Iz Norveške poručili kako žele zaštititi portfelj od pada cijena nafte

-

Norveški državni investicij­ski fond poznatiji pod nazivom “Naftni fond” razmatra prodaju dionica energetski­h kompanija. To bi moglo imati dalekosežn­e posljedice na globalna tržišta kapitala, ocjenjuju analitičar­i, s obzirom da se radi o najvećem svjetskom investicij­skom fondu s imovinom od bilijun dolara.

Iz fonda su poručili kako planiraju prodati dionice Exxon Mobila, Royal Dutch Shella i ostalih naftnih dira. vova kako bi diverzific­irali svoj portfelj i zaštitili ga od utjecaja pada cijena nafte. Podsjetimo, Naftni je fond najveći svjetski institucio­nalni ulagač u dionice jer drži 1,5 posto svjetskih dionica vrijednih 667 milijardi dolara. Uložio je u preko 9000 kompanija širom svijeta, a naftne kompanije pri vrhu su njegovih ulaganja.

Tako je udjel u Shellu treći po veličini na ljestvici njegovih ulaganja, “težak” 43,8 milijardi norveških kruna odnosno 5,3 milijarde dolaTOMISL­AV “Ovo je enormna promjena. To je pucanj koji će se čuti širom svijeta”, istaknula je za Bloomberg Mindy Lubber, predsjedni­ca Ceresa, neprofitne organizaci­je koja promiče održivo investiran­je.

Iako su Norvežani poručili kako prijedlog nije temeljen na nekoj određenoj prognozi budućih kretanja cijene nafte, dionička tržišta odmah su reagirala. Cijena dionica Shella nakon objave vijesti pala je 2,4 posto dok su Exxon i BP kliznuli 0,8 posto.

 ??  ?? Shell je treće najveće ulaganje
Shell je treće najveće ulaganje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia