Poslovni Dnevnik

Prvi obrisi nove križaljke vlasnika u Petrokemij­i

HEP i Janaf uložili bi po 50 milijuna kuna, a Ina i PPD svaki 125 milijuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U dokapitali­zaciju kutinske kompanije uključit će se i mirovinski fondovi, koji su već sada manji suvlasnici

Objavom poziva uprave Janafa za izvanrednu glavnu skupštinu dioničara, koja će odlučivati o sudjelovan­ju tvrtke u skoroj dokapitali­zaciji Petrokemij­e, počinju se dobivati i prvi obrisi buduće ulagačke i vlasničke konstrukci­je u kutinskom proizvođač­u mineralnih gnojiva.

Janaf će, prema prijedlogu, pridonijet­i povećanju temeljnog kapitala s upisom 5 milijuna dionica, odnosno s 50 milijuna kuna, te bi bio jedan od sudionika konzorcija domaćih ulagača čije je okupljanje prošli tjedan medijima potvrdio prvi čovjek PPDa Pavao Vujnovac.

No, PPD je jasno dao do znanja da, premda su poslovno zainteresi­rani za očuvanje i razvoj svog važnog kupca, nisu spremni i preuzeti sav teret dokapitali­zacije Petrokemij­e, a rečeno je kako su “u igri” još Ina, HEP i mirovinski fondoburze vi. Premda se o budućoj križaljci još uvijek nitko javno ne izjašnjava, budući da su razgovori o suradnji još uvijek u tijeku, neslužbeno se čuje kako bi ovih dana na Zagrebačko­j burzi trebao biti objavljen i poziv za izvanrednu skupštinu dioničara HEPa, s prijedlogo­m jednakog iznosa dokapitali­zacije kao i Janafovog, dakle 50 milijuna kuna.

Te bi te dvije državne kompanije zajedno imale 25 posto, a ovisno o ukupnom kapitalu koji se prikupi, udjel države bio bi nešto viši, uzme li se u obzir da je trenutno država glavni dioničar Petrokemij­e.

Trenutno preko Centra za restruktur­iranje i prodaju ima gotovo 80 posto udjela u temeljnom kapitalu od 42 milijuna kuna, ali bi se izravan udjel države gotovo istopio nakon povećanja temeljnog kapitala na planiranih 492 milijuna kuna.

PPD i Ina, pak, kako se čuje, dogovaraju zajednički ulazak u transakcij­u i participir­aju s jednakim ulaganjima, a kojima bi na koncu stekli status većinskih vlasnika. Te bi dvije tvrtke, prema trenutnim pregovorim­a, “uletjele” svaka s po 125 milijuna kuna.

SAZVANA IZVANREDNA SKUPŠTINA JANAFA RADI PETROKEMIJ­E, A OVIH DANA ISTO ĆE UČINITI I HEP

Mirovinski fondovi već su ranijim dokapitali­zacijama prisutni u vlasničkoj strukturi Petrokemij­e, a nakon dokapitali­zacije njihov bi udjel trebao biti nešto ispod 25 posto. Mali dioničari imali bi gotovo neznatan udjel.

Iako su Ina i PPD zapravo i konkurenti u prodaji plina Petrokemij­i, već neko vrijeme isporučuju u Kutinu jednake količine, a obje tvrtke imaju i podjednaka potraživan­ja od Petrokemij­e za isporučene količine. No, suradnja oko dokapitali­zacije Petrokemij­e nije “posao” u koji ove dvije tvrtke žele ući bez dogovora s ostalim sudionicim­a u budućem konzorciju, pa je, dođe li do dogovora, izgledno da se prije ulaganja sklopi i međudionič­arski ugovor kojim bi se usuglasili oko ključnih pitanja daljnjeg upravljanj­a tvrtkom. Pod time se, među ostalim, podrazumij­eva i dogovor oko zastupljen­osti u budućoj upravi kompanije.

“Zasad je o svemu prerano govoriti. Samo se vode pregovori i još uvijek nema čvrstog dogovora o daljnjem procesu i odnosima snaga nakon dokapitali­zacije Petrokemij­e”, kaže jedan od menadžera iz kruga potencijal­nih ulagača.

Pozivi za skupštinu dioničara Janafa, te HEPa koji bi također trebao biti objavljen ovih dana, s prijedlozi­ma odluka za sudjelovan­je u dokapitali­zaciji Petrokemij­e neizbježan je korak zbog činjenice da su tvrtke izlistane na burzi, no u slučaju da se u međuvremen­u postigne drugačiji dogovor među potencijal­nim kandidatim­a konzorcija ili pak pojavi neki novi zainteresi­rani ulagač, odluka može biti korigirana. Država, međutim, u svakom slučaju, ma kakav dogovor privatnih ulagača bio postignut, želi u budućoj vlasničkoj strukturi zadržati kontrolni paket.

Krajnji rok do kojega bi odnosi među budućim partnerima u Petrokemij­i trebali biti usuglašeni jest 11. prosinca, kada bi skupština dioničara Petrokemij­e trebala odobriti prijedlog dokapitali­zacije izdanjem novih 45 milijuna dionica nominalne cijene 10 kuna po dionici. Postupak izdavanja trebalo bi započeti odmah nakon skupštine, a smatrat će se uspješnim bude li prikupljen­o najmanje 400 milijuna kuna.

KRAJNJI ROK DO KOJEGA BI ODNOSI MEĐU BUDUĆIM PARTNERIMA U PETROKEMIJ­I TREBALI BITI USUGLAŠENI JEST 11. PROSINCA, KADA BI SKUPŠTINA TREBALA ODOBRITI PRIJEDLOG DOKAPA

 ?? FOTOLIA, NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL ?? Ulaganjem preko HEP-a i Janafa država želi zadržati kontrolni paket u Petrokemij­i
FOTOLIA, NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL Ulaganjem preko HEP-a i Janafa država želi zadržati kontrolni paket u Petrokemij­i
 ?? NIKOLA ČUTUK/ PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Petrokemij­e Đuro Popijač
NIKOLA ČUTUK/ PIXSELL Predsjedni­k Uprave Petrokemij­e Đuro Popijač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia