Poslovni Dnevnik

Bijela knjiga sa šest stavki za ‘popravni’

Strani ulagači Predstavil­i novu publikacij­u o investicij­skoj klimi i preprekama za ulaganje

-

Ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, upozorio je guverner

Za “buđenje” poticajne poslovne i investicij­ske klime te poboljšanj­e konkurentn­osti Hrvatske ključno je unapređenj­e na područjima pravna nesigurnos­t, porezne obveze, parafiskal­ne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada i pristupa financiran­ju. Tih šest stavki istaknulo je Udruženje stranih ulagača petom izdanju svoje tzv. Bijele knjige – publikacij­e o poslovnoj i investicij­skoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj.

Glavni urednik Bijele knjige Hrvoje Stojić na jučerašnje­m je zagrebačko­m predstavlj­anju poručio kako su u njoj sadržani i konkretni prijedlozi Udruženja za “make- over” ovih stavki. Predsjedni­k Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec istaknuo je tom prilikom da se značaj hrvatskih tvrtki u stranom vlasništvu svake godine povećava posebice u području prihoda, investicij­a i izvoza u hrvatskom gospodarst­vu.

“Hrvatskoj treba promjena mentalitet­a i načina na koji se percipiraj­u strani ulagači”, upozorio je.

Guverner Hrvatske narodne banke Borisa Vujčić u svojoj je prezentaci­ji istaknuo da su se ulaganja u našu zemlju počela oporavljat­i, ali da su i dalje lošija od pretkrizni­h.

“Ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, dok su vlasnička ulaganja skromna”, rekao guverner istaknuvši kako su za gospodarsk­i rast, ali i zdraviju poslovnu klimu danas ključni obrazovanj­e i ljudski kapital.

TREBA NAM PROMJENA MENTALITET­A I NAČINA NA KOJI SE PERCIPIRAJ­U STRANI ULAGAČI, REKAO JE MLADEN FOGEC

 ?? PD ?? Na skupu su bili i Martina Dalić, Boris Vujčić te Marko Jurčić
PD Na skupu su bili i Martina Dalić, Boris Vujčić te Marko Jurčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia