Poslovni Dnevnik

Nakon Batagona i Exide želi kupiti tvornicu FAS

Novi kupac Prodaje se somborska tvornica akumulator­a

-

Jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a akumulator­a i baterija za električna vozila, američki Exide, zainteresi­ran je za kupovinu Fabrike akumulator­a Sombor (FAS).

Procijenje­na vrijednost proizvođač­a akumulator­a je 24,6 milijuna eura. Nedavno je švicarska firma Batagon dala šestu ponudu za preuzimanj­e FASa i podigla iznos na 7,35 milijuna eura. Batagon je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS najprije ponudio 3,5 milijuna eura, da bi potom ponude podizali pet puta. Stečajni upravnik Predrag Ljubović je službeno informiran o namjeri Exidea da se uključi u pregovore za kupovinu imovine FASa. Exide namjerava uložiti ozbiljna sredstva u remont proizvodni­h pogona tvornice.

Na njihovu sajtu piše da uz osnovni program za sve tipove vozila, proizvode i baterije za brodove, radne strojeve i obnovljive izvore energije, pa čak i podmor- nice američke mornarice. Kompanija je osnovana 1888., posluje u više od 80 zemalja i zapošljava više od 10.000 radnika. Tvornica u kojoj su se proizvodil­i akumulator­i Black horse prodaje se tako da kupac dobiva sva prava koja ima FAS, ali bez tereta i obaveza. Novac na ime neisplaćen­ih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživan­ja iznose oko 400 milijuna dinara.

 ?? PD ?? Batagon za FAS nudi 7,35 milijuna eura
PD Batagon za FAS nudi 7,35 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia