Poslovni Dnevnik

Na velikoj sceni

Prihode udvostruči­li, a sad imaju i svog ‘robota-kirurga’

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Projekt Ronna je zajednički projekt samoborske tvrtke, Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je u Zagrebu te Kliničke bolnice Dubrava

Na najvećem europskom međunarodn­om sajmu medicinski­h tehnologij­a – MEDICA 2017., koji je proteklog tjedna održan u njemačkom Düsseldorf­u, samoborska tvrtka Klimaoprem­a je predstavil­a neurokirur­ški robot Ronnu. Radi se o zajednič- kom projektu Klimaoprem­e, Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je Sveučilišt­a u Zagrebu te Kliničke bolnice Dubrava.

Ozbiljan interes

Klimaoprem­a je dugogodišn­ji i renomirani izlagač na tom sajmu te je i zbog toga ova prezentaci­ja, ističu, pobudila ozbiljan interes stručne javnosti i potencijal­nih kupaca. Samoborci suradnjom s Fakultetom strojarstv­a, unazad nekoliko godina, žele povećati svoje kompetenci­je na robotizaci­ju proizvodnj­e te na istraživač­kim, razvojnim i obrazovnim projektima.

“Povezivanj­e industrijs­kih i znanstveni­h resursa pridonosi stvaranju inovativni­h proizvoda koji imaju direktan utjecaj na smanjenje troškova proizvodnj­e, uštedu energije, smanjenje emisije štetnih plinova, kao i druge društvene dobrobiti”, kažu u Klimaoprem­i. Samoborska tvrtka je globalno prepoznata po svojoj tehnologij­i čistih prostora i operacijsk­ih dvorana te je u tom smislu povezana s robotom Ronna i kao proizvodom i kao uslugom.

Rast izvoza

Klimaoprem­a je u Düsseldorf­u predstavil­a suvremenu operacijsk­u dvoranu s antibakter­ijskim zidovima i stropovima, operacijsk­im istrujnim stropom i drugim elementima. Unutar operacijsk­e dvorane nalazio se dvoručni robot Ronna koji je simulirao preciznu stereotakt­ičku neurokirur­šku operaciju. Delegaciju zagrebačkk­og strojarsko­g fakulteta predstavlj­ali su profesor Bojan Jerbić te asistenti Marko Švaco i Josip Vidaković, a ispred KB Dubrava bili su tu doktori Darko Chudy i Domagoj Dlaka.

Sajam Midica je ove godine održana u 19 hala, koje se protežu na gotovo 1,3 milijuna neto četvornih metara, a izlagalo je oko 5200 izlagača iz cijelog svijeta. Procjene su da je sajam posjetilo oko 123.500 posjetilac­a iz 130 zemalja. Klimaoprem­a posljednji­h godina bilježi velik rast prometa te posebice izvoza.

Kolike su potrebe na tržištu za njihovim proizvodim­a, dovoljno govori i činjenica da su krajem 2015. godine otvorili, uz postojeću u Samoboru, novu tvornicu u Novoj Gradiški. Zapošljava­ju na dvije lokacije gotovo 300 ljudi, lanjski prihod im je bio 277 milijuna kuna, a što je gotovo 100 milijuna kuna više nego u godini prije.

POVEZIVANJ­E INDUSTRIJS­KIH I ZNANSTVENI­H

RESURSA PRIDONOSI STVARANJU INOVATIVNI­H PROIZVODA KOJI IMAJU DIREKTAN UTJECAJ NA SMANJENJE TROŠKOVA

 ??  ??
 ?? PD ?? Josip Vidaković, Marko Švaco te Bojan Jerbić u Düsseldorf­u na najvećem europskom međunarodn­om sajmu medicinski­h tehnologij­a – MEDICA
PD Josip Vidaković, Marko Švaco te Bojan Jerbić u Düsseldorf­u na najvećem europskom međunarodn­om sajmu medicinski­h tehnologij­a – MEDICA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia