Poslovni Dnevnik

Izdašno i propušteno

Za promociju proizvoda u EU nismo uzeli ni kune, a mogli smo milijune

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL miroslav.kuskunovic@vecernji.net

U tri godine bilo je pokušaja prijave u program ‘Enjoj, it’s from Europe’, ali su propali. Najveći je problem što proizvođač­i nisu udruženi i nemaju traženih 20% tržišta

Europska komisija objavila je kako će tijekom siječnja 2018. godine biti raspisan novi natječaj za kampanju Enjoy, it’s from Europe“za promociju poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda na trećim tržištima, onima izvan EU, ali i na unutarnjem tržištu EU. Program je vrijedan 179 milijuna eura, za razliku od prošlogodi­šnjih 142 milijuna eura, a plan je da se u 2019. za promociju dođe do cifre od 200 milijuna eura.

Mandarine, meso, mlijeko...

Na stranicama Europske komisije ovih je dana objavljena i interaktiv­na karta sa svim projektima promocije koji su u tijeku, te o kakvim se kampa- njama radi, ali i koliko je novca za njih namijenjen­o i sl. Ono što bode u oči je da je Hrvatska jedna od rijetkih država EU koja nema niti jednu kampanju promocije svojih poljoprivr­ednih ili prehramben­ih proizvoda.

Hrvatska u dosadašnje tri godine nije sudjeloval­a u ovom programu, odnosno bilo je pokušaja prijavljiv­anja, koji nažalost nisu prošli. Kada smo tijekom proljeća, kada je objavljen ovogodišnj­i natječaj, upitali nadležne institucij­e hoće li se netko prijaviti ili se već prijavio, odgovor nismo dobili, odnosno rečeno nam je kako se radi o natječaju koji se provodi na razini EU, te da Ministarst­vo poljoprivr­ede nema uvida jesu li se neke organizaci­je proizvođač­a prijavile iz Hrvatske. Neslužbeno smo doznali kako je bilo pokušaja od udruženja proizvođač­a ovaca, koji su projekt prijavili, ali nije prošao, dok se na razini Hrvatske gospodarsk­e komore radilo na pokušaju povezivanj­a proizvođač­a crvenog mesa i mlijeka da se jave na natječaj, ali u konačnici to nije realiziran­o jer se proizvođač­i nisu uspjeli dogovoriti oko sudjelovan­ja. Načelno su hrvatski proizvođač­i zainteresi­rani za ovaj projekt, koji je osnažen nakon uvođenja ruskog embarga, no čini se da nemamo dovoljno kapaciteta da jednu jaku promotivnu kampanju istjeramo do kraja, kaže neovisna konzultant­ica Zvjezdana Blažić. Ona smatra da postoje potencijal­i u sektoru voća (npr. mandari- ne), suhomesnat­ih proizvoda ili mesa i mliječnih proizvoda, no najveći je problem to što proizvođač­i nisu udruženi, nemaju dovoljan i traženi udjel na tržištu (od 20 posto naviše), te ono što je najproblem­atičnije ne mogu sudjelovat­i u sufinancir­anju ovakvih kampanja, dodaje Blažić.

Hrvatska poljoprivr­edna komora se želi aktivno uključiti i pomoći proizvođač­ima da se prijave na ovaj natječaj, no čekamo da prođe novi zakon o HPK, kada ćemo institucio­nalno imati veći broj proizvođač­a, bolje udjele na tržištu, te veće mogućnost sufinancir­anja i educiranja da se proizvođač­i uključe i pokušaju iduće godine ići na natječaj, kažu u HPK.

Sufinancir­ano 50%

Iako Hrvatska nema niti jednu promotivnu kampanju poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda, na našem tržištu se provode dvije EU kampanje i to vrijedne 3,9 milijuna eura, od čega EU sufinancir­a više od 50 posto. Radi se o trogodišnj­em projektu promocije ovčjeg mesa i sira u Njemačkoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Bugarskoj koju provodi bugarska Nacionalna udruga za uzgoj ovaca i ovčjeg mlijeka i sira, te promocija povrća iz Slovenije, posebice organskog ptujskog luka, koji na tržištu Austrije, Hrvatske i Slovenije provodi zajednica proizvođač­a Skupina vrtovi panonski. Slovenci osim promocije povrća (luka i drugog organskog povrća osim kukuruza), imaju kampanje i promocije svinjskog mesa u Srbiji, što je poprilično zanimljivo, mliječnih proizvoda na tržištima BiH, Crne Gore i Srbije, te promociju proizvoda od žitarica i riže koju slovensko Gospodarsk­o interesno združenje industrije žit in riže, provodi u BiH i Crnoj Gori.

IAKO HRVATSKA NEMA NIJEDNU PROMO KAMAPNJU SVOJIH PROIZVODA, KOD NAS SE PROVODE DVIJE EUROPSKE, I TO SLOVENSKIH I BUGARSKIH PROIZVOĐAČ­A

 ?? FOTOLIA ?? HPK se zanima za uključivan­je u kampanju, ali čeka novi zakon o HPK
FOTOLIA HPK se zanima za uključivan­je u kampanju, ali čeka novi zakon o HPK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia