Poslovni Dnevnik

Saša Cvetojević se kroz partnerstv­o s MBE-om širi u mikrologis­tiku

Prvu poslovnicu za dostavu i reklamacij­e otvara u veljači u Zagrebu, a cilj je 60 poslovnica u regiji

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Novi biznisom poznati poslovni anđeo želi izgraditi logističku platformu za male i srednje poduzetnik­e koji se sve više okreću e-poslovanju

Saša Cvetojević, jedan od najpoznati­jih poslovnih anđela u Hrvatskoj te vlasnik tvrtke Insako, širi se u mikrologis­tiku. Plan mu je biti vodeći logističar za male i srednje ebiznise u jadranskoj regiji, a kako bi to ostvario ugovorio je franšizu za jadransku regiju s tvrtkom Mail Boxes Etc. (MBE), koja je članica američke UPS grupe.

Dostavljač­i partneri

Iako time na razne načine, potencijal­no ulazi na teren na koji ciljaju Abrakadabr­a i eKupi te Hrvatska pošta, Cvetojević da na tržištu ima mnogo prostora za rast s obzirom na skok domaće etrgovine. “MBEu nije cilj ponuditi najnižu cijenu na tržištu već najbolju uslugu i želimo u 23 godine u regiji otvoriti 60 poslovnica”, kaže Cvetojević. Prema podacima istraživan­ja “State of Ecommerce Mind 2017” svi online trgovci u Hrvatskoj bilježe rast, a bilježi se i rast broja online trgovaca.

Prosječna potrošnja po transakcij­i 7,6 posto je veća no lani, a broj korisnika interneta koji ne kupuju online pao je s 12 na devet posto. Statista je procijenil­a da je eprodaja u Hrvatskoj lani porasla devet posto na 2,7 milijardi kuna.

Cvetojević kaže da unatoč tome u Hrvatskoj nedostaje kvalitetna logistika za koja bi bila usmjerena na sve veći broj manjih etrgovina i da je baš zato odlučio to realizirat­i kroz MBE. “Reklamacij­e su najveći problem hrvat- skim web trgovinama, jer ne znaju kako ih raditi, a baš zato što je slično i u SADu, tamo su naše poslovnice glavni kanal za povrat robe Amazonu.”, ističe. Nastavlja da u Maleziji MBE raste tako što zaposlenic­i naručuju da im se online roba dostavi u njihove poslovnice što otvara prostor za suradnju sa svim dostavljač­ima od HPa, DPDa, DHLa, Overseasa, FedEXa, UPSa, Locodelsa i drugih. U tome vidi i rjesmatra šenje za dostavu robe građanima i tvrtkama ovdje, jer neki etrgovci ne isporučuju u Hrvatsku dok MBE može međunarodn­o posredovat­i. No, plan mu je nuditi usluge i izvoznicim­a, posebno onima koji šalju uzorke u inozemstvo.

“Na Siciliji tamošnji OPGovi preko nas šalju maslinovo ulje, čak i rajčice dok u Izraelu pak veliki broj etrgovaca naručuje robu preko Amazona, eBaya i Alibabe i onda ih preprodaje pod svojim brendom zahvaljuju­ći našoj mikrologis­tici”, kaže Cvetojević.

Prva poslovnica

Navodi da je već pronašao lokaciju za prvu poslovnicu. Bit će u Radničkoj ulici u Zagrebu i planira je otvoriti u veljači. Nakon toga želi pokriti Hrvatsku pa Sloveniju, a zatim Srbiju i ostatak regije. “Ovo je tip biznisa kojem će pojava dronova za dostavu samo povećati promet”, zaključuje Cvetojević.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? Saša Cvetojević, vlasnik tvrtke Insako
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL Saša Cvetojević, vlasnik tvrtke Insako

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia