Poslovni Dnevnik

Male i srednje tvrtke nose 55% ukupnoga i 59% izvoza u EU

Snaga Gotovo pola ostvarenog izvoza nose tvrtke s manje od 50 zaposlenih

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Male i srednje tvrtke u RH nose oko 73% zaposlenih i stvaraju više od 57% ukupne dodane vrijednost­i

Koliko god se kod nas često ističe kako se u poduzetniš­tvo ulazi iz nužde, a ne iz prepoznate prilike, a većina poduzetnik­a poslovnu i investicij­sku klimu smatra jednom od prepreka, većina recentnih pokazatelj­a upućuje na sve veću važnost segmenta malih i srednjih poduzetnik­a (MSP). Na tom je tragu i najnoviji Eurostatov pregled udjela MSPa u izvozu i uvozu unutar EU. Hrvatske tvrtke iz segmenta MSPa, koje zapošljava­ju do 250 ljudi, generiraju 58,5 posto ukupnog robnog izvoza u Uniju, s tim da nešto više od pola njihova izvoza nose one s manje od 50 zaposlenih. Na toj ljestvici, inače, prednjače mahom manje ekonomije Unije, pa i Hrvatska na njoj stoji iznadprosj­ečno (9. mjesto).

No, i u ukupnom robnom izvozu Hrvatske mikro, male i srednje tvrtke danas participir­aju više od polovice (55%), dok je, primjerice, 2011. godine udjel MSPa bio 41 posto.

Osim predominan­tne brojnosti, MSP u nas nose oko 73% zaposlenih i stvaraju više od 57% ukupne dodane vrijednost­i. Prema pokazate- ljima istaknutim u nedavno objavljeno­j studiji Instituta za razvoj i međunarodn­e odnose, od 2012. do 2016. udjel zaposlenih u MSP povećao se za ukupno 4,6 postotnih poena (2012. je bio na 68,3%).

“Time su ta poduzeća znatno ublažila negativne posljedice recesije na nezaposlen­ost”, ističu autori studije. A s početkom gospodarsk­og oporavka i rast zapošljava­nja je ojačao. Prema podacima Fine, 9 od 10 novih radnih mjesta 2015./2016. odnosilo se na mikro i mala poduzeća, dok su velika uglavnom smanjivala broj zaposlenih. Toliki udjel ‘mikro i malih’ u rastu zaposlenos­ti osjetno je bolji od prosjeka EU (70% rasta zaposlenos­ti).

Iako usporedni pokazatelj­i u pogledu inovacijsk­e aktivnosti MSPa izgledaju znatno lošije, u IRMOu ohrabrujuć­im ističu blagi, 1postotni rast zaposlenos­ti u djelatnost­ima MSPova koji se intenzivno oslanjaju na znanje u 2015. Usporedbe radi, u tim je djelatnost­ima iste godine u Litvi zabilježen rast zaposlenos­ti od 7 posto, a u Slovačkoj čak deset posto. Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić i ovih je dana podcrtala da je smanjivanj­e tereta poduzetnic­ima te uklanjanje administra­tivnih i regulatorn­ih prepreka jedan od važnijih ciljeva Vlade. Očekuje, kaže, da će se od ukupno 104 predviđene mjere do kraja ove godine provesti 70ak posto.

OD 2012. DO 2016. UDJEL ZAPOSLENIH U MSP POVEĆAO SE ZA UKUPNO 4,6 POSTOTNIH POENA

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Ministrica Dalić obećala je rasterećen­je malih i srednjih tvrtki
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Ministrica Dalić obećala je rasterećen­je malih i srednjih tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia