Poslovni Dnevnik

Uz pravo osiguranje velike se štete od požara brzo saniraju

O važnosti osiguranja imovine govori načelnik općine Zlatar Bistrica

-

Obnova u požaru sasvim stradale sportske dvorane zlatarbist­ričke osnovne škole bila je moguća u kratkom roku jer je objekt prethodno bio osiguran

Usiječnju 2016. godine u svega desetak minuta do temelja je izgorjela sportska dvorana OŠ Zlatar Bistrica. Iako su zlatarbist­rički vatrogasci i njihove kolege iz drugih općina na teren izašli nekoliko minuta nakon dojave, vatra je ipak bila brža. Dvorana koju su općina i mjesto smatrali svojim ponosom bila je vrijedna 12 milijuna kuna, no ni sat vremena vatrogasne intervenci­je nije pomoglo. No ovaj je događaj imao dva sretna faktora. Prvo i najvažnije, u požaru nitko nije stradao, a sama je dvorana bila osigurana pri Croatia osiguranju. Stoga smo o važnosti osiguranja kojem najbolje svjedoče nesretni slučajevi poput požara u sportskoj dvorani OŠ Zlatar Bistrica kratko porazgovar­ali s načelnikom te općine Žarkom Miholićem.

Pohvalio bih brzinu reakcije i ekspertizu koju su u Croatia osiguranju pokazali. Na teren i procjenu štete izašli su gotovo odmah nakon požara, a nedugo nakon nam i isplatili osigurana sredstva pa smo mogli početi planirati i obnovu dvorane. Stanovnici zlatarbist­ričkog kraja tako su mogli računati na novu dvoranu, a dobili smo i jamstvo da će se naše svakodnevn­e aktivnosti nakon početnog velikog šoka uskoro moći nastaviti odvijati svojim tijekom, komentirao je Miholić. Složio se i s konstantac­ijom da se u Hrvatskoj o zaštiti imovine od požara, poplava, potresa i drugih nepogoda još uvijek premalo razmišlja.

Stoga valja napomenuti da se štete nastale od požara ne mogu predvidjet­i, ali posljedice su najčešće nesaglediv­e. Određenim inovacijam­a u gradnji pojedini se rizici kod požara svakako mogu umanjiti, ali ljudske živote i imovinu treba štititi više daleko više nego što je trenutačni standard u našoj zemlji. Koliko ova nepogoda može biti razorna svjedočili smo, nažalost, i ovoga ljeta, a Dalmacija se s tim problemom susreće iz godine u godinu. Štete od požara mogu prelaziti i višemiliju­nske iznose, a iako nezgodama ne možemo upravljati, možemo osigurati da se nakon njih lakše dočekamo na noge. Obično se osiguranje imovine smatra dodatnim izdatkom u kućanstvu, no financijsk­e su posljedice neusporedi­vo veće. O takvim bi scenarijim­a, dakle, trebalo misliti na vrijeme, što je pokazao i primjer OŠ Zlatar Bistrica.

 ?? MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL ?? Žarko Miholić, načelnik općine Zlatar Bistrica
MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELL Žarko Miholić, načelnik općine Zlatar Bistrica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia