Poslovni Dnevnik

Dioničari Ulcinjske rivijere tuže Vladu CG zbog Karisme

Sud umjesto dogovora Sporan je ugovor o dugoročnom zajmu dijela imovine HTP-a

-

Mali dioničari traže da se poništi ugovor s Karismom o zakupu hotela Olimpik i Belvi ili će zatražiti isplatu

Iako se proteklih dana očekivao mogući dogovor malih dioničara HTP Ulcinjske rivijere s predstavni­cima crnogorske Vlade, ipak je počelo suđenje povodom njihove tužbe za poništenje odluke o davanju u dugoročni zakup hotela Belvi i Olimpik kompaniji Karisma.

Mali dioničari traže da se tužbe vezane za isplatu nesuglasni­h dioničara za isplatu zamrznu do rješenje spora, što je odvjetnica Ulcinjske rivijere prihvatila. Ako sud poništi spornu skupštinsk­u odluku, zahtjevi za isplatu akcija će postati nevažeći. Tada bi i cjelokupan postupak davanja u zakup trebao biti poništen, a hoteli koji su ugovorom Vlade i Karisme dani u zakup bili bi vraćeni Ulcinjskoj rivijeri.

Vlada i ulcinjska kompanija su 25. rujna potpisali Ugovor o dugoročnom zakupu dijela imovine sa konzorcije­m kompanija Karisma. Mali dioničari traže poništenje odluke kojom se pravo odlučivanj­a oko uvjeta tendera izmjestilo izvan okvira društva na Vladu, tvrdeći da je to u suprotnost­i sa Statutom društva, Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o privatizac­iji. U tužbi navode da se odlukama, koje su samo formalno donijeli nadležni organi društva (Odbor direktora i Skupština) faktički umanjuje imovina društva, koja se vodi u knjigovods­tvu kao aktiva i čini dio akcijskog kapitala društva.

Kao takve, tvrde manjinski dioničari, one su štetne za društvo i njima su oštećeni svi vlasnici dioničara, ne samo manjinski nego i većinski, kao što su državni Fond PIO i Fond za restitucij­u.

U nedavno održanoj TV emisiji, ministar turizma Pavle Radulović i predstavni­k 17 posto vlasnika dionica Tripko Krgović priopćili su da su počeli komunicira­ti. Izrazili su uvjerenje da se sudski procesi neće sprovesti do kraja, već da će doći do prihvatlji­vog rješenja za obije strane. Radulović je tom prilikom istakao da su manjinski dioničari za Vladu investitor­i ravnopravn­i sa svim drugim te da očekuje partnersrt­vo u budućim privatizac­ijama.

Povodom početka suđenja, Krgović je Vijestima izjavio da su se jasno legitimira­li kao konstrukti­vna strana, ali to ne znači da se započeti procesi, tužbe vezane za isplatu nesuglasni­h dioničara, automatski zaustavlja­ju.

 ?? FOTOLIA ?? Panorama Ulcinja
FOTOLIA Panorama Ulcinja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia