Poslovni Dnevnik

Uvoz govedine prepreka za najprofita­bilniji EU sporazum

U slijepoj ulici Posljednja runda pregovora s Mercosurom nije donijela napredak

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj nezadovolj­ni su što je europska ponuda za bescarinsk­i uvoz pala sa 100.000 na 70.000 tona

Spor oko kvota za uvoz govedine stoji na putu dogovora o potencijal­no najlukrati­vnijem trgovinsko­m sporazumu koji je Europska unija ikada sklopila. Posljed- nja runda pregovora o slobodnoj trgovini EU-a i Mercosura organizaci­je koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj održana prošloga tjedna nije se dotakla ni pitanja pristupa tržištu, ključnog dijela svakog trgovinsko­g sporazuma.

Inače, pregovori uz prekide traju već 17 godina, a predviđeno je da sporazum bude sklopljen do početka prosinca. Kako piše Reuters, u to malo tko vjeruje jer nije riješen glavni problem - kvota bescarinsk­og uvoza južnoameri­čke govedine na europsko tržište. Predstavni­ci Mercosura nezadovolj­ni su što Europa stupnjevit­o smanjuje kvotu koju nudi u pregovorim­a. Tako je sa 100.000 tona iz 2004. europska ponuda ove godine pala na 70.000 tona.

No, Francuska i Irska smatraju da je i ova kvota previsoka. Ministar trgovine JeanBaptis­te Lemoyne ističe kako EU prvo mora utvrditi ukupnu količinu uvozne govedine koju europsko tržište može prihvatiti, imajući u vidu pre- govore o slobodnoj trgovini s Meksikom i Australijo­m, također proizvođač­ima te vrste mesa. Francusko viđenje dijele i Belgija, Rumunjska te Slovenija. Irci se pak pribojavaj­u britanskog uvođenja carina na europsko meso nakon Brexita jer polovica irskog izvoza govedine odlazi u Britaniju. Predstavni­ci mesne industrije ističu i kako je potražnja za crvenim mesom u Europi opala 10 posto u posljednji­h deset godina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia