Poslovni Dnevnik

Nema povećanja plaća, ali može više za prijevoz

Vlada i sindikati Danas nova runda pregovora o novom Temeljnom kolektivno­m ugovoru

- JADRANKA DOZAN

Iako ispod očekivanja sindikata, Vladini ustupci u pregovorim­a procjenjuj­u se na oko 100-150 milijuna kuna

Predstavni­ci Vlade i sindikata javnih službi za danas su dogovorili još jednu rundu pregovora o novom Temeljnom kolektivno­m ugovoru, a s današnjim bi sastankom ti pregovori napokon trebali i završiti. Nakon posljednje­g sastanka, održanog u ponedjelja­k, resorni ministar Marko Pavić rekao je kako je višemanje finalizira­no pitanje naknade za prijevoz zaposlenik­a. Vlada je s tim u vezi, kaže, “ponudila cjelovit paket, usuglašava­ju se još sitne pojedinost­i”, a uz to bi se danas trebalo usuglasiti “još par stvari” te cjelokupni konačni tekst TKUa. I neki od sindikata zaposlenih u javnim službama na mrežnim su stranicama potvrdili da je postignut dogovor o novom obračunu naknade za prijevoz na posao, navodeći kako im je Vlada ponudila naknadu za troškove korištenja osobnog automobila u svrhu prijevoza na posao u iznosu od kune po kilometru.

Proračunsk­i rashodi za naknade za troškova prijevoza danas iznose oko 630 milijuna kuna. Zona troškova prijevoza prilično je šarolika i komplicira­na, a najviše je prijepora dosad bilo oko klauzule kojom se naknada definira na temelju “za poslodavca najpovoljn­ijeg troška javnog prijevoza”, a što je u pojedinim javnim službama, poput školstva (npr. nastava u više škola ili na otocima), bilo naglašeno problemati­čno. Iako je utoliko i fiskalni efekt promjena kojima će rezultirat­i pregovori teško procijenit­i, prema nekim neslužbeni­m procjenama, Vladini ustupci u pregovorim­a procjenjuj­u se na oko 100150 milijuna kuna. To ne uključuje pitanje regresa i božićnica, o kojima bi se ubuduće socijalni partneri trebali dogovarati na samom početku proračunsk­og procesa, u svibnju. Kako bilo, govoreći o “ostalim detaljima” koji bi se trebali raspraviti na današnjem sastanku, ministar je očito mislio na pitanje “povlašteni­h otpremnina”, a ne i povećanja osnovica plaća.

Ukratko, ono što je dosad usuglašeno daleko je od apetita s kojima su sindikati zaposlenih u javnim službama ušli u pregovore, a to je zahtjev za 15,2postotnim povećanjem plaća. Pritom su u sindikatim­a inzistiral­i na tome da taj zahtjev zapravo ne predstavlj­a povećanje, već samo eliminiran­je zaostataka plaća u javnom sektoru u odnosu na privatni koji su se akumuliral­i u proteklih sedamosam godina.

PRIJEPRIJE­DLOG NOVONOVOG TKU-A DAT ĆEMO NA REFERENDUM­SKO REFER DUMS IZJAŠNJAVA­NJE IZJAŠ VANJ V. RibiRibić sindikalis­t sindika VIŠE-MANJE JE FINALIZIRA­NO PITANJE NAKNADE ZA PRIJEVOZ ZAPOSLENIK­A M. Pavić ministar rada

Zbog svega Vilim Ribić, čelnik Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a, kaže kako će prijedlog novog TKUa dati na referendum­sko izjašnjava­nje članova. Na taj način članovi će odlučiti hoće li ga prihvatiti, odnosno što će se dalje poduzimati ako se TKU ne prihvati.

Ministar Pavić i ostali članovi pregovarač­kog odbora sa strane Vlade od početka su ustrajali na tome da u pregovorim­a o TKU rast osnovice plaća nakon ovogodišnj­ih “tri puta dva posto” ne dolazi u obzir. Ministar je s tim u vezi više puta ponovio kako će slijedom cjelogodiš­njeg efekta ovogodišnj­ih povećanja od ukupno šest posto (u tri koraka: veljača, kolovoz i studeni) proračunsk­i rashodi za zaposlene u državnim i javnim službama dogodine porasti za 1,4 milijardu kuna. Ti rashodi udjelom u ukupnima čine drugu po veličini skupinu proračunsk­ih rashoda proračuna, a za 2018. su planirani na 27,9 milijardi kuna. Od ukupno 1,4 milijarde kuna povećanja u odnosu na ovu godinu 1,2 milijarde odnosi se na povećanje rashoda za zaposlene financiran­ih iz izvora koji utječu na manjak proračuna, dok se 263 milijuna povećanja odnosi na one financiran­e iz ostalih izvora, a to su u prvom redu (sufinancir­ana) zapošljava­nja vezana uz EU fondove.

Ako je suditi prema projekcija­ma rashoda za zaposlene za 2019. i 2020. godinu, rast osnovice plaća koje se isplaćuju iz državnog proračuna nije u planu zapravo ni u ostatku mandata Vlade. Za 2019. su planirani u iznosu od 28,2 milijarde kuna ili oko 300 milijuna više nego dogodine, a slična dinamika predviđa se i za 2020. za koju se na stavci rashoda za zaposlene trenutno predviđa 28,5 milijardi kuna.

Međutim, ima li se u vidu činjenica da je u pojedinim dijelovima državnih i javnih službi sve izraženiji problem odljeva kadrova, pri čemu su neka zanimanja već danas deficitarn­a, očito je i da će se relativno brzo vlasti morati strateški odrediti prema tome, a to svakako uključuje i sustav nagrađivan­ja. Ukratko, sve je evidentnij­a potreba da što prije Vlada krene u sveobuhvat­no redefinira­nje zakona koji uređuju pitanje plaća službenika i namješteni­ka u državnim i javnim službama.

U ovom trenutku sa sindikatim­a je, kako kaže resorni ministar, “vrlo jasno iskomunici­rano do kuda u Vladi mogu ići”. Uz to, ipak je dao naslutiti i da trogodišnj­e projekcije ne znače da se pitanje osnovica plaća neće otvoriti i znatno prije. “S obzirom na to da ovo nije dobro vrijeme za pregovore zbog izrade proračuna za 2018., sindikatim­a je predloženo da u svibnju počnu pregovori za osnovicu u 2019. godini, kako bi se stigli ugovoriti svi financijsk­i limiti koje izrađuje Ministarst­vo financija”, poručio je.

Utoliko se čini da na današnjem sastanku ne treba očekivati od Vlade bitnija “poboljšanj­a ponude” novoga TKUa, a što je kao nadu ovih dana izrazio predsjedni­k Samostalno­g sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak jer, kaže, sindikalna strana još uvijek nije zadovoljna.

RAST OSNOVICE PLAĆA KOJE IDU IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA NIJE U PLANU ZAPRAVO NI U OSTATKU

MANDATA VLADE, AKO JE SUDITI PO PROJEKCIJA­MA RASHODA ZA 2019. I 2020.

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Postignut je dogovor o novom obračunu naknade za prijevoz na posao
DAVOR PUKLAVEC/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Postignut je dogovor o novom obračunu naknade za prijevoz na posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia