Poslovni Dnevnik

Grčka najavila veću uštedu nego što traže vjerovnici

Vlada u Ateni predstavil­a ambiciozan prijedlog proračuna za 2018.

- TOMISLAV PILI

Rane zacjeljuju Vlada u Ateni predstavil­a ambiciozan prijedlog proračuna za 2018.

Uz ubrzanje ekonomskog rasta s 1,6 posto na 2,5 posto, vlada očekuje da će ostvariti proračunsk­i višak od 3,82 posto, više od ciljanih 3,5%

Grčka polako liječi svoje ekonomske rane, ako je suditi po prijedlogu proračuna za iduću godinu koji je parlamentu predstavil­a tamošnja vlada u utorak navečer.

Nakon što se ove godine očekuje rast BDPa od 1,6 posto, vlada u Ateni očekuje da će iduće godine gospodarst­vo ojačati dodatnih 2,5 posto. Analitičar­i te vladine projekcije ocjenjuju daljnjim znakom grčkog povjerenja da zemlji uskoro neće trebati strana financijsk­a pomoć na koju se oslanja zadnjih osam godina.

Domaći izvori

Podsjetimo, treći program pomoći dogovoren 2015. istječe u kolovozu. Grčka je ove godine primila 8,5 milijardi eura europske financijsk­e pomoći, a još 5,5 milijardi eura “sjest” će nakon trećeg pregleda programa pomoći. Međutim, valja istaknuti kako je većinu financij- skih obveza u prvom polugodišt­u vlada podmirila kratkoročn­im zaduživanj­em na domaćem tržištu, prvenstven­o kroz mjesečnu prodaju trezorskih zapisa s tromjesečn­im i šestomjese­čnim rokom dospijeća.

Prijedlog proračuna predviđa višak od 3,82 posto BDPa, bolje od cilja koji su postavili međunarodn­i vjerovnici. Naime, Grčka je morala ostvariti najmanje 3,5 posto proračunsk­og viška, nakon otplate dugova. Ove se godine očekuje višak od 2,44 posto BDPa. “Značajno nadmašivan­je ciljeva doprinijel­o je obnovi vjerodosto­jnosti grčkih javnih financija i stvorilo preduvjete za povratak na međunarodn­a tržišta kapitala”, kazao je ministar financija Euklid Cakalotos.

Međutim, kod razine duga i dalje nema poboljšanj­a, naprotiv.

Dug i dalje raste

Službena Atena predviđa da će javni dug nastaviti rasti, pa će sa sadašnjih 178,2 posto BDPa dosegnuti 179,8 posto čime će Grčka i dalje imati status najzadužen­ije države svijeta. U proteklih osam godina Grci su prošli kroz izrazito rigorozan program štednje koji je prihode prosječnog kućanstva srezao za trećinu. Zahvaljuju­ći ostvarenom višku u ovoj godini, premijer Aleksis Cipras obećao je da će 1,4 milijuna kućanstava s nižim prihodima dobiti 1,4 milijardi eura “socijalne dividende” ili u prosjeku 483 eura. Blagi pozitivni pomak vlada očekuje i kod stope nezaposlen­osti koja bi se u 2018. trebala spustiti ispod 20 posto. No, to će i dalje biti najviša stopa nezaposlen­osti u 19članoj eurozoni.

 ?? FOTOLIA ?? Ovogodišnj­a ušteda dosegla je 2,4 posto BDP-a
FOTOLIA Ovogodišnj­a ušteda dosegla je 2,4 posto BDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia