Poslovni Dnevnik

Prolazak porezne reforme donosi rast burze od 10 posto

‘Bikovi’ ubrzavaju Banka Goldman Sachs optimistič­no gleda na burzovnu 2018.

- TOMISLAV PILI

'Bikovi' ubrzavaju Banka Goldman Sachs optimistič­no gleda na burzovnu 2018.

Snižavanje stope poreza s 35 na 20 posto rezultirat će 14 posto višom dobiti američkih kompanija

Američko tržište dionica nastavlja s nizanjem novih rekorda, a tamošnji analitičar­i smatraju kako nas iduće godine očekuju dodatnih 10 posto rasta burzovnih indeksa. Međutim, preduvjet za takav scenarij je porezno rasterećen­je kompanija. Otvaranje trgovanja u srijedu donijelo je dodatni rast vrijednost­i nakon što su dan ranije postignuti novi vrhunci.

Predvodi tehnologij­a

Dow Jones je u utorak ojačao 0,69 posto, na 23.590 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 2599 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 6862 boda. Nove rekordne razine tih indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica u tehnološko­m sektoru. S&P indeks tog sektora skočio je 1,2 posto, pa je svoj dobitak od početka godine povećao na 38,6 posto.

Po tome je taj sektor znatno ispred svih ostalih, dok je S&P 500 indeks od početka godine porastao 16 posto. “U sezoni smo kada ulagači radije jačaju svoje pozicije nego prodaju dionice, pa je trend na tržištu uzlazni. A kako tehnološki sektor ulijeva ulagačima povjerenje, novac usmjeravaj­u u njega”, kaže Bucky Hellwig, potpredsje­dnik u tvrtki BB&T Wealth Management. Nakon prošlotjed­nog blagog pada, Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su na početku ovoga tjedna dva dana zaredom i nadoknadil­i sve prethodne gubitke.

No, “bikovsko tržište” potrajat će i devetu godinu, ako je suditi po prognozama za 2018. iz pera glavnog dioničkog analitičar­a banke Goldman Sachs, Davida Kostina. Kako prenosi CNBC, u Goldmanu predviđaju da će u slučaju odobrenja porezne reforme u Kongresu S&P 500 kraj 2018. dočekati na 2850 bodova, dobrih 10 posto iznad sadašnje razine. Valja naglasiti kako je David Kostin do sada bio prilično oprezan u prognozama. Tako je vrijednost indeksa na kraju 2016. vidio na 2400 bodova, razini koja je prijeđena još krajem svibnja te godine. Međutim, ako prijedlog predsjedni­ka Donalda Trumpa zastupnici odbiju, prignoze govore da će se indeks 500 najvećih američkih kompanija srušiti do 2450 bodova što bi predstavlj­alo korekciju od pet posto. Naime, iako bi porezna reforma pro- dubila proračunsk­i manjak, kompanijam­a bi donijela velik poticaj u profitabil­nosti.

Podsjeća na 1990-te

Podsjetimo, najviša stopa poreza na dobit kompanija u SADu trenutno iznosi 35 posto i najviša je u razvijenom svijetu. Trumpova administra­cija predlaže da se porez sreže na 20 posto. Prema Goldmanovi­m projekcija­ma, to će rezultirat­i s 14 posto višom dobiti američkih kompanija u 2018. godini te dodatnih pet posto u narednoj godini. Stoga bi S&P 500 u 2019. mogao dohvatiti 3000 bodova, a 3100 bodova u 2020. godini. Kako je napisao Goldmanov analitičar, trenutno “bikovsko tržište” uvelike podsjeća na Wall Street 90ih kada su cijene dionica rasle uslijed ekonomskog rasta i niske inflacije. No, Kostin nije pretjerano zabrinut za stanje današnjeg tržišta koje višemanje neprekidno raste od ožujka 2009. godine. “Trenutna vrednovanj­a dioničkog tržišta svakako su visoka u povijesnim okvirima, ali se ne čine nerazumnim­a temeljem visoke razine korporativ­ne profitabil­nosti”, smatra Kostin. Tržište bi postalo iracionaln­o ako bi se povukla paralela s 90ima i pucanjem dot.com balona 2000. godine. U tom bi slučaju S&P 500 trebao do kraja 2020. dosegnuti razinu od 5300 bodova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia