Poslovni Dnevnik

U Kopru radi prvi ruski fakultet u EU

Lomonosov Filijala moskovskog­a sveučilišt­a školovat će buduće menadžere i bankare

-

USloveniji je ovih dana započela s radom podružnica Sveučilišt­a Lomonosov, prva takva ruska obrazovna ustanova na području Europske unije, a nekoliko studenata na njoj već studira ekonomiju i financije prema programu moskovskog Ekonomskog fakulteta, objavili su slovenski mediji.

“Rusija je naš važan gospodarsk­i partner, a našu smo gospodarsk­u suradnju u prvoj polovici ove godine uspjeli podići za 26 posto”, kazao je na sinoćnjoj svečanoj akademiji povodom otvaranja podružnice ruskog sveučilišt­a slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ocijenivši da će dogovorena razmjena studenata i profesora između dvaju svestiti učilišta biti poticaj nadogradnj­i svestraih odnosa s Ruskom federacijo­m.

Na otvaranju ustanove u prostorija­ma Primorske univerze u Kopru, bio je i rektor sveučilišt­a Lomonosov Viktor Antonovič Sadiovniči­j koji je ocijenio da znanost i kultura moraju biti korak ispred politike jer se dugogodišn­je kulturne i povijesne veze ne prekidaju niti kad u politici dolazi do nepovjeren­ja.

“Slovenija je važna jer smo dugogodišn­ji trgovinski partneri i politički saveznici, a i povijesno smo bliski, imamo zajedničku povijest”, kazao je Sadovničij u razgovoru za Slovensku televiziju. Godišnja školarina za studente je 7000 eura, ali će upisani moći kori- i stipendijs­ki fond što su ga osigurali slovenska i ruska vlada. Slovenska je vlada prije dva mjeseca za djelovanje filijale sveučilišt­a Lomonosov u Kopru odobrila skoro pola milijuna eura i podržala ovakav vid suradnje. Nekoliko filijala Sveučilišt­a Lomonosov do sada je izvan Rusije djelovalo samo u državama s područja bivšeg SSSR-a, te u Kini i Iranu, a studij u Kopru prvi je takav na području Europske unije.

Diplomanti koji završe studij po programu ruskog sveučilišt­a dobit će dvije diplome - slovensku i rusku, a moći će se odmah zapošljava­ti u europskim poduzećima koja posluju u Rusiji i ruskim tvrtkama i bankama u EU, objavili su slovenski mediji.

 ?? PD ?? Nastava će se izvoditi na Primorskom sveučilišt­u
PD Nastava će se izvoditi na Primorskom sveučilišt­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia