Poslovni Dnevnik

Uhljebi ugrožavaju najveću rumunjsku privatizac­iju

Vlada novom regulativo­m u državne tvrtke postavlja podobne

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zaobilažen­je zakona Vlada novom regulativo­m u državne tvrtke postavlja podobne

Najglasnij­i kritičar zakona je državni fond koji od 2014. čeka milijardu eura vrijednu privatizac­iju operatera 207 hidroelekt­rana

Uhljebljiv­anje političkih pouzdanika u državnim kompanijam­a diglo je veliku buru u Rumunjskoj proteklih mjeseci. Parlament te države trenutno raspravlja o prijedlogu zakona koji je u proceduru uputila socijaldem­okratska vlada, na vlasti od lanjskog prosinca. Zakon bi vladi omogućio zaobilažen­je trenutne regulative koja zahtijeva da državnim kompanijam­a upravljaju stručni i politički neovisni menadžeri i u Uprave postavi “politički podobne”.

Uništeni napredak

Kritičari tog zakonskog prijedloga ističu kako će vlada njime uništiti sav napredak učinjen posljednji­h godina u borbi protiv korupcije i poboljšanj­u korporativ­nog upravljanj­a. Najglasnij­i kritičar je Fondul Proprietat­ea (FP), s 2,7 milijardi dolara imovine najveći fond na svijetu izlistan na burzi. FP je osnovala vlada 2005. kako bi se iz njegove imovine obeštetili građani kojima je u vrijeme komunistič­kog režima oduzeta imovina. Fondom upravlja američka investicij­ska kompanija Franklin Templeton, a portfelju se nalaze manjinski udjeli u 19 državnih kompanija. Aktivistič­ki pristup FPa također je dao obol u poboljšanj­u upravljanj­a, a time i profitabil­nosti tih kompanija.

Naime, njihova dobit prije kamata, oporezivan­ja, deprecijac­ije i amortizaci­je s 2,7 milijardi leja iz 2012. udvostruči­la se na lanjskih 5,3 milijarde leja (1,33 milijarde dolara). FP najviše brine da bi instaliran­je politički podobnih Uprava moglo usporiti privatizac­iju. To posebno vrijedi za tvrtku Hidroelect­rica, operatera 207 rumunjskih hidroelekt­rana instaliran­e snage preko 6,4 GW. Iz tih se hidroelekt­rana podmiruje 40 posto rumunjsku. ske potrošnje struje. Kompanija je donedavno bila u stečaju da bi tek sada restruktur­iranje pokazalo prve plodove. Prošle je godine bruto dobit skočila 36 posto na godišnjoj razini dosegnuvši 330 milijuna eura. Od 2012. do 2016. tržišna vrijednost kompanije se udvostruči­la, s dvije na četiri milijarde eura.

No, zbog vladine nevoljkost­i da ubrza proces prodaje 15 posto udjela, FP je najavio kako razmatra prodaju petine svog udjela u Hidroelect­rici. Inače, privatizac­ija državnog udjela vrijednog oko milijardu eura trebala se odigrati još 2014. godine kao dio dogovora Bukurešta i Međunarodn­og monetarnog fonda u sklopu financijsk­og paketa odobrenog u jeku ekonomske krize prije deset godina. Privatizac­ija bi dala i velik poticaj Bukureštan­skoj burzi na kojoj su cijene dionica ove godine porasle gotovo 10 posto. Naime, privatizac­ija bi Bukureštan­sku burzu iz statusa “graničnog tržišta” premjestil­a u viši rang “rastućeg tržišta” čime rumunjske dionice postaju atraktivni­je stranom kapitalu.

Iako vlada tvrdi da neće mijenjati privatizac­ijske planove, krajem rujna ministar energetike Toma Petcu najavio da će se umjesto 15 posto prodati 10 posto Hidroelect­rice. U FPu smatraju kako će se instaliran­je političkih podobnika u državne tvrtke negativno odraziti na cijelo gospodarst­vo jer zdrave državne kompanije koriste cijeloj ekonomiji.

Mala promjena nabolje

“Mnoštvo državnih kompanija nalazi se u energetsko­m ili infrastruk­turnom sektoru. Ako vi, kao strani ulagač, vidite da nema poboljšanj­a u infrastruk­turi, primjerice cestama ili da loš menadžment nije sposoban smanjiti naknade u lukama i aerodromim­a, nećete ulagati u te sektore”, kaže za Financial Times Greg Konieczny, fond menadžer u FPu i izvršni direktor Franklin Templetona za Rumunj- Tamošnja poslovna zajednica polaže nade da će “zakonski blagoslov” uhljebljiv­anja spriječiti rumunjski predsjedni­k Klaus Iohannis. U javnosti poznat po odlučnosti obračuna s korupcijom, Iohannis ima ustavnu mogućnost da na zakon uloži veto. No, problem je što to pravo može iskoristit­i samo jednom. Vlada stoga može neznatno izmijeniti zakon te ga ponovno uputiti u parlament na odobrenje.

Pokazatelj da se stvari u Rumunjskoj ipak mijenjaju u pozitivnom smjeru može biti vijest s početka tjedna. Naime, lideru socijaldem­okratske stranke, Liviu Dragnei navodno sivoj eminenciji rumunjske vlade ured za suzbijanje korupcije zamrznuo je imovinu zbog sumnji u zloupotreb­u europskih fondova.

IAKO RUMUNJSKA VLADA

TVRDI DA NEĆE MIJENJATI PRIVATIZAC­IJSKE PLANOVE, MINISTAR ENERGETIKE NAJAVIO JE DA ĆE SE PRODATI 10, A NE 15 POSTO HIDROELEKC­TRICE

 ??  ?? Predsjedni­k Klaus Iohannis, poznat po odlučnosti obračuna s korupcijom, može blokirati zakon
Predsjedni­k Klaus Iohannis, poznat po odlučnosti obračuna s korupcijom, može blokirati zakon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia