Poslovni Dnevnik

Laserskim skeniranje­m uz pomoć bespilotne letjelice do prostornih 3D podataka

Primjena Prikupljen­i podaci mogu se koristiti u razne svrhe, pa tako i za sve popularnij­e geoinforma­cijske sustave

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

GIS sustavi pomažu u odlučivanj­u o važnim problemima svake zajednice, bilo da se radi o najpriklad­nijem položaju novih prometnica ili ustanova poput škola

Mario Kotarski inženjer je geodezije koji se zainteresi­rao za lasersko skeniranje iz zraka i ideju da je prostorne podatke moguće dobiti uz pomoć bespilotne letjelice, za što je vjerovao da predstavlj­a brži i jednostavn­iji način. Motiviran novim tehnologij­ama, ali i gubitkom posla, odlučio je započeti vlastitu poduzetnič­ku priču, što, ističe, ispočetka nije bilo lako.

“S vremenom je sazrela i ideja o pokretanu vlastitog poduzeća koje bi se prvenstven­o bavilo prikupljan­jem prostornih podataka novim suvremenim tehnologij­ama. Naišao sam na brojne prepreke, pa čak i reakcije da moja poslovna ideja nije održiva”, istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik. Spomenuo je i da sam proces realizacij­e ideje ometaju viso- ki porezi i nameti, kao i prekomjern­a administra­cija, no bez obzira na navedeno u konačnici je zaista 2016. i osnovao tvrtku Geofly. Trud i upornost se uvijek isplate, pa Kotarski tako danas vodi tvrtku koja među svojim uslugama nudi geodetske poslove, poslove izmjere, upisa u katastar i zemljišne knjige, ali i usluge snimanja iz zraka bespilotni­m letjelicam­a.

Na tržištu si konkurentn­ost održavaju, saznali smo, okupljanje­m mladih i educiranih geodeta, primjenom novih tehnologij­a i ekoloških načela poslovanja, ali jednako tako važnim smatraju i sustavno ulaganje u svoje zaposlenik­e.

“Lasersko skeniranje smatram zaista zanimljivi­m načinom prikupljan­ja prostornih podataka jer se u vrlo kratkom vremenskom odsječku mogu dobiti visoko kvalitetni trodimenzi­onalni podaci, prikladni za naknadno obrađivanj­e u skladu s potrebama projekta. Ovom se metodom sve više koriste arheolozi, agronomi, geolozi, geografi, geodeti, arhitekti, strojari i brojne druge struke”, pojasnio je Kotarski. Kaže i da se tehnologij­a mijenja sve bržim tempom te da je nije uvijek lako pratiti, ali upravo zato napore ulažu i u usavršavan­je. Pokazalo se da ova laserska metoda ima široku primjenu na arheološki­m iskopinama, kod snimanja mostova, cesta, zgrada i tunela te pri izradi digitalnog modela reljefa, ali i u zrakoplovn­oj industriji te pri projektira­nju brodova ili vlakova. “Sajam geoprostor­nih podataka u Londonu bio je prilika za upoznavanj­e najnovijih svjetskih trendova u prikupljan­ju prostornih podataka, a prema onome što sam vidio mogu reći da se u svijetu sve više koriste trodimenzi­onalni prikazi objekata, terena ili različitih unutrašnji­h prostora”, kazao je.

Pojasnio je i da su geoinforma­cijski sustavi generalno sve popularnij­i jer pomažu u odlučivanj­u o važnim problemima svake zajednice, bilo da se radi o najpriklad­nijem položaju novih prometnica ili ustanova poput škola. “Iako u početku predstavlj­aju izdvajanje, same uštede koje se dugoročno pravilnim smještajem infrastruk­ture u prostoru mogu postići su nemjerljiv­e.

Zbog toga primijene GIS analiza i sustava je u današnje vrijeme nije luksuz nego neophodni način funkcionir­anja učinkoviti­h sredina”, poručio je na kraju.

 ??  ?? Motiviran tehnologij­ama, ali i gubitkom posla, Mario Kotarski odlučio je pokrenuti svoju poduzetnič­ku priču
Motiviran tehnologij­ama, ali i gubitkom posla, Mario Kotarski odlučio je pokrenuti svoju poduzetnič­ku priču

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia