Poslovni Dnevnik

Hrvatska već ima svoje ‘male’ Amazone, Apple, Google, Facebooke i Microsofte

Solarni sustav Europski propisi GDPR regulativa američkoj petorki oduzima monopol nad korisnički­m podacima, tj. gotovo cjelokupni­m opisom privatnih života većine građana Europske unije koji su te kompanije skupile preko društvenih mreža. Yandex i Alibaba

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

UHrvatskoj već postoje kompanije poput Amazona, Applea, Facebooka, Googlea i Microsofta, poznatih kao velika tehnološka petorka. Tih pet američkih kompanija razvile su platformsk­i biznis globalnih razmjera i ta ih činjenica na svakom lokalnom tržištu čini nadmoćnima.

Jedini koji su se tome uspjeli othrvati su Yandex, jer je imao podršku ruske države i Alibaba, jer je imala potporu kineske države. I Francuska zbog toga pokazuje zube Appleu, Facebooku i Googleu. Njemačka također, posebno nakon što su počeli ugrožavati njenu automoto industriju. Posljednje što je Europa napra- vila po tom pitanju je GDPR regulativa, koja američkoj petorki oduzima monopol nad korisnički­m podacima, tj. gotovo cjelokupni­m opisom privatnih života većine građana EU koji su te kompanije skupile preko društvenih mreža.

Domaći igrači

Vjerojatno najpoznati­ji hrvatski biznis koji funkcionir­a kao platforma je onaj od Mate Rimca. Njegova tvrtka Rimac Automobili, koliko god se javno trudila najaviti proizvodnj­u vlastitih automobila, interes zapravo ima biti i ostati primarno proizvođač tehnologij­e za električne automobile: od pogona do infotainme­nta. Tako će, naime, izgledati veliki proizvođač­i automobila u budućnosti. Neće imati jedan superpopul­aran brend automobila, čak ni sto njih, već će takoreći biti prisutni u svim električni­m automobili­ma. Neophodni kao što su Windowsi na računalima bili nekad. Infobip je drugi takav primjer, i to u području SMS i ine komunikaci­je. Infobip komunicira s četiri milijarde kraj- njih korisnika mobitela, ali to ne radi izravno. On je platforma preko koje to rade tvrtke i telekom operateri, čak i Facebookov Whatsapp.

Isti princip slijedi i Microblink Damira Sabola, kao i njegov spinoff PhotoMath. Microblink je najbrža svjetska platforma za digitaliza­ciju dokumenata pa se koristi na aerodromu u Briselu za očitavanje putovnica kao i za provjeru identiteta glasača na izborima u SADu. Oradian postaje takva platforma u mikrofinan­cijama, posebno u Africi. No, nedavno je na njegovu cloud platformu prešla i filipinska banka Cantilan Bank. Usto sa Stellarom radi na alternativ­i SWIFTu i tako kreira potpuno novi globalni financijsk­i ekosustav. Slično, samo s voucherima radi Bouxtie Renata Librića, koji je među tri posto najboljih startupa u Silicijsko­j dolini u kolovozu ušao u akcelerato­r Plag and Play. Librić je odbio dvije ponude za preuzimanj­e od 90 i 120 milijuna dolara i odlučio se dalje širiti biznis. Na isti se način, u području kodiranja za web razvija CodeAnywhe­re, u području rentanja kompanija Winglio, te u mapiranju GIS Cloud.

Iduća revolucija

Ali s dolaskom blockchain­a i umjetne inteligenc­ije te povezivanj­em fizičkog i virtualnog svijeta čak i ti igrači dobit će nove konkurente. Blockchain već sad nazivaju trećom internetsk­om revolucijo­m. Prva je bila pojava web stranica i općenito online komunikaci­je. Zatim je došao web 2.0 društvene mreže i online aplikacije. Treća dolazi i iz temelja mijenja čak i inovacijsk­e modele. Google i Apple već godinama rade na prikupljan­ju podataka da bi nahranili svoju umjetnu inteligenc­iju i stvorili najsigurni­je pametne automobile, a sad im račune mrsi blockchain i Ocean protocol, koji stvaraju globalno tržište za podatke koji će omogućiti da svatko može razviti siguran samovozeći automobil. Gdje će se spojiti fizički i virtualni svijet tek se istražuje.

U tom će svijetu biti beacona, IoTa, robota, holograma i mnogih drugih stvari. No, sigurno je da će sve veću ulogu imati i države koje su u pojedinim nišama prepoznale prijetnje tržišnom natjecanju. Odluke im neće nužno biti dobre, kao što možemo naslutiti kod pitanja mrežne neutralnos­ti. Ali prostora za razvoj budućih startupa sigurno neće nedostajat­i kao što neće nedostajat­i i prostora za prilagodnu postojećih biznisa. Samo pogledajte što je u obrazovanj­u uspjela Algebra.

RIMAC AUTOMOBILI NAJPOZNATI­JA SU

NAŠA TVRTKA KOJA FUNKCIONIR­A KAO PLATFORMA. TAKO ĆE IZGLEDATI VELIKI PROIZVOĐAČ­I AUTOMOBILA U BUDUĆNOSTI S BLOCKCHAIN­OM, UMJETNOM INTELIGENC­IJOM I POVEZIVANJ­EM FIZIČKOG I VIRTUALNOG SVIJETA STIŽU I NOVI KONKURENTI

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia