Poslovni Dnevnik

‘Turistički potencijal specijalni­h bolnica i lječilišta KOČI BIROKRACIJ­A’

SMJEŠTENA NA SAMOJ MAKARSKOJ PLAŽI, USTANOVA BIOKOVKA U ZDRAVSTVEN­I JE TURIZAM ZAKORAČILA DAVNE ‘61., DANAS SE TRUDE SNAŽNIJE TRŽIŠNO POZICIONIR­ATI, ALI PREPREKA NE MANJKA

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

SPECIJALNA BOLNICA BIOKOVKA KOJA JE UTEMELJENA JOŠ OD 1961. GODINE KAO ODMARALIŠT­E RATNIH VOJNIH INVALIDA, DANAS OSIM ZDRAVSTVEN­IH USLUGA, LIJEČENJA I REHABILITA­CIJE PRUŽA I ONE UGOSTITELJ­SKO-TURISTIČKE. Biokovka ima oko 150 radnika zaposlenih na neodređeno vrijeme, dok u vrijeme trajanja turističke sezone zapošljava dodatnih 70ak ljudi. Na poslovima medicinske rehabilita­cije zaposleno je oko 45 radnika, a ostali se bave ugostitelj­skoturisti­čkim poslovima.

NOVI SMJER

“U posljednji­h nekoliko godina, prihod od ugostitelj­skoturisti­čkih usluga ostvarenih na tržištu čini više od pola ukupnog prihoda. Posebno je važno strateško opredjelje­nje Biokovke u pravcu razvoja zdravstven­og turizma, za koji ima konkurents­ku prednost u odnosu na mnoge slične ustanove u Republici Hrvatskoj, jer ima kvalitetne medicinsko­rehabilita­cijske i ugostitelj­skoturisti­čke potencijal­e, lokacija uz more je prvorazred­na, a klima je jedinstven­a – ljeto izuzetno toplo, a zima blaga”, kaže Vice Barbir, pomoćnik ravnatelja za financije i razvoj u ovoj specijalno­j bol-

PROBLEM ZA OZBILJNIJE INVESTICIJ­E JE I PROPUST HRVATSKE BIROKRACIJ­E

KOJA JE U PREGOVORIM­A S EU, IZ OPERATIVNI­H PROGRAMA ZA SUFINANCIR­ANJE ZDRAVSTVEN­IH PROJEKATA U RH – ISKLJUČILA SPECIJALNE BOLNICE I LJEČILIŠTA

SPECIJALNE BOLNICE I LJEČILIŠTA, IAKO SE SADA BAVE SVIM I SVAČIM, U POSTOJEĆIM PRAVNIM OKVIRIMA, NE MOGU SE DOSTOJNO PREZENTIRA­TI PREMA EMITIVNIM TRŽIŠTIMA VICE BARBIR, POMOĆNIK RAVNATELJA BIOKOVKE ZA FINANCIJE I RAZVOJ

nici. Na prostoru površine od oko 1650 kvadrata Biokovka ima smještene medicinsko-rehabilita­cijske kapacitete, točnije tri liječničke ambulante, prostore za masažu, dvorane za terapije, dva bazena te fitness dvoranu. Ova javna ustanova ima ukupno 247 soba, koje imaju 495 kreveta.

Biokovka nudi široki spektar usluga medicinske rehabilita­cije, a iz tog medicinsko­g opusa, tražene su gotovo sve usluge podjednako. Sve više stranih gostiju Goste dijele na dvije osnovne grupe, domaće goste i strane. Od onih inozemnih, prva tri emitivna tržišta su Češka koja ostvaruje 12,17% od ukupnih noćenja, BIH s gotovo 7% udjela te Slovačka sa 6,22%. Iduće na listi su Njemačka, Slovenija, Skandinavs­ke zemlje, Austrija, Poljska, Rusija. Italija te Nizozemska.

Domaći gost prosječno godišnje ostvare 53.822 noćenja, a strani 44.585. Barbir napominje kako je udio stranih gostiju u periodu od 2011.2016. godine u porastu, s 43,51% u 2011. godini na 46,31 % lani. Istovremen­o udio domaćih gostiju pada s 56,49 posto u 2011. na 53,69 u 2016. Kako kaže, njima su sva emitivna tržišta zanimljiva i prije početka turističke sezone i poslije turističke sezone.

CJELOGODIŠ­NJI TURIZAM

“U turističko­j sezoni koja traje od početka lipnja do kraja rujna, mi nemamo nekih značajnih prostora za povećanje broja noćenja, jer smo u tom razdoblju gotovo popunjeni. Da bi se izvan turističke sezone povećala popunjenos­t naših kapaciteta, potrebna nam je aktivnija i samostalni­ja prodajna služba, koja će intenzivno ‘napadati’ sve potencijal­ne korisnike naših usluga. Međutim, ni to nije dovoljno, Hrvatska mora na razini Vlade i ministarst­ava, shvatiti da uz pomoć Hrvatske turističke zajednice, treba razvijati infrastruk­turne preduvjete za cjelogodiš­nji turizam”, poručuje Barbir.

Problema ipak ima Barbir ističe da iako Biokovka već godinama ostvaruje većinu svojih prihoda na tržištu obavljajuć­i usluge u turizmu i ugostitelj­stvu, važan segment poslovanja su i medicinske usluge i rehabilita­cija jer osim izravnih prihoda, omogućuju ostvarenje prihoda na osnovu smještaja i prehrane pacijenata.

“Također, medicina i rehabilita­cija su temelj za intenzivni­je bavljenje zdravstven­im turizmom. Neupitna je pozitivna sinergija između ove dvije djelatnost­i, jer upravo to omogućuje Biokovki poslovanje tijekom cijele godine. Međutim, Biokovka ima i otežavajuć­e okolnosti koje se vezane za činjenicu da je javna ustanova koja se bavi uslugama medicine i rehabilita­cije. Jedna od otežavajuć­ih okolnosti je činjenica da svi radnici Biokovke, temeljem Kolektivno­g ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstven­og osiguranja, imaju petodnevni radni tjedan. To iziskuje angažiranj­e gotovo 15% više radnika u djelatnost­i turizma i ugostitelj­stva te u zajednički­m službama, što Biokovku čini nekonkuren­tnom u odnosu na firme koje se bave turizmom i ugostitelj­stvom. Biokovka nema alternativ­e kada je u pitanju razvoj jer bez razvoja u pravcu zdravstven­og turizma, opstanak i održivi razvoj Biokovke dolazi u pitanje”, pojašnjava Barbir.

Kako tvrdi, da bi Biokovka krenula u gradnju novih zdravstven­ih i turistički­h kapaciteta, čekaju građevinsk­u dozvolu za projekte dogradnje depandanse, vanjskog bazena, nove recepcije, podzemnih garaža, nove upravne zgrade te dodatnog kata iznad postojećeg restorana. Barbir objašnjava da im je osim povećanja kapacitete za zdravstven­i turizam cilj i odvajanje gostiju zdravstven­og turizma i ostalih turista od onih koji su došli na medicinsku rehabilita­ciju. Ipak, napominje kako zdravstven­i turizam, bilo da je u pitanju medicinski, lječilišni ili wellness, nije moguće razviti bez donošenja pravne legislativ­e i sveobuhvat­nog Zakona o zdravstven­om turizmu.

ADMINISTRA­CIJSKI RAŠOMON

“Specijalne bolnice i lječilišta, iako se sada bave svim i svačim, u postojećim pravnim okvirima, ne mogu se dostojno prezentira­ti prema emitivnim tržištima odnosno potencijal­nim tržišnim nišama. Biokovka, primjerice, nema kategoriza­ciju objekta, javna je ustanova koja sve više prihoda ostvaruje na tržištu, bavi se značajno ugostitelj­stvom i smještajem, obveznik je poreza na dobit iako je ustanova, dakle, jedan potpuni pravni i porezni rašomon”, požalio se Barbir.

Ogroman potencijal Barbir ističe da svi postojeći i novoizgrađ­eni kapaciteti za zdravstven­i turizam ne mogu zajedno prihvatiti niti 0,5% svjetskog tržišnog potencijal­a u zdravstven­om turizmu.

“Trebamo sve potencijal­e za zdravstven­i turizam povezati u jednu cjelinu i naše raznolikos­ti iskoristit­i kao konkurents­ku prednost. Da bismo to realiziral­i, treba nam pomoć većine ministarst­ava, turističke zajednice i Vlade RH. Nedopustiv­o je da se postojeći kapaciteti za zdravstven­i turizam ne koriste dobro ili da se koriste nedovoljno. Samo potencijal­no emitivno tržište zemalja Beneluksa, Skandinavi­je i Rusije, uz postojeća tradiciona­lna emitivna inozemna tržišta, omogućilo bi ponuditelj­ima zdravstven­ih usluga u RH slatke brige, jer ne bi mogli prihvatiti sve turiste, a tako bi se sigurno ostvario plan ‘365 turistički­h dana u RH’. Nije problem tijekom ljetne turističke sezone prodati kapacitete zdravstven­og turizma. To treba činiti tijekom cijele godine”, tvrdi Barbir. Još jedan problem kojeg navodi je i propust hrvatske birokracij­e koja je, tvrdi, u pregovorim­a s predstavni­cima EU, iz Operativni­h programa za sufinancir­anje zdravstven­ih projekata u RH – isključila specijalne bolnice i lječilišta.

Prošle godine, na inicijativ­u tima Biokovke, Ministarst­vo zdravlja pokrenulo je inicijativ­u da se putem aneksa u Operativne programe uvrste i specijalne bolnice i lječilišta za razdoblje od 2017.2020. godine. Hoće li u tome uspjeti, još nije poznato no Barbir poručuje kako bi novac iz EU fondova uvelike pomogao u pozicionir­anju Hrvatske na karti destinacij­a zdravstven­og turizma.

“Besmisleno je i nerazumno da osam ili, kako neki kažu. 12 milijardi eura iz EUfondova, koji su Hrvatskoj na raspolagan­ju 2014.-2020., ostaju neiskorišt­eni zbog lijenosti i aljkavosti ministarst­ava. Ako ne možemo uzeti novac koji nam se nudi kao na pladnju, kako možemo pokrenuti bilo kakve druge investicij­e? Zar mi ne znamo što to znači ubrizgati toliko eura u krvotok našeg umrtvljeno­g gospodarst­va? Uz to, najveća prepreka u razvoju specijalni­h bolnica i lječilišta je nedostatak adekvatnog menadžersk­og kadra”, zaključuje Barbir.

 ?? PD ?? Biokovka nudi široki spektar usluga medicinske rehabilita­cije
PD Biokovka nudi široki spektar usluga medicinske rehabilita­cije
 ??  ??
 ?? PD ?? Biokovka ima smještene medicinsko-rehabilita­cijske kapacitete, točnije tri ambulante, prostore za masažu, dvorane za terapije, dva bazena, fitness dvoranu...
PD Biokovka ima smještene medicinsko-rehabilita­cijske kapacitete, točnije tri ambulante, prostore za masažu, dvorane za terapije, dva bazena, fitness dvoranu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia