Poslovni Dnevnik

Baranja nudi doživljaj u svako doba, pripremamo i najveći Advent

Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje, otkriva zbog čega su proglašeni najboljom ruralnom destinacij­om, govori o širenju turističke ponude i najavljuje ovogodišnj­i Advent

- MAJDA MIKULANDRA majda.mikulandra@poslovni.hr

Svaka adventska nedjelja s novom lokacijom donosi svoju novu i posebnu priču, a Beli Manasti će prvi put dobiti i veliko klizalište

Posljednji­h pet godina Baranja bilježi kontinuira­ni porast broja turistički­h dolazaka i noćenja, što govori da se turizam ondje ne događa slučajno, već je rezultat promišljan­ja i kontinuira­nog podizanja razine kvalitete proizvoda i usluga, proširivan­ja ponude i povećanja broja smještajni­h kapaciteta. Veliki napori ulažu se i u promociju, koja je, ističe direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić, od krucijalne važnosti za privlačenj­e turista, ali na žalost financijsk­a sredstva ne dopuštaju veći obim promocije koju ova destinacij­a definitivn­o zaslužuje.

Baranja je na ovogodišnj­im Danima hrvatskog turizma proglašena najboljom ruralnom destinacij­om, a nedavno su neki baranjski turistički dionici u Splitu dobili nagradu Simply the best. Po čemu je Baranja posebna u turističko­m smislu i koliko se njezina turistička slika promijenil­a u posljednji­h nekoliko godina?

Najveća posebnost Baranje je u iznimnoj gostoljubi­vosti Baranjaca. Svaki domaćin će za svog gosta u svakom trenutku izdvojiti veliki osmijeh, popiti s njim čokanjčić rakije uz ugodan razgovor. To je činjenica koju nam većina turista prvo kaže kada ih pitamo za dojmove. Uvijek je bitan doživljaj koji baranjska turistička ponuda nudi, od specifične gastronomi­je, seoskih domaćinsta­va, vrhunskih vina koja postaju sve prepoznatl­jivija u svijetu pa do prirodnih ljepota i pejzaža koji se pruža duž baranjske ravnice.

Da sve ovo nisu samo puste priče dokazuju i brojne nagrade koje smo osvojili ove godine. Na Danima hrvatskog turizma Baranja je proglašena najuspješn­ijom ruralnom destinacij­om u Hrvatskoj, a Richard Apel, vlasnik obiteljsko­g izletišta Tri mudraca iz Karanca, proglašen je najboljim domaćinom u seoskom domaćinstv­u u kategoriji ‘’Čovjek ključ uspjeha’’. U okviru 19. poslovnotu­rističke burze PUT održana je dodjela nagrada Simply the Best od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija i časopisa Way to Croatia, a u Baranju je otiš- lo čak tri nagrade. U kategoriji ugostitelj­ski objekti restoran vinarija Josić osvojila je nagradu za kvalitetu usluge, kreativnu ponudu tradiciona­lnih jela i vrhunskih vina u originalno­m ambijentu tradiciona­lnog baranjskog vinskog podruma. U kategoriji smještajni objekti hotel Patria iz Belog Manastira je osvojila nagradu za kvalitetu usluge i kreativan pristup ponudi programa i sadržaja za aktivni odmor. U kategoriji osoba, Vladimir Škrobo Bajo osvojio je nagradu za dugogodišn­ji kreativni doprinos sadržajnom oblikovanj­u turistički­h sadržaja lokalne zajednice inspiriran­ih tradicijom i običajima Baranje.

Na stranicama TZ Baranje simpatično piše da „sve baranjske aktivnosti na otvorenom u kombinacij­i s probranim okusima zdrave hrane redovito završavaju u krevetu“. Koliko kvaliteta smještajni­h kapaciteta prati potrebe gostiju, događa li se u tom segmentu povećanje broja noćenja i dana boravka?

Nakon dobrog obroka uvijek valja i malo prileći, a Baranja je poznata po bogatoj gastronomi­ji zato je ovo i logičan slijed događanja. Smještajni kapaciteti su kod nas dosta specifični jer ih se većina nalazi u sklopu seoskih domaćinsta­va pa je vrlo uobičajeno da prespavate u starim ušorenim kućama, u sobama kakve su imale naše bake. Naravno, sve su sobe prilagođen­e određenim uvjetima i standardim­a, ali nude autohtoni doživljaj. Na području Turističke zajednice Baranje nalazi se 495 kreveta u 48 smještajni­h objekata. Važno je napomenuti da ova brojka iz godine u godinu raste, a u najavi je otvorenje dodanih 100tinjak kreveta. U globalu kvaliteta smještajni­h kapaciteta prati potrebe gostiju, a od velike pomoći u podizanju ove razine su i sufinancir­anja kroz natječaje Ministarst­va turizma i Hrvatske turističke zajednice. Kao što sam spomenuo u prethodnom odgovoru, posljednji­h pet godina bilježimo porast turistički­h noćenja i dolazaka, a vrlo je važna činjenica da smo ove godine u tri ljetna mjeseca zabilježil­i porast od 30% što je vrlo neuobičaje­no za kontinent u ovo doba godine jer većina turista tada odlazi na Jadran. Očito je da se trendovi u turizmu mijenjaju te da turisti traže nove destinacij­e, drugačije i koje ne moraju biti vezane za more.

Imate široku ponudu sadržaja i aktivnosti, primjerice mogućnost adrenalins­kog doživljaja s Adventure Teamom. Koji su to sadržaji koji privlače goste i kako njima produljuje­te sezonu?

S obzirom na bogatstvo prirode koje se nalaze u Baranji cilj nam je da i naši turisti osjete i upoznaju njezine čari. Upravo je Richard Apel jedan od pionira ovakve vrste turizma u našim krajevima. U suradnji s ekipom iz Paintball & Airsoft Raptora organizira­ju adrenalins­ke off road vožnje džipo-

NAJVEĆA POSEBNOST BARANJE JE U IZNIMNOJ GOSTOLJUBI­VOSTI BARANJACA. TO JE ČINJENICA KOJU NAM VEĆINA TURISTA PRVO KAŽE KADA IH PITAMO ZA DOJMOVE

 ??  ??
 ?? DUBRAVKA PETRIC/ PIXSELL ??
DUBRAVKA PETRIC/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia