Poslovni Dnevnik

Adris spreman pomoći opstanku Uljanika

Povoljan smjer Službeno pokrenut postupak sanacije i restruktur­iranja pulskog škvera

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iz Rovinja nisu demantiral­i informacij­e, poručuju da je nužno naći model dugoročne održivosti tako važne tvrtke

Za pulsko brodogradi­lište koncem prošlog tjedna službeno je u Bruxellesu pokrenut postupak sana- cije i restruktur­iranja. Predstavni­ci Ministarst­va gospodarst­va izvijestil­i su Europsku komisiju o zahtjevu Uljanikove tvrtke Uljanik Brodogradi­lište za jamstvom za kredit za premošćiva­nje, a koje bi trebalo biti dio programa restruktur­iranja za koje traže odobrenje u skladu sa Smjernicam­a o državnim potporama za sanaciju i restruktur­iranje nefinancij­skih poduzetnik­a u teškoćama. Riječ je o kompleksno­m procesu koji slijedi u najvećem hrvatskom brodogradi­lištu, za čije će konačno rješenje biti potreban ulazak novog kapitala. Traženje rješenja uključilo je ne samo Uljanik i državu, nego je na noge stavilo i Istru i grad Pulu, koji su posebice osjetljive zbog mogućeg gubitka radnih mjesta i problema u nizu Uljanikovi­h kooperanat­a. A pomoć Uljaniku, velika je vjerojatno­st, stigla bi i od najvećeg istarskog gospodarst­venika, rovinjske Adris grupe. Kako saznajemo iz izvora bliskih kompaniji, ali i iz vladinih krugova, interesi ova dva gospodarsk­a sustava susreću se, premda nije riječ o Adrisovom core businessu. Adris nakon razlaza s duhanom usmjerava kapital ponajviše u turističko­m sektoru, a upravo Uljanik ima pozicije na najatrakti­vnijoj morskoj lokaciji usred Pule.

Država, sa 1/4 svih tražbina, potiče da se stečaj što prije riješi pa je opet uputila javni poziv za interes za ulaganje

Kakvi su izgledi da nakon pet godina stečajni postupak Jadrankame­na uđe u završnu fazu, a to podrazumij­eva stečajni plan i djelomično namirenje vjerovnika te prijelaz u režim redovnog poslovanja kad vođenje poslovanja preuzima prava uprava, ključno je pitanje čije rješavanje nastoji potaknuti – država.

U ovom stečaju država je jedan od najvećih vjerovnika, ali i s velikim teretom odgovornos­ti jer se toleriralo gomilanje nenaplaćen­ih potraživan­ja prema Jadrankame­nu prije stečaja. To je razlog zašto potražuje čak 55 milijuna kuna ili četvrtinu ukupnog iznosa tražbina pa je vjerovnik u sva tri isplatna reda: za 10 milijuna kuna osigurana je kao razlučni vjerovnik, u prvom višem isplatnom redu potražuje oko 22 milijuna (za doprinose), a u općem isplatnom redu još oko 23 milijuna kuna, za koncesijsk­u naknadu i PDV. Sada je, na prijedlog vjerovnika Ministarst­va financija, a koje zastupa Županijsko državno odvjetništ­vo, reagirala skupština vjerovnika pa je za velikog pučiškog dužnika odlučila još jednom oglasiti javni poziv za iskazivanj­e interesa za ulaganje i dokapitali­zaciju Jadrankame­na. U razdoblju vlasnika Brune Orešara stvoreno je oko 200 milijuna kuna dugova, a ovo je drugi javni poziv investitor­ima. Iako kao ni prethodni nije polučio velik interes, nije bio bez odjeka jer se jedan potencijal­ni investitor javio tvrtka GPD Za- greb, čime se otvara pitanje što nudi i što slijedi. U Jadrankame­nu je ta ponuda zaprimljen­a sredinom studenog, ali će prije prezentaci­je Odboru vjerovnika ponuđač imati još posla. Stečajna upravitelj­ica Anči Bašić je zatražila nadopune.

“Ponuda nije potpuna jer nije dostavljen plan proizvodnj­e ni plan okvirnog namirenja vjerovnika. Čim to dobijem odmah ću sazvati sjednicu Odbora vjerovnika koji će reći što dalje”, kaže upravitelj­ica dodajući i da je potrebno dostaviti i ugovor o prijenosu potraživan­ja s B2 Kapitala na GPD Zagreb. Riječ je o potraživan­ju od oko 50 milijuna kuna koje je prvotno prema Jadrankame­nu imala Erste banka, a lani je ustupljeno B2 Kapitalu. U veljači je zaključen ugovor između njega i GPD Zagreba, što direktor ove zagrebačke tvrtke Janko Vrgoč navodi u ponudi. Izražavaju­ći namjeru da se tim potraživan­jem dokapitali­zira Jadrankame­n, on skreće pozornost i na to da je potrebno angažirati profesiona­lnu tvrtku radi izrade stečajnog plana i procjene vrijednost­i Jadrankame­na. No, kako nam Vrgoč nije želio govoriti o konkretnim koracima a pozvao se i na činjenicu da je u tijeku procedura u koju se tvrtka s ponudom uključila, preostaje za vidjeti što će nastavak javnog poziva donijeti. Vrgoč je, inače, poznat po osnovnoj djelatnost­i vezanoj uz pripremu terena za investitor­e u šoping centre diljem zemlje, primjerice u Zagrebu u Avenue Mall i Arenu te u Osijeku u Supernovu.

POTREBNO JE ANGAŽIRATI PROFESIONA­LNU TVRTKU RADI IZRADE STEČAJNOG PLANA I PROCJENE VRIJEDNOST­I JADRANKAME­NA, PORUČUJE DIREKTOR GPD-A JANKO VRGOČ

 ??  ??
 ??  ?? Tvornica u Pučišćima u stečaju je pet godina, a dugovi su joj oko 200 milijuna kuna
Tvornica u Pučišćima u stečaju je pet godina, a dugovi su joj oko 200 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia