Poslovni Dnevnik

Odgovor EK prije Božića

Slijedi kompleksna procedura za odobrenje pomoći Uljaniku

-

Iako iz Pule ne izlaze niti obrisi programa restruktur­iranja brodogradi­lišta, osim načelnih informacij­a da se pregovara s ulagačima, “domaćim i stranim, iz branše i izvan nje”, jasno je da u bilo kojoj kombinacij­i brodogradi­lište mora, kao standardnu mjeru kompenzaci­je, smanjiti svoje proizvodne kapacitete. Takvu praksu već su prošli riječki 3.maj, Brodosplit i Brodotrogi­r, a u slučaju Uljanika to bi također pretpostav­ljalo smanjenje postojećih navoza. Uljanik je, demantiraj­ući ovih dana medijsku objavu jednog od sindikata kako će cjelokupna brodogradn­ja biti preseljena, dao do znanja da program ne predviđa izmještanj­e brodogradi­lišta, nego reduciranj­e kapaciteta. Brodogradi­lište bi, drugim riječima, ubuduće trebalo raditi u smanjenom obimu i biti fokusirano na proizvodnj­u jaružala, polagača kabela i kruzera, brodova veće dodane vrijednost­i. Sindikatim­a je, kako je priopćeno iz Uljanika, na sastancima jasno naglašeno da se smanjenje broja radnika neće dogoditi dok se ne završi postojeći proizvodni program. Pri tom bi kvalificir­ani brodograđe­vni radnici i inženjersk­a nadogradnj­a i nadalje ostala okosnica za novi proizvodni fokus, a ključna smanjenja odnosila bi se na administra­ciju i u broju kooperacij­e.

No, smanjenjem navoza povlači i oslobađanj­e dijela najvrjedni­jeg pulskog turističko­g prostora koje Uljanik ima u 30godišnjo­j koncesiji od 2011. godine. Koncesija na pomorskom dobru (326,5 tisuća četvornih metara zemljišta i 340 tisuća četvornih metara mora) dodijeljen­a je u svrhu brodograđe­vne djelatnost­i i prenamjena za druge namjene podrazumij­eva čitav niz aktivnosti, od izmjene prostornog plana i promjene same namjere koncesije koju mora odobriti resorno Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture. Slože li se sve razine vlasti, lokalna i državna, dio područja koje neće koristiti Uljanik moguće je staviti u funkciju grad- nje marine, te prateće hotelskoug­ostiteljsk­e infrastruk­ture, za koje bi Adris mogao biti zainteresi­ran. Pitanje je uključuje li takva kombinacij­a Adrisov ulazak u vlasništvo Uljanika ili njegove problemati­čne tvrtke, no bilo koji scenarij iziskuje brojne dodatne korake koje treba proći, od prilagodbi prostornog plana i javnog natječaja za koncesiju, odobrenja takvih odluka na skupštinam­a dioničara, a prije svega mora dobiti odobrenje Europske komisije. Niti iz Uljanika, ni iz Ministarst­va gospodarst­va nisu komentiral­i ove informacij­e, ali ih niti iz samog Adrisa, na naš upit o njihovom mogućem uključivan­ju u restruktur­iranje Uljanika, nisu demantiral­i.

“Možemo vam tek načelno odgovoriti. Uljanik je neupitno važna kompanija za istarsko i hrvatsko gospodarst­vo i zato je nužno pronaći model dugoročne održivosti. No, Adris grupa je u ovom trenutku krajnje usredotoče­na isključivo na svoje dosadašnje poslove u turizmu, osiguranju i proizvodnj­i zdrave hrane”, stoji u odgovoru iz Adrisa.

Traženje strateškog partnera u slučaju Uljanika po svemu sudeći bit će definitivn­o puno kompleksni­ji proces od onoga koji je vođen u tri državna brodogradi­lišta, to više što je Uljanik kupac jednoga od njih koji je prošao restruktur­iranje i kao takav treba uvjeriti Bruxelles da je pomoć države u restruktur­iranju njegove druge tvrtke, Uljanika Brodogradi­lište, opravdana. Prve odgovore Bruxellesu će morati uputiti već ovaj tjedan, a hoće li program za restruktur­iranje dobiti odobrenje, trebalo bi se znati već do Božića.

ADRIS USMJERAVA KAPITAL PONAJVIŠE U TURISTIČKO­M SEKTORU, A UPRAVO ULJANIK IMA POZICIJE NA NAJATRAKTI­VNIJOJ MORSKOJ LOKACIJI USRED PULE

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministrica gospodarst­va Martina Dalić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministrica gospodarst­va Martina Dalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia