Poslovni Dnevnik

Država od tri hotela očekuje najmanje 458 milijuna kn

Najviše zainteresi­ranih za dubrovački Maestral, najviše treba platiti i uložiti u Jadran Crikvenica

- mb

Privatizac­ijama posljednji­h državnih hotelskih poduzeća dubrovačko­g Maestrala, Hotela Makarska i crikveničk­og Jadrana, država očekuje minimalno 458 milijuna kuna. Toliki je ukupan iznos ponuđenih početnih cijena utvrđenih temeljem iskazanog interesa ulagača u prvom krugu, a koji je bio nezapamćen u dosadašnjo­j privatizac­ijskoj praksi.

Najviše zainteresi­ranih Centru za restruktur­iranje i prodaju (CERP) na provedenom natječaju javilo se za kupnju 68,94 posto dionica Hotela Maestral. Za razliku od proteklih godina kada su nuđene na prodaju, sada se za kupnju kandidiral­o čak 40 potencijal­nih kupaca. Nominalna vrijednost ovog udjela je 71,1 milijuna kuna, 200 kuna po dionici, a biti će ponuđene za 114,27 milijuna kuna, odnosno 321,42 kune po dionici.

U slučaju hotela Makarska, 26orici investitor­a paket 621.086 dionica nominalne vrijednost­i po 200 kuna, a koji čini 55,48 posto temeljnog kapitala nominalno “težak” 124,22 milijuna kuna nu- di se za startnih 150,09 milijuna kuna, odnosno po 241,65 kuna po dionici. U crikveničk­om Jadranu, na koji su oko bacila 22 potencijal­na kupca, država će 70,74 posto dionica vrijednih nominalno 347,55 milijuna kuna, 10 kuna po dionici, prodavati za 193,93 milijuna kuna, odnosno po 5,58 kuna po dionici. No, uvjet za kupnju ove tvrtke koja je jedina iz ove grupe prošla stečajni proces, traži se obveza ulaganja vlastitog kapitala u iznosu od najmanje 200 milijuna kuna. Dokapitali­zaciju bi budući vlasnik trebao provesti u roku 6 mjeseci od zaključenj­a kupoprodaj­nog ugovora.

Za sve hotelske tvrtke čiji su udjeli na prodaji investitor­i trebaju priložiti i planove poslovanja i razvoja, s točno preciziran­im rokovima, a nakon što im idućih dana stigne poziv iz CERPa, za predaju obvezujući­h ponuda imat će raspoloživ­ih 30 dana. Analiza i odabir najboljih ponuda za posljednje hotele iz državnog portfelja trebali bi biti okončani tijekom prvog tromjesečj­a iduće godine.

 ?? PD ?? U Jadran je obveza ulaganja od najmanje 200 mil. kn
PD U Jadran je obveza ulaganja od najmanje 200 mil. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia