Poslovni Dnevnik

Srpski ‘kralj bakra’ preko Rusa želi preuzeti RTB Bor

Početkom 2018. tender za privatizac­iju, zasad devet ponuđača

- pd

Za kompleks se uz Kineze, Amerikance i Kanađane zanima i ruska bakarska kompanija, prati ga od 2006.

Prvo tromjesečj­e iduće godine moglo bi za Rudarskoto­pioničarsk­i bazen u Boru u Srbiji donijeti i konačan početak postupka koji bi ga trebao osloboditi od državnih jasli i učiniti ga efikasniji­m s novim vlasnikom. Naime, tad će biti raspisan tender, javljaju srpski mediji, koji navode da je najizgledn­iji, a za što navodno ima i najviše interesa potencijal­nih ulagača, način privatizac­ije sa strateškim partnerom.

Za RTB Bor, koji je od MMFa dobio i pohvale za poboljšanj­e i restruktur­iranje poslovanja (uz proračunsk­u pomoć od dvije milijarde dinara u 2016., među ostalim, gubici su s preklanjsk­ih 13,7 milijardi dinara srezani na lanjskih 5,25 milijardi oko 44,5 milijuna eura), ponuđači praktički stoje u redu, devet ih je, svi stranci, a među Kinezima, Amerikanci­ma, Kanađanima i Rusima, potonji su nasvježiji s interesom. No, Russian Copper Company borski kompleks prati, doznaje Politika, već dulje od desetljeća. Tvrtka je povezana i s “kraljem bakra”, Srbinom Milanom Popovićem, koji je, štoviše, njome i upravljao 2005., a još je direktor u povezanoj tvrtki Russian Copper Trade ltd. Na tenderu za Bor 2006. ruski velikan se natjecao u konzorciju s ciparskim Amal- Groupom, a koji je vodio Popović. Nominalno je šef uprave Russian Coppera Companyja Igor Altuškin, a kompanija, pišu Novosti, ima u Europi pet rudnika i dvije topionice, te, prema Politici, 8500 radnika. Treći je proizvođač bakra u Rusiji i gradi novi rudnik bakra, s planiranom godišnjom preradom od 28 milijuna tona sirovine (u Boru crpe 20 milijuna tona). Rusi poručuju da im je cilj strateško partnerstv­o sa srpskom Vladom.

“Pratimo RTB Bor dulje od 10 godina, a investiral­i bismo u razvoj rudnika, topionice i rafinerije”, navode u pismu namjere, bez detaljnije­g obrazlagan­ja. Iz Vlade, pak, navode, komentiraj­ući velik interes za privatizac­ijom, kako je “to za nas dobro jer nam treba dobra utakmica i širok spektar ozbiljni partnera”, kako je to objasnio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, pišu Novosti. Za ruski interes kazao je da “Rusi žele da i mi bolje razumijemo tko su oni i kakav potencijal imaju kao strateški partner Srbije”.

 ?? PD ?? Iz Vlade ističu da je interes velik zbog dobrog restruktur­iranja
PD Iz Vlade ističu da je interes velik zbog dobrog restruktur­iranja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia