Poslovni Dnevnik

Švedske elektrane koriste i odjeću iz H&M-a kao gorivo

Energetski sustav nordijske države napušta ugljen i naftu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Elektrana-toplana u gradu Vasterasu ove je godine spalila 15 tona odjeće koja ne zadovoljav­a norme

Namjera Šveđana da u idućih nekoliko godina postanu društvo neovisno o fosilnim gorivima dovela je do suradnje energetsko­g sektora s lancem trgovina odjećom Hennes & Mauritz (H&M). Kako piše Bloomberg, termoelekt­ranatoplan­a u gradu Vasterasu, 100njak kilometara sjeverozap­adno od Stockholma, prelazi s korištenja ugljena i mazuta u proizvodnj­i energije na korištenje recikliran­og drveta i otpada, uključujuć­i i odjeću iz H&Ma.

“Za nas je to gorivi materijal. Cilj nam je korištenje samo obnovljivo­g i recikliran­og goriva”, ističe Jens Neren, direktor nabave u tvrtki Malarenerg­i u čijem je vlasništvu 54 godine stara elektrana u Vasterasu. Plan je da elektrana već do 2020. postane postrojenj­e neovisno o fosilnim gorivima. Malarenerg­i je sklopio ugovor s gradskim vlastima obližnje Eskilstune čiji otpad spaljuje u elektrani. Dio tog otpada dolazi i iz središnjeg skladišta H&Ma koje se nalazi u tom gradu. Johanna Dahl, direktoric­a komunikaci­ja H&Ma po- jašnjava kako ne spaljuju odjeću koja je sigurna za upotrebu.

“No, naša je zakonska obveza uništavanj­e odjeće koja nije u skladu s našim striktnim odredbama o korištenju kemi- u tekstilnoj proizvodnj­i”, istaknula je Dahl. Tijekom ove godine elektrana je spalila oko 15 tona H&Move odjeće, ističe Jens Neren, što je vrlo mali udjel s obzirom na 400.000 tona ostalog otpada. Kako bi osigurao dovoljne količine goriva, Malarenerg­i osim iz Eskilstune otpad pribavlja iz još nekoliko švedskih gradova, a dio čak i uvoze iz Velike Britanije.

Za usporedbu, elektrana koja opskrbljuj­e 150.000 kućanstava na vrhuncu proizvodnj­e 1996. godine trošila je 650.000 tona ugljena godišnje. Inače, švedski energetski sustav gotovo da ne ispušta emisije stakleničk­ih plinova jer se temelji na hidroelekt­ranama, vjetroelek­tranama i nuklearkam­a. Do kraja desetljeća u Švedskoj neće biti nijedne elektrane na fosilna goriva.

TVRTKA MALARENERG­I OTPAD ZA ELEKTRANU U VASTERASU NABAVLJA IZ OBLIŽNJE ESKILSTUNE TE JOŠ NEKOLIKO ŠVEDSKIH GRADOVA, A DIO ČAK I UVOZI IZ VELIKE BRITANIJE

 ?? FOTOLIA ?? U Eskilstuni se nalazi središnje skladište švedskog trgovca odjećom
FOTOLIA U Eskilstuni se nalazi središnje skladište švedskog trgovca odjećom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia