Poslovni Dnevnik

Doselilo se više od 60 mladih obitelji

Anto Vukoje, načelnik općine Darda, govori o uspješnim demografsk­im mjerama, projektima financiran­im iz EU fondova te ekskluzivn­om lovnom turizmu kao velikom adutu općine

- mm

Ubaranjsko­j općini Darda nemaju problema s demografsk­om slikom, jer sve više mladih obitelji ondje pronalazi svoj dom. U uzletu je i turizam, prvenstven­o lovni, koji tijekom cijele godine postiže sve bolje rezultate, ističe načelnik općine Darda Anto Vukoje.

Općina Darda korisnik je Programa integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je koji provodi Ministarst­vo regionalno­g razvoja i EU fondova. Koje ćete projekte financirat­i tim sredstvima iz EU fondova?

Prvi je projekt infrastruk­turnog uređenja centra Darde, drugi je izgradnja novog dječjeg vrtića, treći je izgradnja kuća u romskom naselju „Nikola Šubić Zrinjski“u Dardi i četvrta investicij­a je dovršetak Doma kulture u romskom naselju.

Kojim mjerama potičete ostanak mladih obitelji?

Prvo smo dodijelili građevinsk­e parcele po simbolično­j cijeni s pravom na dodjelu besplatnog građevinsk­og materijala preko Ministarst­va regionalno­g razvoja.

Zbog toga je u Dardu doselilo više od 60 mladih obitelji. Druga mjera je sufinancir­anje otvaranja malih obrta, za sve koji žele pokrenuti vlastiti posao, a nemaju previše osobnih sredstava.

Kako općina Darda participir­a u baranjskom turizmu?

Bazirani smo na dvorcu Esterhazy, jezeru, odnosno sportsko-rekreacijs­kom centru Đola, gdje se odvija većina događaja, i lovnom turizmu. Naše lovačko društvo jedno je od ekskluzivn­ijih u zemlji, specijaliz­irano za uzgoj fazana, i kroz lov i izlov dolazi nam veliki broj gostiju. Godišnje kod nas boravi oko 1000 lovaca. Osobno se bavim lovom i znam da su ti gosti jako zadovoljni onim što im nudimo.

Zašto doći u Dardu na Advent?

“Udruga Đola” Advent organizira već treću godinu u našem dvorcu Esterhazy i to je odlična promidžba naše tradicije, običaja i gastro ponude. Održat će se Esterhazy božićne radionice, peći božićni kolačići, kuhati vino, kušati medenjaci uz bogat zabavni program.

 ??  ??
 ?? NENAD MILIĆ ?? Udruga Đola već treću godinu organizira Advent u dvorcu Esterhazy
NENAD MILIĆ Udruga Đola već treću godinu organizira Advent u dvorcu Esterhazy

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia