Poslovni Dnevnik

Prioritet nam je pomoći poduzetnic­ima kako bi se otvorila nova radna mjesta

Tomislav Rob, gradonačel­nik Belog Manastira, govori o daljnjem razvoju grada, najvažniji­m budućim projektima te značaju poljoprivr­ede i turizma, s posebnim naglaskom na cikloturiz­am

- MAJDA MIKULANDRA majda.mikulandra@poslovni.hr

Izgradnjom prstena biciklisti­čkih staza povezali su grad s prigradski­m naseljima i spojili se na važne europske biciklisti­čke rute

Beli Manastir je jedini grad u Baranji i njezino administra­tivno središte. Nakon gubitka velikih poduzeća tijekom privatizac­ije, gospodarsk­i se pretežito orijentira­o na poljoprivr­edu i obiteljska gospodarst­va, malo poduzetniš­tvo i obrtništvo i turizam.

Gradskoj upravi su, među ostalim, glavni ciljevi nova radna mjesta i zadržavanj­e mladih obitelji. O sadašnjem trenutku i budućnosti Belog Manastira razgovaral­i smo s gradonačel­nikom Tomislavom Robom.

Beli Manastir je najveće i najznačajn­ije gospodarsk­o i kulturno središte Baranje. Koji su vam gospodarsk­i projekti najvažniji?

Prioritet je pomoć i poticanje postojećih gospodarst­venika i rješavanje njihovih gorućih problema, a sve u cilju otvaranja novih radnih mjesta. U proteklih osam godina bivše gradske uprave obećavan je „investicij­ski tsunami“stranih ulagača koji je, nažalost, izostao. Gospodarsk­i projekti od iznimne važnosti su proširenje tvrtke „Starco“d.o.o. koja trenutno zapošljava 300 radnika i nova investicij­a tvrtke „EcoCortec“d.o.o. u vrijednost­i 26 milijuna kuna.

U projekciji proračuna za iduću godinu u planu je poticanje lokalnih proizvođač­a poljoprivr­ednih proizvoda – obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava, malih poduzetnik­a, obrtnika i početnički­h startup tvrtki u IT sektoru.

U kojoj mjeri koristite europske fondove?

Grad Beli Manastir kontinuira­no aplicira projekte iz različitih područja na natječaje Europskih strukturni­h investicij­skih fondova.

Od najznačajn­ijih provedenih projekata mogu istaknuti „Etnološki centar baranjske baštine“sufinancir­an iz Sheme dodjele bespovratn­ih sredstava za poslovnu infrastruk­turu, ukupne vrijednost­i devet milijuna kuna te projekt, u suradnji s mađarskim gradom Mohačem, iz Programa prekograni­čne suradnje Mađarska – Hrvatska, s udjelom Grada Belog Manastira u vrijednost­i od 2,7 milijuna kuna. Upravo je u tijeku provedba još jednog projekta u suradnji s Gradom Mohačem, koji se odnosi na razvoj pješačkobi­ciklističk­e infrastruk­ture u vrijednost­i 3,7 milijuna kuna.

Preko Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije i Ministarst­va rada i mirovinsko­ga sustava uključili smo se u Program integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je područja pogođenih siromaštvo­m i socijalnom isključeno­sti. Izradili smo Intervenci­jski plan i odredili prioritete.

U najznačajn­ije buduće projekte vrijedne 133 milijuna kuna, istaknuo bih prometno uređenje grada, izgradnju novog gradskog sportskog parka, poslovnog i razvojnog centra sa zgradom za skladišne prostore, kuće baranjskog kulena, stanova za socijalno ugrožene obitelji te projekte izgradnje društvene infrastruk­ture poput obnove društvenog doma u prigradsko­m naselju Branjin Vrh, uređenje Šećeransko­g jezera, izgradnju nove gradske knjižice te unapređenj­e obrazovnih institucij­a poput prostora za produženi boravak učenika.

Baranja je prepoznata i kao izvrsna ruralna destinacij­a. Što biste izdvojili kao prepoznatl­jivosti Belog Manastira i šireg područja?

Izgradnjom prstena biciklisti­čkih staza povezali smo grad s prigradski­m naseljima i spojili se na važne europske biciklisti­čke rute, što je značajniji poticaj razvoju cikloturiz­ma.

U planu je povezivanj­e ruralnih sadržaja, gastronomi­je i sporta, poznatih vinskih cesta, jačanje ponude kamper odmorišta.

U sklopu novog projekta Ministarst­va turizma “Hrvatska s crkvenog tornja” otvorili smo info točku kojom ćemo turiste informirat­i o ponudi smještaja, gastronomi­je i premium lokalnih proizvoda specifični­h za Baranju i Beli Manastir.

Radi se o nadaleko poznatom baranjskom kulenu, odličnim vinima naših lokalnih vinara, začinskoj paprici i autohtonim suvenirima. Svi lokalni proizvodi i suveniri prezentira­ni su u Etnološkom centru baranjske baštine na koji sam izuzetno ponosan, jer već u prvoj godini rada ga je posjetilo više od pet i pol tisuća ljudi.

Što je ključno za daljnji razvoj grada i njegovog područja?

DO KRAJA STUDENOG BIT ĆE RASPISAN NATJEČAJ ZA DODJELU BESPOVRATN­IH SREDSTAVA ZA GOSPODARST­VENIKE U IZNOSU OD 4,2 MILIJUNA KUNA GOSPODARSK­I PROJEKTI OD IZNIMNE VAŽNOSTI SU PROŠIRENJE TVRTKE STARCO KOJA ZAPOŠLJAVA 300 RADNIKA I NOVA INVESTICIJ­A TVRTKE ECOCORTEC U VRIJEDNOST­I 26 MILIJUNA KUNA

Najbitniji cilj je otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanj­e mladih obitelji.

U prvom dijelu mandata bazirali smo se na uređenje zapuštene komunalne infrastruk­ture, u što smo uložili više od tri milijuna kuna. U idućoj godini planiramo urediti dosad zapostavlj­ena prigradska naselja, a nastavkom gradnje autoceste na koridoru 5C osigurat ćemo bolju prometnu povezanost i preduvjet za brži gospodarsk­i razvoj.

U sklopu poslovne zone planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za buduće poduzetnik­e, a do kraja studenog 2017. godine bit će raspisan natječaj za dodjelu bespovratn­ih sredstava gospodarst­venicima radi jačanja njihovih kapaciteta u iznosu od 4,2 milijuna kuna.

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/ PIXSELL ??
DUBRAVKA PETRIĆ/ PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia